Liderul de la Teheran a graţiat şi a redus pedepsele a peste 2.000 de deţinuţi

05 aug. 18:19 Internaţional
A.P.
Ali Khamenei
Ali Khamenei

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a graţiat sau a redus pedeapsa unui număr de peste 2.000 de deţinuţi, cu ocazia a două sărbători religioase, a anunţat miercuri site-ul oficial al ayatollahului, relatează AFP, citat de News.ro.

În total, 2.135 de deţinuţi - condamnaţi de "tribunale generale, revoluţionare, administrative sau militare" - sunt vizaţi, anunţă site-ul, fără să facă alte precizări.

Aceste graţieri sau reduceri de pedeapsă au fost acordate cu ocazia a două sărbători musulmane, la 7 şi 8 august.

Începând din martie, zeci de mii de deţinuţi au beneficiat de permisii de ieşire din închisoare, în vederea unei limitări a pandemiei covid-19 în închisori.

Peste 60.000 de deţinuţi se află în prezent în astfel de permisii, potrivit unui purtător de cuvânt al autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili.

De la începutul epidemiei în Iran, în februarie, s-au înregistrat oficial peste 317.400 de contaminări cu noul coronavirus şi 17.800 de morţi din cauza covid-19, scrie AFP.

EXECUŢIE

Pe de altă parte, Iranul a executat miercuri un bărbat găsit vinovat de uciderea unui membru al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, în timpul unor manifestaţii, la sfârşitul lui 2017 şi începutul lui 2018, a anunţat autorittatea judiciară pe site.

"Mostafa Salehi, care l-a asasinat pe Gardianul martir Sajad Shahsanayi în revolte (din decembrie 2017-ianuarie 2018), a fost executat la cererea familiei victmei", potrivit Mizan Online, site-ul oficial al autorităţii.

În Iran, familia victimei unui omor poate cere aplicarea sentinţei ca "răzbunare", în virtutea "legii talionului".

Salehi ar fi folosit o puşcă de vânătoare împotriva forţelor de securitate şi a rănit alte şase persoane, potrivit Mizan.

În decembrie 2017, sute de manifestanţi au ieşit în stradă, la Machhaad (nord-est) şi în alte oraşe, în semn de protest faţă de dificultăţi economice cu care se confruntau, informează AFP.

Contestarea a cuprins Teheranul şi alte mari oraşe din ţară, iar autorităţile au blocat atunci serviciile de mesagerie, folosite, acuzau ele, în vederea organizării unor adunări. Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în violenţe la acea vreme, potrivit unui bilanţ oficial.

Autorităţile au acuzat atunci "inamicii" Iranului, şi anume Statele Unite, Israelul şi Arabia Saudită, marele rival regional al Teheranului, de faptul că se aflau în spatele acestor violenţe.

În ultimele luni, în Iran au fost executate mai multe persoane, găsite vionovate de spionaj sau atentate.

Un opozant acuzat de faptul că a jucat un rol activ în aceleaşi manifestaţii, Rouhollah Zam,a fost condamnat la moarte la sfârşitul lui iunie, după ce a fost găsit vinovat de "corupţie pe pământ", una dintre cele mai grave acuzaţii prevăzute de Codul Penal iranian.

Iranul nu comunică statistici cu privire la numărul persoanelor pe care le execută anual, însă face parte dintre ţările care aplică pedeapsa capitală, potrivit Amnesty International.

ONG-ul a înregistrat 251 de execuţii în 2019.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bolsonaro denunţă la ONU o "campanie brutală de dezinformare" cu privire la Amazonia1
23 sep. S.B.


Prima grădiniţă finanţată de Jeff Bezos îşi va deschide porţile în octombrie în Statele Unite
23 sep. A.B.


Avionul oficial al lui Pence, Air Force Two, aterizează forţat în New Hampshire
23 sep. A.B.


Alexei Navalnîi a fost externat
23 sep. S.B.


Bursele europene au deschis în creştere
23 sep. A.P.


Rusia redevine cel mai mare exportator de grâu din lume
23 sep. S.B.


Biden obţine sprijinul văduvei fostului senator republican John McCain
23 sep. A.B.


Prima dezbatere electorală Trump-Biden va avea loc pe 29 septembrie2
23 sep. A.P.


SUA a depăşit 200.000 de decese provocate de covid2
23 sep. A.P.


Justiţia din SUA a inculpat-o pe canadiana care intenţiona să îl otrăvească pe Donald Trump
23 sep. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.