LA UN RANDAMENT ÎN SCĂDERE LA 2,16%

Ministerul Finanţelor a atras un miliard de euro pe pieţele internaţionale

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras ieri de pe pieţele financiare internaţionale suma de un miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea iniţială de 10 ani, cupon 2,375%. Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piaţa secundară.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, a declarat: "Nivelul cererii şi randamentul obţinut în urma emisiunii de euroobligaţiuni de un miliard de euro realizată marţi confirmă încrederea mediilor investiţionale în economia românească şi în perspectiva acesteia. De asemenea, agenţiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiţii cu perspectivă stabilă, în condiţiile creşterii economice susţinute şi ale nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte ţări cu rating similar".

Tranzacţia s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obţinut un randament de 2,114% faţă de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea iniţială din luna aprilie, potrivit Finanţelor. "Această reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotaţiile nivelului de referinţă mid swap, faţă de nivelul de 170 de puncte de baza obţinut în luna aprilie", menţionează sursa citată.

Conform MFP, emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, astfel că cererea a cumulat peste 2 miliarde euro în primele 3 ore şi jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni.

Tranzacţia a încheiat planul de finanţare externă aferent anului 2017, conform MFP.

Distribuţia geografică a fost următoarea: România (18%), UK (17%), Centrul şi Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franţa/Benelux (10%), Italia (6%), Elveţia (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) şi alte ţări (6%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (24%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale şi instituţii oficiale (4%).

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MIHAI IONESCU, ANEIR:"2017 se va încheia, probabil, cu cel mai mare deficit comercial din istoria ţării"
12 dec. EMILIA OLESCU


ANUL VIITOR,Finanţele vor lansa titluri de stat pentru populaţie, lunar
12 dec. A.A.


Cîţu, PNL: "Proiectul de buget va atrage procedura de infringement"
12 dec.


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE: Programul Tezaur va demara în anul 2018
11 dec. Andreea Cuzub


INS: ÎN PRIMELE ZECE LUNI ALE ANULUI,Deficitul balanţei comerciale a crescut cu aproape 2,3 miliarde de euro
11 dec. Andrei Stan


INS: Salariul mediu net a crescut în octombrie cu 16 lei, până la 2.392 de lei
11 dec. Andrei Stan


FLORIN CÎŢU, ANALIZĂ A BUGETULUI PE 2018:Veniturile sunt supraestimate cu 8,6 miliarde lei, iar structura cheltuielilor subminează creşterea economică2
11 dec. S.A.


Indicele Robor la 3 luni a scăzut până la nivelul de 2,15%
11 dec.


MFP se aşteaptă ca deficitul bugetar să intre pe o traiectorie descendentă din 2019
10 dec. Andrei Stan


Rata sărăciei relative a fost de 25,3% anul trecut, reprezentând peste 5 milioane de cetăţeni
10 dec. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.