LAURA CODRUŢA KOVESI:

"Asistăm la un festival al inculpaţilor care spun neadevăruri" 1

14 feb. 2018 Anticorupţie
D.I.
Laura Codruţa-Kovesi
Laura Codruţa-Kovesi

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi a declarat în această seară că a solicitat coelgilor de la DNA Ploiesti un raport cu privire la dosarele instrumentate şi discutate în spatiul puiblic.

"Urmare a informaţiile apărute în spaţiul public, am solicitat DNA Ploieşti un raport scris privind ceea ce a apărut în spaţiul public, privind stadiul dosarelor şi aspectele presupus nelegale. În urma indormaţiilor primite astăzi, un raport scris a fost trimis şi procurorului general pentru a fi informat cu privire la situaţia exactă", a declarat Laura Kovesi, în cadrul unei conferinţe susţinută la sediul DNA.

Kovesi a afirmat că fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat în calitate de martor în 12 dosare, iar de foarte multe ori acesta s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri. "În această cauză în care membrii familiei Cosma au fost trimişi în judecată, cererile şi excepţiile judecate în procedura de cameră preliminară, inclusiv cererile cu privire la legalitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale au fost respinse. Cererile inculpaţilor Cosma au fost respinse. Cererile prin care au spus că procurorii nu au procedat legal au fost respinse. S-a constatat definitiv în cameră preliminară că probele în dosarele în care inculpaţii Cosma Vlad Alexandru şi Cosma Mircea au fost trimiţi în judecată au fost administrate legal de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti", a suibliniat procurorul-şef al DNA.

Referitor la informaţiile apărute recent în mass-media, Laura Kovesi a susţinut: "Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea poporului român".

La finalul conferinţei, procurorul-şef al DNA a precizat: "DNA a dovedit că respectă legea, că legea e egală pentru toţi. (...) Dacă un procuror dintr-o instituţie a încălcat legea, nu înseamnă că toţi sunt la fel".

Kovesi a menţionat că procurorii DNA nu falsifică probe şi respectă legea.

În ceea ce priveşte modul în care îşi desfăşoară activitatea procurorii din cadrul instituţiei pe care o coordonează, Kovesi a declarat: "Modul în care lucrează procurorii este supus controlului judecătoresc. Este în cirs o verif a Inspecţiei Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut. Am făcut ce prevede legea - Inspecţia Judiciară s-a sesizat luni, doi dintre colegii care au foat menţionaţi au sesizat chiar ei Inspecţia. Aşteptăm să se verifice modul în care s-a lucrat la acest dosar. Am declarat la preluarea mandatului că voi avea tolerantă zero la corupţie. Nu este prima dată când sunt incidente. Atunci când procurorii nu au respectat atribuţiile, am sesizat IJ, am cerut CSM revocarea lor. Cred că sunt probleme în toate instanţele, important e cum te raportezi la el".

În ceea ce priveşte o eventuală demisie, Laura Codruţa-Kovesi a declarat ferm: "Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea în tot ce am făcut".

Întrebată despre momentul în care a aflat despre activitatea procurorului Negulescu, Kovesi a răspuns: "La momentul în care şi-a început activitatea în DNA, cred cî avea o vechime de peste 20 de ani în magistratură. Nu era nicio cercetare disciplinară în curs, nu am primit nicio sesizare privind conduita sa. (...) În cadrul DNA se fac controale cu privire la modul în care se lucrează din punct de vedere al ritmicitatii. Nu se asista la audieri. Nu am primit plângeri, reclamaţii, am văzut cu toţii că au aparut anumite înregistrări în care părea că are un comportament care nu e potrivit pentru un magistrat (...) E foarte greu pentru şeful instituţiei, sunt în DNA peste 11.200 de dosare, zilnic sunt 70 - 80 de audieri. Dacp persoanele cu care intra procurorul în contact nu au reclamat acest lucru... (...) repet, la primul semn când aflam ca un procuror nu a respectat legea, am reacţionat. Când am văzut acele înregistrări şi acel comportament cu care personal nu sunt de acord. (...) Unii au încălcat legea, codul deontologic, aceste lucruri s-au verificat, s-au luat măsurile legale. Când au apărut primele indicii, am dispus măsuri".

Referitor la posibilitatea suspendarii vreunui procuror, Kovesi a ţinut să precizeze: "Legea nu prevede nicio posibilitate a procurorului şef de a suspenda procurorii din funcţie, e competenţa CSM. Eu nu pot suspenda procurorii, nu am acest atribut, care este la CSM".

De asemenea, procurorul-şef al DNA a susţinut că de la apariţia informaţiilor în spaţiul public, nu a discutat cu niciun reprezentant al statului - preşedinte, premier sau ministrul Justiţiei.

Întrebată despre noile acuzaţii care i-au fost aduse de către Sebastian Ghiţă, procurorul-şef al DNA a oferit următorul răspuns: "Anul trecut v-am răspuns exact la aceleaşi întrebări. De-a lungul timpului am spus că nu comentez acuzaţiile inculpaţilor. Sunt situaţii în care vin inculpaţi şi fac denunţuri. Nu putem interzice acest lucru oamenilor. Obligatia procurorilor este să verifice aceste lucruri. Nu pot lua de bune aceste informaţii".

Legat de reacţile sale la deciziile Curţii Constituţionale (CCR) referitoare la abuzul în serviciu, Laura Codruţa Kovesi a declarat: " când spun că dosare au fost închise ca urmare a deciziei CCR, prezint efectele deciziei. Am prezentat statistic care sunt efectele deciziei. În 2016, am spus că în urma unei decizii a CCR, activitatea procurorilor care participă în şedinţa de judecatp a crescut cu 40%. E obligatoriu pentru un şef al unei instituţii să prezinte efectele unei decizii asupra sa. Nu am criticat deciziile CCR, am prezentat efectele lor, le-am respectat întotdeauna".

Întrebată de jurnalişti dacă ştie la ce raport a făcut referire Tudorel Toader, laura Kovesi a precizat: "Nu ştiu despre ce raport este vorba, nu am discutat cu ministrul Justi'iei. Singura discuţie a fost în faţa dumneavoastră, la CSM, când s-a dezbătut raportul de control. De atunci nu am mai avut nicio discuţie cu ministrul, nu mi s -u cerut date, informaţii. (...) Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Tudorel Toader, nu mi-a cerut explicaţii. Am avut o discuţie cu procurorul general al României, i-am spus că urmează să îi trimitem o informare. Sunt aici de patru ani, am un mandat pe care trebuie să îl duc la bun sfârşit. Ministrul Justiţiei ştie ce criterii are in vedere, dacă are în calcul aceasta variantă".

Laura Codruţa Kovesi a refuzat de asemenea să comenteze declaraţiile parlamentarilor cu privire la posibilitatea revocării sale din funcţie.

Referitor la indeea înregistrării automate a oricărei discuţii purtate în sălile de interogatoriu, procurorul-şef al DNA a explicat: "Există o prevedere in Codul de Procedură Penală care prevede ca discuţiile să fie înregistrate. Unii procurori pornesc camera imediat ce intră inculpatul, alţii când începe audierea".


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2018, 23:24

Am asistat si eu la discutiile sefei DNA. cu ziaristii; a explicat cum lucreaza institutia pe care o coordonaza si se stie ca munca si rezultatele celor ce lucreaza acolo este super verificata iar rezultatele bune se vad si sunt apreciate ca atare de organismele internationale si in primul rand de oamenii cinstiti si dornici de dreptate, atatia cati au mai ramas in tara. Cei care sunt impotriva procurorilor si a judecatorilor sunt in primul rand politicienii care au probleme penale, de tipul Dtragnea, Tariceanu si toti ceilalti care au simtit pe pielea lor puterea Justitiei. Poporul roman, care sufara cel mai mult din cauza politicienilor corupti si hoti, sustine activitatea procurorilor si a Justitiei in general in lupta pe care o duc impotriva unui Palament format in marea lui majoritate din hoti, care modifica legi sau fac altele, cu scopul vadit pentru scaparea de dosarele penale ce le au deja pe rol, sau urmeaza a le avea, gen Dragnea, Tariceanu, Valcov etc, etc.

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

Captură record de cocaină şi ecstasy
23 feb. M.C.


CĂLIN NISTOR:"Anul 2018 a fost un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite"
22 feb. I.M.


PENTRU LUARE DE MITĂ:Ofiţer din Poliţia Capitalei, trimis în judecată 1
21 feb. T.T.


Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, plângere penală împotriva lui Kovesi6
21 feb. E.M.


Condamnarea lui Dan Şova în procesul CET Govora, anulată
19 feb. P.E.


Instanţa supremă reia judecarea dosarului DGASPC Teleorman1
18 feb. V.D.


ÎN LEGĂTURĂ CU ADUCEREA ÎN ŢARĂ A LUI NICOLAE POPA:Kovesi, acuzată că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiţă11
15 feb. I.M.


BILANŢ DGA 2018: Creştere cu 33% a încercărilor de dare de mită către funcţionarii MAI
14 feb. T.T.


ADINA FLOREA, DESPRE DOSARUL ÎN CARE E CITATĂ KOVESI: Este un dosar în urma plângerii lui Sebastian Ghiţă 6
14 feb. V.D.


Kovesi, citată ca suspect într-un dosar la Secţia de investigare a magistraţilor12
13 feb. V.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.