LA 11 LUNI,

Deficitul comercial s-a adâncit din nou

10 ian. Macroeconomie
EMILIA OLESCU
Deficitul comercial s-a adâncit din nou

Mihai Ionescu: "În 2017 probabil că se va înregistra cel mai mare deficit comercial din istoria ţării noastre, de 12 miliarde euro" 

Deficitul nostru comercial s-a adâncit din nou, în primele 11 luni ale anului trecut ajungând la 11,34 miliarde euro, cu circa 2,57 miliarde euro mai mult decât în perioada similară a lui 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acestea arată că, în perioada analizată, exporturile au însumat 58,14 miliarde euro, iar importurile - 69,49 miliarde euro.

Anul 2017 probabil că va înregistra cel mai mare deficit comercial din istoria ţării noastre, de 12 miliarde euro, estimează Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

"Dacă nu ar fi excedentul din exporturile de servicii, atunci balanţa de plăţi a României ar aprinde toate becurile de la Bruxelles", ne-a spus, la finalul anului trecut, şeful ANEIR. Mihai Ionescu ne-a declarat: "Deşi exporturile au crescut cu mult peste nivelul previzionat de INS, valoarea importurilor a crescut cu mult peste orice previziune făcută, din cauza faptului că producţia românească nu a fost stimulată şi pentru cererea suplimentară de consum a populaţiei, îndeosebi în sectorul agro-alimentar, generându-se, astfel, deficit în creştere. Degeaba am solicitat tuturor guvernelor ca fondurile de susţinere a investiţiilor de la bugetul de stat (ajutoare de stat, start-up-uri, fonduri de creştere a competitivităţii) şi cele de la Uniunea Europeană să fie canalizate cu prioritate spre zona producţiei, care să preia cererea suplimentară pentru a înlocui importurile, că acest mesaj nu a fost recepţionat, iar acum culegem roadele".

În luna noiembrie 2017, exporturile au fost de 5,78 miliarde euro, iar importurile de 6,9 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,12 miliarde euro. Faţă de aceeaşi lună din 2016, în noiembrie anul trecut exporturile au crescut cu 8,9%, iar importurile - cu 11,8%.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2017, a fost de 44,16 miliarde euro la expedieri şi de 52,72 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76% din total exporturi, respectiv 75,9% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri, în intervalul analizat, a fost de 13,97 miliarde euro la exporturi şi de 16,76 miliarde euro la importuri, adică 24% din total exporturi şi 24,1% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (46,4% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate (33,4% la export şi respectiv 30,9% la import).

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

FIC: "Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice"
20 apr. M.D.


APAPR solicită transparetizarea pensiilor din Pilonul II
20 apr. V.D.


MACRO NEWSLETTER 20 Aprilie 2018
20 apr.


Creşterea datoriei mondiale distruge banii3
20 apr. Ancuţa Stanciu


Ministerul Finanţelor lansează dezbaterea normelor Codului Fiscal
19 apr. D.I.


ÎNFIINŢAREA FSDI A TRECUT DE SENATListarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, exclusă prin legea de înfiinţare3
19 apr. A.A.


MFP virează 6,12 milioane de dolari pentru aderarea la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură
19 apr.


MACRO NEWSLETTER 19 Aprilie 2018
19 apr.


MACRO NEWSLETTER 18 Aprilie 2018
18 apr.


STUDIU DELOITTE ROMÂNIA: Directorii financiari privesc cifrele macro cu reţinere
17 apr. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.