Legea Bauspar, promulgată de preşedintele Iohannis

12 iul. 2018 Bănci-Asigurări
F.A.
Legea Bauspar, promulgată de preşedintele Iohannis

Sistemul actualizat de economisire-creditare se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte după publicarea noii legi în Monitorul Oficial 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, recent, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, a anunţat, ieri, Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), printr-un comunicat de presă.

Comunicatul menţionează că noua lege, care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial şi se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte de economisire - creditare (Bauspar) după acea dată.

În ceea ce îi priveşte pe clienţii exis­tenţi ai băncilor pentru locuinţe, aceştia îşi vor continua contractele de economisire - creditare pe baza legii care era în vigoare la data semnării acestora, mai informează ABDLR.

Conform legii adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Un studiu IRSOP arată că 84% dintre proprietarii de locuinţe nu ar fi avut alte surse de finanţare pentru renovarea şi/sau reabilitarea locuinţelor, în afară de veniturile proprii din salarii sau pensii, având nevoie să economisească pentru o perioadă de mai mulţi ani pentru a ajunge la o sumă suficientă pentru proiecte majore de reabilitare/renovare.

Comunicatul citat mai notează: "Sis­temul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit «cadrul de lucru» instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul Bauspar economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili".

Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem, mai precizează ABDLR.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

Finanţele au atras 83,5 de milioane euro de la bănci
16 ian. T.A.


DELOITTE:Portofoliile de credite neperformante au scăzut cu peste 50%
16 ian. M.I.


UNICREDIT:Gestionarea creditelor neperformante îndeplineşte reglementările BCE
16 ian. M.I.


COMISARUL MANŢU, DIN CADRUL CJPC, ATACĂ DIN NOUAfirmaţii grave la adresa BNR şi ANPC9
16 ian. Emilia Olescu


Euro a fost cotat la 4,6830 lei
16 ian. B.Y.


ROBOR la trei luni a scăzut la 2,87%
16 ian. B.A.


PIAŢA VALUTARĂEuro - la un nou record, depăşind pragul de 4,68 lei
16 ian. Teona Tomoiagă


PIAŢA MONETARĂDobânzile la depozitele overnight au scăzut la 2,15%
16 ian. Teona Tomoiagă


DUPĂ CE MFP A ÎMPRUMUTAT, LUNI, 248,8 MILIOANE LEIBăncile nu au participat la sesiunea de oferte necompetitive de ieri
16 ian. F.A.


BNR: "«Taxa pe lăcomie» afectează eficienţa şi flexibilitatea politicii monetare"2
16 ian. Emilia Olescu





<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.