ION LUNGU, AFEER:

"Consumatorii care schimbă furnizorul de energie, să citească foarte bine contractul" 2

12 ian. Companii-Afaceri
EMILIA OLESCU
"Consumatorii care schimbă furnizorul de energie, să citească foarte bine contractul"

Consumatorii care îşi schimbă furnizorul de energie trebuie să fie foarte atenţi la contractele pe care le semnează cu noii lor furnizori şi să se informeze foarte amănunţit asupra informaţiilor pe care acestea le conţin, înainte de a le semna, atrage atenţia Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). În acelaşi timp, domnia sa ne-a spus că speră ca un număr cât mai mare de consumatori casnici să treacă în piaţa liberă: "Aşteptarea noastră cea mai importantă pentru acest an, având în vedere că s-a încheiat liberalizarea pieţei electricităţii, este ca numărul de consumatori casnici care vor trece către piaţa liberă să fie din ce în ce mai mare. Acest lucru ar uşura foarte mult atât problemele de reglementare, cât şi modul de acţionare al furnizorilor. Ar fi foarte bine ca din ce în ce mai mulţi consumatori să se orienteze către piaţa liberă, dar, în acelaşi timp, aceştia trebuie să fie atenţi, să se informeze temeinic şi apoi să semneze contractele. Este esenţial acest lucru, pentru că sunt foarte multe oferte în piaţă şi important este ca omul să citească, înainte de a semna, care sunt condiţiile de plată, termenii şi condiţiile contractului, condiţiile de ieşire din contract, pe ce perioadă este contractul etc".

Ion Lungu menţionează că informaţii despre furnizorii de electricitate pot fi găsite pe site-urile specializate, care aparţin entităţilor precum ANRE sau AFEER.

Specialistul ne-a precizat că valoarea facturii la energie nu poate scădea foarte mult după schimbarea furnizorului, o diferenţă mare de preţ între factura unui furnizor şi cea a altuia punând semne de întrebare. "O valoare rezonabilă în jurul căreia trebuie să se învârtă diferenţele dintre o factură şi alta se ridică la 5-6%, foarte importantă fiind şi calitatea serviciilor", ne-a mai spus domnia sa.

Începând cu acest an, piaţa de energie electrică este complet liberalizată. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va controla doar preţurile consumatorilor alimentaţi în regim de Serviciu Universal.

Nu cred că liberalizarea pieţei va fi unul din elementele care să determine foarte mari variaţiuni între furnizorii din piaţă, dar probabil că vor urma unele fuziuni sau achiziţii, în cazul în care unii furnizori mai mici se vor simţi nepregătiţi, sau alţii, mai mari, vor dori să îşi majoreze portofoliul de activitate, mai consideră Ion Lungu. Şeful AFEER spune, însă, că aceste lucruri se vor întâmpla "într-un ritm normal". Acum, avem în jur de 65-70 de furnizori activi, în piaţa de profil.

Potrivit specialiştilor din sector, liberalizarea pieţei de energie electrică înseamnă, de fapt, posibilitatea oferită oricărui consumator şi, astfel, întregii populaţii, de a-şi alege cel mai potrivit furnizor de energie.

Lungu: "Ne dorim o predictibilitate legislativă şi o stabilitate a preţurilor, în 2018"

Preşedintele AFEER ne-a mai spus că o altă aşteptare a jucătorilor de profil, pentru acest an, este o evoluţie predictibilă de preţ. Ion Lungu ne-a declarat: "Sper ca începutul de iarnă, care a fost mai blând, şi piaţa, care s-a mai liniştit, să menţină predictibilitatea preţului".

Specialistul ne-a mai declarat: "Toate perturbaţiile de genul celor de anul trecut au un caracter relativ ciclic. În 2017, a fost un an cu preţuri impredictibile, ca urmare a condiţiilor meteo, în principal, dar şi a altor aspecte legate de activitatea jucătorilor pe piaţă, care au pornit anul prost de la început, când preţurile au fost foarte mari pe PZU. Citeam, zilele trecute, că, din primele zece companii care au intrat în insolvenţă sau faliment anul trecut, patru sunt din energie, pe poziţiile 1,3,4 şi 8. Sper să nu mai avem astfel de cazuri în acest domeniu".

Ion Lungu spunea, la finalul anului trecut, că evoluţia pe care au avut-o preţurile energiei electrice pe piaţa spot (PZU), în 2017, a fost una surprinzătoare: "Au fost mişcări pe toată piaţa europeană, pe piaţa engros, dar şi la consumatorii finali. Au fost unele acţiuni petrecute sub imperiul unei concurenţe din piaţă - unii jucători au riscat mai mult şi au continuat să facă oferte la preţuri nesustenabile. Învăţătura principală este riscul. Poţi pierde într-o perioadă foarte scurtă ceea ce ai câştigat în timp îndelungat".

Amintim că, pe parcursul întregului an 2017, preţul electricităţii tranzacţioante pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a înregistrat valori foarte ridicate, ajungând şi la praguri de peste 500 de lei/MWh. În acest context, a fost înfiinţată o comisie de anchetă în Parlament, care să analizeze activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) în urma creşterii preţului energiei.

Potrivit domnului Lungu, furnizorii de energie îşi doresc predictibilitate şi în sistemul de reglementare.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 06:01

E o diferenta de 3% intre valoarea platita acum si cel din piata concurentiala,nu merita!

2.   Concluzia
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 08:09

Daca schimbi furnizorul curentul iti vine in casa tot de pe stalpi din ani '70.

Nu exista alternativa la Electrica.

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.