LUCIAN BUZDUGAN, DIRECTOR GENERAL:

"Agricost a planificat investiţii de 35 milioane euro, în noi utilaje agricole"

31 mai. 2019 Companii
RAMONA RADU
"Agricost a planificat investiţii de 35 milioane euro, în noi utilaje agricole"

Lucian Buzdugan: "Profitabilitatea la cultura de lucernă depăşeşte 500 euro/hectar, la export" 

Compania Agricost, care deţine 57.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei, plănuieşte să investească, în 2019 şi 2020, suma de 35 de milioane de euro în tehnologii, echipamente şi utilaje agricole performante, a anunţat Lucian Buzdugan, directorul general al Agricost.

Domnia sa a afirmat: "Până acum am investit cel puţin 100 de milioane de euro. Doar schimbarea echipamentelor - unele au sosit deja, urmează să achiziţionam şi altele - înseamnă o investiţie de 35 de milioane de euro, în doi ani de zile (anul acesta şi la anul), pentru că avem un grad ridicat de productivitate a muncii pe care vrem să îl îmbunătăţim".

În cadrul unui tur privat dedicat presei, organizat cu ocazia "Agricost Open Day", directorul general al companiei a precizat că ferma cultivă, deja, 2.500 de hectare de lucernă, iar în decursul anului curent ar urma să fie semănate alte 2.500 de hectare cu aceeaşi cultură.

De asemenea, şeful exploataţiei agricole de pe malul Dunării a spus că unul dintre obiective este să înfiinţeze în Insula Mare a Brăilei 12.500 de hectare de lucernă, nivelul de profitabilitate la această cultură fiind unul foarte ridicat, de aproximativ 500 de euro pe hectar, în cazul producţiei exportate.

Potrivit domniei sale, pentru realizarea programului de cultivare cu lucernă a 12.500 de hectare, în teritoriul agricol precizat, sunt necesare cinci fabrici de uscare a culturii, fiecare dintre ele presupunând o investiţie de 18 milioane de euro.

Totodată, Lucian Buzdugan a mai spus că urmează să mai construiască încă o staţie de uscare a lucernei, pe lângă cea pe care compania o operează, deja, în Insula Mare a Brăilei.

Reprezentantul Agricost a adăugat: "Ne-am setat acest obiectiv (n. r. să cultive cu lucernă 12.500 de hectare), deoarece este o cultură pentru care avem desfacere şi profitabilitate. Deocamdată, avem aproximativ 2.500 de hectare de lucernă pentru producţie şi circa 300-400 hectare pentru sămânţă".

În prezent, 2.000 de tone de lucernă din producţia Agricost sunt vândute în România, la două ferme, din judeţele Iaşi şi Ialomiţa, restul mergând la export, în ţările arabe.

În acest context, Lucian Buzdugan a adăugat: "Noi am prefera, ne dorim, să vindem întreaga producţie de lucernă pe piaţa internă, întrucât profitabilitatea este mai mare decât la export şi în acest fel am putea beneficia şi de mai multe subvenţii decât în prezent".

Conform domniei sale, compania primeşte, anual, subvenţii europene şi naţionale de circa 10 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor săi, Agricost este cea mai mare exploataţie agricolă din UE, având o suprafaţă de 57.000 de hectare şi realizând anual o producţie totală de peste 400.000 de tone. Agricost operează, în Insula Mare a Brăilei, 29 de ferme vegetale, unde cultivă: grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, soia, lucernă.

Anul trecut compania a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, parte a Al Ain Holding.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Lufthansa va renunţa la 20% dintre poziţiile de conducere
08 iul. G.U.


Levi Strauss va renunţa la 15% din forţa de muncă corporativă1
08 iul. G.U.


RUSLAN ROTARU, FONDATOR ROYAL TOWN IAŞI:"Investiţia în imobiliare rămâne cea mai sigură, în perioadele de fluctuaţii economice"
08 iul. A consemnat Adelina Toader


STUDIUImportăm legume chiar şi în perioada de producţie autohtonă maximă
08 iul. O.D.


ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI AVERTIZEAZĂ:"Importurile de aluat congelat cresc cu 7%, de la an la an"1
08 iul. E.O.


SAP o numeşte pe Josephin Galla noul Managing Director pentru Europa de Sud-Est
07 iul. G.U.


Dependenţi de importurile alimentare
07 iul. I.Ghe.


Măşti româneşti, la preţuri mai mici decât cele din China
07 iul. I.Ghe.


PROPRIETARII AVERTIZEAZĂPădurea "se usucă" sub un maldăr de acte normative aplicate incorect
07 iul. O.D.


Parolele rămân marea vulnerabilitate în mediul online
07 iul. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.