"KASPERSKY LAB":

Exploit-urile devenite publice au dus la peste 5 milioane de atacuri în trimestrul al doilea

21 aug. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
Exploit-urile devenite publice au dus la peste 5 milioane de atacuri în trimestrul al doilea

Exploit-urile "în-the-wild" au reprezentat noutatea în materie de ameninţări cibernetice, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, arată un raport realizat de compania "Kaspersky Lab", care precizează că numărul atacurilor cibernetice de tip exploit blocate în perioada menţionată a ajuns la cinci milioane.

Potrivit companiei de securitate cibernetică, media zilnică de apariţie a atacurilor este în continuă creştere, reprezentând 82% din totalul ameninţărilor informatice detectate.

Un exploit este un tip de malware care foloseşte erori ('bug-uri') de software pentru a infecta dispozitivele cu alte coduri malware, precum troieni, ransomware sau malware, pentru spionaj cibernetic. Atacurile realizate cu ajutorul exploit-urilor sunt printre cele mai eficiente, pentru că, în general, nu au nevoie de interacţiune cu utilizatorul, iar infractorii cibernetici pot instala codul infectat fără ca acesta să bănuiască ceva. Aceste instrumente sunt, aşadar, foarte folosite atât de infractorii cibernetici care vor să fure bani de la utilizatori individuali şi companii, cât şi de autorii atacurilor cu ţintă precisă, în căutare de informaţii confidenţiale.

Raportul precizează: "În cel de-al doilea trimestru al anului 2017 s-a înregistrat un val masiv de vulnerabilităţi «in-the-wild», cauzate de exploit-uri care au ajuns pe Internet. Acestea au determinat o schimbare semnificativă în peisajul ameninţărilor cibernetice. Cea mai mare lovitură a fost publicarea de către grupul Shadow Brokers a arhivei «Lost in Translation», care conţinea un număr mare de exploit-uri pentru diferite versiuni de Windows. În ciuda faptului că majoritatea acestor vulnerabilităţi nu erau de tip «zero-day» şi au fost rezolvate de update-ul de securitate făcut de Microsoft cu o lună înainte ca scurgerea de date să aibă loc, publicarea lor a condus la consecinţe serioase. Media atacurilor zilnice este în continuă creştere: în ultimele 30 de zile din acest trimestru, au fost detectate 82% din totalul atacurilor. În doar 3 luni, soluţiile Kaspersky Lab au blocat mai mult de cinci milioane de atacuri cu exploit-uri din arhive ajunse pe Internet. Creşterea a atins punctul culminant la sfârşitul trimestrului, demonstrând amploarea ameninţării".

Compania susţine că pierderile cauzate de programe malware care au folosit exploit-uri din arhivă, precum şi numărul utilizatorilor afectaţi au fost însemnate, atacurile ExPetr şi WannaCry fiind cele mai importante exemple. Specialiştii "Kaspersky" mai afirmă: "Un alt exemplu este vulnerabilitatea Microsoft Office CVE-2017-0199, descoperită la începutul lunii aprilie. În ciuda faptului că a fost rezolvată în aceeaşi lună, numărul utilizatorilor atacaţi a ajuns la 1,5 milioane. În total, 71% dintre atacuri au folosit vulnerabilitatea CVE-2017-0199".

Potrivit raportului citat, în trimestrul al doilea, soluţiile de securitate "Kaspersky Lab" au detectat şi au respins 342.566.061 de atacuri malware, de pe resurse online localizate în 191 de ţări din întreaga lume, mai puţin faţă de perioada anterioară, când numărul acestora se apropia de 500 de milioane.

Tot în intervalul menţionat, au fost descoperite tentative de infectare cu malware, cu scopul de a fura bani prin obţinerea accesului online la conturile bancare, în computerele a 224.675 de utilizatori, comparativ cu 288.000 de cazuri depistate în primul trimestru. În plus, au fost blocate atacuri crypto-ransomware pe 246.675 de calculatoare unice, comparativ cu 240.799, în T1.

Antivirusul "Kaspersky" Lab a detectat în T2 un total de 185.801.835 de entităţi malware şi altele potenţial periculoase, comparativ cu 174.989.956 din primul trimestru. În medie, 17,26% dintre toate computerele conectate la Internet din lume s-au confruntat cu un atac care a folosit instrumente din clasa malware.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Blue Air a depăşit pragul de 5 milioane de pasageri, în 2017
22 ian. A.C


Telekom România încheie colaborarea cu Poşta Română
22 ian. D.I


Amenzi de peste un milion de euro pentru trei companii care comercializează echipamente de măsurarea curentului
22 ian. V.D


MEDIUConfirmare: temperatura la suprafaţa Pământului este în creştere
22 ian. O.D.


Preluarea Covi Construct 2000 SRL de către Ligatne Limited, în atenţia Consiliului Concurenţei
22 ian. A.S.


PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII:"Avem un ritm de creştere bun în agricultură, deşi suntem departe de nivelul european"
22 ian. T.I.


Petre Daea: "Guvernul caută soluţii pentru ca fabrica Zahărul din Oradea să nu se închidă"
22 ian.


PASCAL CASSECUELLE, DIRECTORUL BAYER ROMÂNIA:"Întotdeauna avem în plan investiţii, pentru că inovaţia este activitatea noastră principală"1
22 ian. Alina Vasiescu


China National Petroleum Corporation şi-a deschis sucursală la Bucureşti
22 ian. A.S.


P3 COMMUNICATIONS:"Reţeaua Vodafone România a primit certificarea «Best in Test»"
22 ian.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.