Lira - stabilă, volatilitatea monedei atinge cel mai redus nivel din ultimii trei ani

09 ian. 2018 Jurnal de criză
V.R.

Volatilitatea monedei britanice, lira sterlină, se află la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, ceea ce arată că pentru investitori acordul referitor la perioada de tranziţie după ieşirea ţării din UE (Brexit) este ca şi parafat, potrivit Bloomberg.

Sursa menţionează că, în vreme ce volatilitatea scăzută poate fi observată pentru toate monedele din G10 (cele mai puternic industrializate ţări din lume), pieţele revenind uşor la normal după vacanţa de sărbători, cazul lirei iese în evidenţă, având în vedere că summit-ul UE programat să aibă loc în luna martie este considerat drept dată limită pentru stabilirea termenilor acordului de tranziţie cu UE.

Dacă va fi parafat, acordul le va permite băncilor să îşi păstreze sediile centrale la Londra.

"Aşteptările destul de ridicate ca faza de tranziţie post-Brexit să fie convenită la începutul anului 2018 reduce volatilitatea", a declarat Jane Foley, director de strategie valutară la Rabobank.

Vineri, volatilitatea lirei sterline, măsurată la trei luni, a atins cel mai redus nivel după decembrie 2014.

Lira avea un curs de 1,3581 dolari ieri, cu 0,1% mai mare faţă de ultima zi a săptămânii trecute. Moneda Regatului Unit este susţinută de optimis-mul generat de progresele negocierilor referitoare la Brexit şi de aşteptările pentru o nouă majorare a dobânzilor de către Banca Angliei. Dar, în opinia specialiştilor, moneda britanică ar putea reveni la circa 1,2 dolari pe unitate, dacă summitul din martie va eşua.

Menţionăm că, ieri, premierul britanic Theresa May a lansat o procedură de remaniere a Guvernului, afectat de mai multe scandaluri. Remanierea vine înaintea viitoarei faze a negocierii Brexitului cu Bruxelles-ul.

May a prezentat o primă nominalizare, a lui Brandon Lewis în locul lui Patrick McLoughlin ca secretar de stat fără portofoliu şi preşedinte al Partidului Conservator. Anterior, Lewis ocupa funcţia de secretar de stat însărcinat cu imigraţia.

Ministrul britanic însărcinat cu as-pectele legate de Irlanda de Nord, James Brokenshire, a demisionat ieri, din cauza unor probleme de sănătate.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Zona euro amână eliberarea tranşei pentru Grecia
11 iun. 2018 V.R.


ERDOGAN VREA CONTROL SPORIT ASUPRA ECONOMIEILira turcească, în cădere
16 mai. 2018


Atena iese din bailout, însă doi din zece greci trăiesc în sărăcie extremă1
14 mai. 2018 A.V.


Încrederea în zona euro, la recordul minim al ultimelor 15 luni1
09 mai. 2018 V.R.


Autorităţile australiene vor sancţiuni dure pentru bănci4
24 apr. 2018 V.R.


FMI avertizează în privinţa protecţionismului comercial
12 apr. 2018 V.R.


237 TRILIOANE DE DOLARIDatoria globală, la nivel record în 20172
11 apr. 2018 A.V.


Creşte inflaţia în zona euro
05 apr. 2018 V.R.


BCE va finaliza în aprilie testele de stres ale băncilor din Grecia
04 apr. 2018 V.R.


China impune taxe vamale la peste o sută de produse din SUA
03 apr. 2018 V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.