LUCIAN ANGHEL, BVB:

"Dezvoltarea de noi fonduri de investiţii va creşte valoarea companiilor noastre"

13 iun. 10:32 Piaţa de Capital
A.I.
Lucian Anghel
Lucian Anghel

Dezvoltarea de noi fonduri de investiţii ar trebui să ducă la creşterea valorii companiilor din ţara noastră, atât a celor private cât şi a celor de stat listate la bursă, ceea ce va avea ca efect creşterea avuţiei româneşti, a precizat, ieri, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a declarat: "Din păcate pentru România, nu avem foarte multe companii private de dimensiuni extrem de consistente. Dacă ne uităm la criteriile MSCI, necesare ca piaţa de capital să treacă de la statutul de piaţă de frontieră la cel de emergentă, ceea ce ne blochează accesul la o clasă superioară de investitori, cu fonduri mult mai mari, observăm că aceste criterii sunt extrem de dificil de îndeplinit de către companiile private care activează în România. Aici există o serie de alternative şi speram ca să vedem inclusiv Hidroelectrica listată la bursă. De asemenea, în continuare, cred că vom vedea IPO-uri din zona privată (...).

Cu cât legislaţia FIA (n.r. a Fondurilor de Investiţii Alternative) va permite dezvoltarea de noi fonduri de investiţii, valoarea companiilor româneşti, nu doar a celor private, cât şi a celor de stat listate la bursă, ar trebui să crească. Practic, avuţia românească ar trebui să crească".

Lucian Anghel a adăugat: "S-a făcut un studiu de către BERD (n.r. Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare) cu privire la care ar fi impedimentele pentru realizarea unei listări, în concepţia unor companii private.

Primul element care a ieşit în evidenţă a fost costul de a se lista, cel efectiv cu avocaţii, cu cei care realizează prospectul de emisiune. Evident aceste costuri reprezintă un element extrem de important, ceea ce i a făcut pe mulţi antreprenori, în ultimii doi ani, să stea deoparte".

Potrivit preşedintelui BVB, prin cele şase listări realizate la BVB de la finalul anului 2016 şi până în prezent, piaţa de capital din România, se află peste ţări precum Ungaria, Austria, Cehia, din acest punct de vedere.

Lucian Anghel a continuat: "Nu am inclus aici Varşovia, pentru că Polonia este un caz cu totul atipic faţă de Uniunea Europeană. Guvernul polonez, prin intermediul fondurilor europene, finanţează jumătate din costul listării unei companii poloneze. Are această strategie, de a dezvolta companiile, pentru a le transformea în lideri regionali. Foloseşte într-un mod inteligent fonduri europene, susţine creşterea exporturilor, are programe dedicate şi a reuşit să găsească instrumente, prin diferite vehicule, inclusiv Fondul Suveran şi o Bancă de Investiţii, prin care reuşeşte să facă acest lucru. Există studii ale Băncii Mondiale care arată faptul că o companie listată va plăti mai multe taxe şi impozite către stat, pentru că, fiind listată, dorinţa de a optimiza fiscal se reduce consistent, pentru că evoluţia preţului depinde foarte mult de creşterea afacerilor. Nu spun că Polonia este un model, dar a făcut multe lucruri foarte bune, pe care am putea să le implementăm".

Lucian Anghel a mai precizat că înfiinţarea Contrapărţii Centrale (CCP), în vederea relansării pieţei produselor derivate în România, este unul dintre criteriile de performanţă stabilite de Consiliul BVB pentru directorul general al bursei, Adrian Tănase.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Bittnet preia Crescendo International pentru 11 milioane lei
16 oct. Mihai Gongoroi


"Porsche" nu exclude listarea unui "supergrup" de branduri din cadrul "Volkswagen"
16 oct.


BVBDebut pozitiv de săptămână pentru indicii bursei noastre
16 oct. Mihai Gongoroi


PRIN EMITEREA A TREI MILIOANE DE ACŢIUNI NOI,Bittnet Systems doreşte majorarea capitalului social
16 oct. M.G.


Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv
15 oct. T.T.


Preţul aurului, în creştere, pe fondul scăderii burselor
15 oct. T.T.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 4,13 milioane de euro pe BVB
15 oct. E.A.


BVB deschide în teritoriu mixt
15 oct. F.B.


ASF a aprobat majorarea de capital pentru Romaero
15 oct. Mihai Gongoroi


TUDOR CIUREZU, SIF OLTENIA:"Ţinta: lichiditatea portofoliului de 95%"11
15 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.