Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind înfiinţarea Gărzilor forestiere

08 dec. 2017 Politică
Andrei Stan
Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind înfiinţarea Gărzilor forestiere

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, astăzi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 32/2015 privind înfiinţarea gărzilor forestiere, informează Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.

În cererea de reexaminare, preşedintele arată că legea pentru aprobarea OUG nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere reglementează regimul juridic al acestor instituţii publice, aflate în subordinea autorităţii publice centrale, care răspunde de silvicultură, precum şi statutul personalului din cadrul acestora.

Potrivit lui Klaus Iohannis, Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că anumite dispoziţii din această lege sunt neconstituţionale.

Preşedintele susţine: "În vederea realizării obligaţiei constituţionale de a pune de acord dispoziţiile respective cu decizia Curţii Constituţionale, Parlamentul a reexaminat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere. Astfel, au fost eliminate dispoziţiile declarate neconstituţionale, precum şi cele care aveau o legătură indisolubilă cu acestea. Însă legea, în forma transmisă la promulgare, se impune a fi reexaminată de către Parlament întrucât, pe de o parte, în materie de salarizare ar putea genera interpretări diferite în aplicare, iar pe de altă parte, în conţinutul normativ al acesteia, au fost introduse dispoziţii ce nu au legătură cu decizia pronunţată în cadrul controlului anterior de constituţionalitate".

Klaus Iohannis menţionează că dispoziţiile art. 4 din OUG nr. 32/2015 au fost abrogate prin art. 44 alin. (1) pct. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, arătând că, în acest context, absenţa în conţinutul legii transmise la promulgare a unei menţiuni exprese cu privire la efectele art. 4 din OUG nr. 32/2015 permite interpretări diferite cu privire la succesiunea în timp a normelor aplicabile în ceea ce priveşte salarizarea personalului din cadrul Gărzilor forestiere.

"În acest sens, urmează ca Parlamentul să reglementeze, într-o manieră tehnic-legislativă adecvată şi fără echivoc, salarizarea personalului din cadrul Gărzilor forestiere, astfel încât să se asigure respectarea cerinţelor de claritate şi previzibilitate ale legii", se mai arată în cerere.

Preşedintele mai arată că, în cadrul procedurii de reexaminare, Parlamentul a introdus la articolul unic punctul 8 un nou alineat în cuprinsul art. 10, potrivit căruia, pentru realizarea politicii la nivel naţional în domeniul silvic şi cinegetic, funcţiile publice din cadrul Gărzilor aflate în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi cele din cadrul direcţiei sunt funcţii publice de stat.

"Având în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale, această intervenţie legislativă - ce nu a fost adoptată iniţial de către Parlament şi nu este în legătură cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 764/2016 - nu mai poate fi introdusă în acest moment procedural în prezenta lege", conchide Klaus Iohannis.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Daea încurajează producătorii de lapte să colaboreze
22 apr. M.D.


PLATFORMA ROMÂNIA 100: "Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal"1
22 apr. D.I.


MINISTRUL APĂRĂRII:"Programul pentru rezervişti, sub aşteptări în 2017"
22 apr. V.D.


ÎNTR-UN RAPORT DESPRE ŢARA NOASTRĂ,Departamentul de Stat aduce în prim-plan corupţia de la nivel guvernamental6
22 apr. D.I.


Varujan Vosganian transmite încurajări tinerelor generaţii
21 apr. D.I.


Alina Gorghiu critică decizia de mutare a ambasadei României din Israel
21 apr. D.I.


MIHAI CHIRICA: "Este incalificabil să marginalizezi Universitatea din Iaşi"
21 apr. D.I.


MIHAI FIFOR:"Primele transportoare blindate Piranha vor intra în dotarea Armatei în acest an"1
21 apr. D.I.


Salvatorii întâmpină probleme cauzate de lipsa heliporturilor
21 apr. D.I.


TUDOREL TOADER:"Aştept momentul în care voi scoate roba de la naftalină"
21 apr. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.