LUMEA DIGITALĂ

Viteză bună, competenţe slabe

16 iul. Companii
O.D.

Accesul rapid,nu asigură şi succesul, stăm foarte bine la viteza conexiunilor la internet, dar în continuare avem probleme în ceea ce priveşte competenţele. Patru din cinci (80%) tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani din Uniunea Europeană aveau în 2019 competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, însă tinerii din România sunt pe ultimul loc în UE la acest capitol, doar 56% dintre ei având competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele publicate de Eurostat. În contrast, în Croaţia ponderea tinerilor care au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază este de 97%, în Estonia, Lituania şi Olanda este de 93% iar în Grecia de 92%. Competenţele digitale sunt necesare pentru a putea urma cursuri online, o situaţie care a devenit evidentă în ultimele luni când mulţi tineri nu au putut merge la şcoli, universităţi sau alte instituţii de pregătire din cauza măsurilor de izolare asociate cu pandemia de COVID-19. Adunarea Generală a ONU din noiembrie 2014 a decis ca la 15 iulie să fie marcată Ziua mondiala a competenţelor tinerilor. În prezent, în lume sunt 1,2 miliarde de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, însemnând 16 procente din populaţia globală.

Pe de altă parte, demonstrând însă necesitatea folosirii internetului în perfecta cunoştinţă de cauză, aproape 15% dintre utilizatorii de Internet ale căror dispozitive au fost vizate de atacuri malware sau adware, în 2019, nu au mai putut şterge fişierele dăunătoare din cauza infectării partiţiei de sistem, arată o cercetare realizată şi publicată de Kaspersky. Conform analizei, în afară de cele 14,8% dintre cazurile de infectare a partiţiilor de sistem, riscul prezenţei unor aplicaţii care nu pot fi şterse din telefon variază între 1% şi 5% pentru dispozitivele low-cost, dar poate ajunge până la 27%, în cazuri extreme. Datele producătorului de soluţii de securitate cibernetică arată că, printre ameninţările descoperite în directoarele de sistem, există şi varietate de programe dăunătoare, de la troieni care pot instala şi rula aplicaţii fără ştirea utilizatorului până la publicitate mai puţin ameninţătoare, dar cu toate acestea intruzivă. În unele cazuri, modulele adware au fost preinstalate înainte ca utilizatorul să-şi primească dispozitivul, lucru care putea duce la consecinţe nedorite şi neaşteptate. De exemplu, multe smartphone-uri au funcţii care asigură accesul de la distanţă către dispozitiv - dacă acestea sunt folosite abuziv, pot duce la compromiterea datelor de pe dispozitivul utilizatorului. Câţiva furnizori au recunoscut în mod deschis încorporarea adware-ului în smartphone-urile lor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

870 de navalişti români, disponibilizaţi de Damen
06 aug. George Marinescu


CONSUMUL ANUAL DE ENERGIE VA SCĂDEA CU CIRCA 8%Enel X România a instalat panouri fotovoltaice pe o fabrică de ulei vegetal din judeţul Tulcea
06 aug. C.P.


Cefin Trucks şi-a dezvoltat reţeaua de service-uri în plină pandemie
06 aug. A.T.


MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ŞI COMUNICAŢIILOR:Autorizarea proiectelor 5G, condiţionată de avizul pozitiv al CSAT
06 aug. I.GHE.


PROIECT DE OUG:Peste 613 milioane lei - ajutor de stat pentru salvarea Tarom şi Blue Air5
05 aug. I.GHE.


Disney a renunţat să lanseze "Mulan" în cinematografele din SUA şi alte teritorii
05 aug. S.B.


CEO-ul Ford Motor, Jim Hackett, se retrage din companie
05 aug. S.B.


LEMON INTERIOR DESIGN:"Perioada petrecută în casă ne-a dat ocazia să înţelegem cât de important este mediul în care trăim"
05 aug. A CONSEMNAT ADELINA TOADER


ÎN ACEST ANAqua Azur investeşte în premieră în propriile proiecte
05 aug. A CONSEMNAT EMILIA OLESCU


De ce au nevoie companiile farmaceutice de imunitate în faţa legii?14
05 aug. Călin Rechea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.