Iohannis: "România este partener constructiv în negocierile privind Brexitul"

12 oct. 2017 Politică
Andrei Stan
Klaus Iohannnis
Klaus Iohannnis

Ţara noastră este partener constructiv în negocierile privind Brexitul, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis.

La finalul vizitei efectuate la fabrica "Ford" din Craiova, şeful statului a fost întrebat de jurnalişti despre un articol apărut în presa britanică potrivit căruia România blochează negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) şi Londra privind Brexitul.

Iohannis a afirmat, potrivit Agerpres: "România nu a blocat niciodată vreo negociere şi nici nu are de gând să o facă şi spun această treabă ca unul care este foarte implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. Nu, România nu blochează nicio negociere. (...) România este partener constructiv în aceste negocieri. Ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene evident în primul rând, dar ne interesează să avem în continuare o relaţie foarte rezonabilă cu Marea Britanie. Nu există, în acest moment, niciun blocaj intenţionat din partea vreunei ţări. Se negociază între echipele desemnate".

El a arătat că o echipă de negociatori din partea ţărilor membre ale UE are mandatul să poarte negocierile privind Brexit.

Iohannia a precizat: "Mandatul este de a negocia prima dată condiţiile cele mai importante pentru ieşirea Marii Britanii din blocul european. Aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început şi sunt capitole care ne interesează şi pe noi. Este capitolul pe libertatea de mişcare a persoanelor, adică în traducere pentru noi românii de acolo să nu rămână izolaţi şi să nu aibă condiţii mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligaţiile financiare fiindcă aici este vorba de foarte multe proiecte în care UE este angajată. Dacă Marea Britanie se retrage acum anumite obligaţii rămân şi aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate".

El a precizat că la momentul în care negocierile vor fi într-o fază suficient de avansată, echipa de negocieri va anunţa rezultatele şi se va decide dacă vor fi deschise capitole de negociere pentru relaţia viitoare între Marea Britanie şi UE.

"Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare ţară în parte, aceste chestiuni se negociază de echipa stabilită de noi împreună, iar Consiliul European va decide exact când este momentul şi dacă este cazul să se continue într-un anume fel aceste negocieri", a subliniat Iohannis.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

CNPP: Peste 9100 de beneficiari de pensii de serviciu în august 2018
22 sep. F.B.


Lui Falcă i se cere demisia pentru reţinerea semnăturilor campaniei #Fără penali
22 sep. F.B.


Kelemen Hunor, nemulţumit de Guvernul actual
21 sep. R.M.


UDMR îşi va alege preşedintele în februarie 2019
21 sep. R.O.


DEPUTATUL ADRIAN OROS (PNL): "Solicităm demisia preşedintelui ANSVSA"
21 sep. V.D.


Dosar incidente violente 10-11 august 2018
21 sep. R.I.


Şeful CNCD: "Nu voi participa la referendum"
21 sep. O.I.


Robert Negoiţă - despre vinovăţia lui Dragnea
21 sep. P. E.


VICEPREMIERUL STĂNESCU: "Nimeni nu va pleca din partid"
21 sep. V.D.


UPDATEZiua "ZÂT" în PSD5
21 sep. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.