LA CEREREA MINISTERULUI AGRICULTURII

Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pe marginea creşterii preţurilor alimentelor

22 nov. 2017 Macroeconomie
F.A.
Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pe marginea creşterii preţurilor alimentelor

Consiliul Concurenţei a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună, unul dintre posibilele motive fiind creşterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor şi pune presiune pe inflaţie, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC). Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preţurilor alimentelor, în special la unt, ouă şi unele produse din carne, unde preţurile au avut evoluţii radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină şi cu date, cu mai multe informaţii. Le-am cerut şi noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informaţii mai multe pe această temă".

El a arătat că unele creşteri de preţuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor şi untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Întrebat dacă suspectează o înţelegere între retaileri, Chiriţoiu a răspuns: "Nu aş putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanţul, de la producţie la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piaţă funcţional".

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, scumpirile din ultima perioadă ar putea să reprezinte efectul creşterii deficitului bugetar: "Excesul de cerere se duce în importuri şi creşte deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar, acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului şi inflaţie. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acest aspect generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei".

Preşedintele Consiliului Concurenţei nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-şi speranţa că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.

El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro aplicată, în 2015, în cazul Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorilor acestora, ca urmare a unor înţelegeri anticoncurenţiale, şi a precizat că există în analiza Consiliului o altă investigaţie, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland şi ale furnizorilor lor, anchetă care urmează să fie finalizată în prima parte a anului viitor.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat, recent, că a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă.

Oficialul a adăugat că "a luat la pas", în această perioadă, mai multe pieţe şi magazine din Bucureşti şi a constatat "anomalii şi lucruri de neînţeles", în condiţiile în care nu au fost înregistrate creşteri în costurile de producţie, însă preţul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

Fermierii solicită şi ei intervenţia autorităţilor, în contextul în care spun că îşi vând producţia la preţuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă produsele ajung la consumator cu preţuri mult mai mari. Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP) subliniază: "În ultimele 60 de zile, preţul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi, fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei - cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preţ. Preţul cărnii de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce preţul cărnii de vită se menţine stabil, dar cu tendinţe de scădere. Pentru sectorul de producţie ouă, cererea este foarte mare, dar preţurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele şi produsele lactate au preţul nemodificat la producător".

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susţin că preţul ouălor a crescut la poarta fermei cu doar 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situaţie fiind determinată însă de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piaţa în unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor UCPR, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucată, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine preţul a sărit de 80 de bani pe bucată.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 19 Octombrie 2018
19 oct.


PÂNĂ CÂND ÎŞI MAI POATE DECLINA BNR RESPONSABILITATEA?Limitarea îndatorării populaţiei este prea timidă şi vine prea târziu
19 oct. Călin Rechea


STUDIU PWC ROMÂNIA"Creştere de 6,4% a salariilor din mediul privat, în acest an"2
18 oct. A.I.


MACRO NEWSLETTER 18 Octombrie 2018
18 oct.


Călin RecheaCât va mai rătăci România în "ţara nimănui" dintre Vest şi Rest?2
18 oct. Călin Rechea


EUROSTAT: Rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,7%
17 oct. T.I.


AMCHAM ROMANIA DESPRE PROIECTUL LEGII PENSIILOR: "Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică"
17 oct. V.D.


SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE LUNIMFP a atras, ieri, 75 milioane lei de la bănci
17 oct.


IMACRO NEWSLETTER 17 Octombrie 2018
17 oct.


POTRIVIT UNCTADInvestiţiile străine directe pe plan global, la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani
17 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.