LUNA OCTOMBRIE FINANCIARĂ

Scăderi reduse pentru majoritatea indicilor BVB

13 nov. 2019 Macroeconomie
ANDREI IACOMI
Scăderi reduse pentru majoritatea indicilor BVB

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 33,41% pentru SIF Moldova şi 62,94% în cazul SIF Muntenia 

Fără evenimente importante care să influenţeze semnificativ preţurile acţiunilor şi cu perspectiva raportărilor financiare pentru primele nouă luni ale anului la orizont, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat preponderent scăderi relativ reduse în octombrie, singurul coş de acţiuni dintre cei avuţi în vedere care s-a apreciat în luna tocmai încheiată fiind BET-NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor, a cărui cotaţie a urcat cu doar 0,2%.

Douăsprezece din cele şaisprezece titluri ce compun indicele reprezentativ BET au cunoscut deprecieri, în octombrie, ceea ce a dus per ansamblu la o scădere de circa 56 de puncte pentru indice, echivalentul unui declin de 0,58% pentru principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital, care a încheiat luna la 9.518,89 de puncte.

Totuşi, pe parcursul lui octombrie, BET a atins nivelul de 9.713,66 puncte, un nou maxim post-criza financiară din perioada 2007-2008, în timp ce indicele BET-TR, ce include în modul de calcul şi dividendele acordate de companii, a atins maximul istoric de 15.547,18 puncte, în data de 29 octombrie.

Creştere de 13,04% pentru titlurile Digi Communications

Acţiunile Digi Communications au evadat în luna tocmai încheiată din canalul lateral în care s-au tranzacţionat începând cu cea de-a doua parte a verii şi, cu o creştere de 13,04%, până la 33,8 lei, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din indicele BET, în octombrie.

A fost un parcurs susţinut parţial de răs-cumpărările de acţiuni efectuate de companie, în condiţiile în care în aproape toate şedinţele de tranzacţionare din luna recent încheiată, operatorul de telecomunicaţii a achiziţionat acţiuni DIGI din piaţă, în multe cazuri răscumpărările reprezentând mai mult de jumătate din volumul zilnic.

Ultima notificare a emitentului include achiziţiile efectuate până în data de 25 octombrie dar, ţinând cont de frecvenţa răscumpărărilor, probabil că Digi a realizat achiziţii de acţiuni proprii care încă nu au fost raportate către operatorul pieţei şi în celelalte zile din luna tocmai încheiată.

Răscumpărările, ce fac parte din programul ce a demarat în data de 21 mai 2019 care presupune achiziţionarea unui număr de cel mult 3,54 milioane de acţiuni DIGI clasa B, se realizează la preţul pieţei din momentul tranzacţiei, dar care nu poate depăşi 40 de lei/titlu, adică preţul la care s-a închis acum mai bine de doi ani oferta publică pentru 25,6% din societate.

În data de 14 noiembrie, Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele financiare obţinute pentru primele nouă luni ale anului.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au înregistrat o creştere de 7,51% în luna tocmai încheiată, până la 14,32 de lei, într-o mişcare de continuare a trendului ascendent pe care acţiunile producătorului de energie nucleară se situează încă din 2017.

Totuşi, în octombrie, volumele au fost reduse, în doar patru şedinţe bursiere rulajul zilnic situându-se peste media zilnică a ultimei luni de tranzacţionare.

Şi producătorul de energie îşi va prezenta rezultatele pentru primele trei trimestre ale anului în data de 14 noiembrie.

Declin de 6,38% pentru acţiunile Purcari Wineries

La polul opus se află titlurile Purcari Wineries (WINE) a căror cotaţie a încheiat luna octombrie la preţul de 22 de lei, echivalentul unei retrageri de 6,38%, cea mai mare depreciere din indicele reprezentativ BET, în perioada avută în vedere.

Scăderea acţiunilor companiei vine pe fondul deprecierii de 6,93% a cotaţiei WINE din data de 2 octombrie, scădere apărută în condiţiile în care, cu o zi înainte, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, Lorimer Ventures şi-a anunţat intenţia de a ieşi din acţionariatul producătorului de vinuri din Republica Moldova, operaţiune ce a fost înregistrată chiar a doua zi în sistemul BVB, la un preţ de 20 lei/acţiune, cu circa 7% mai mic decât cel de închidere din ziua anterioară.

Purcari Wineries îşi va publica rezultatele financiare pentru primele nouă luni în data de 15 noiembrie.

Scădere de 0,9% pentru BET-FI, cea mai mare din rândul indicilor avuţi în vedere

Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,9%, în intervalul 30 septembrie - 31 octombrie, cel mai slab parcurs din rândul coşurilor de acţiuni analizate, ca urmare îndeosebi a deprecierii cu 2,94% a acţiunilor FP, la 1,155 lei, titlurile Fondului având cea mai mare pondere în indicele financiar, de aproape 30%.

La finalul lunii octombrie, SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 33,41% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 62,94% pentru SIF4, în timp ce FP avea un discount de 25,82%, peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

Cum excepţia OMV Petrom (SNP), SIF1 şi SIF2, care deja şi-au publicat rezultatele pentru primele nouă luni ale anului, în noiembrie companiile se vor prezenta în faţa investitorilor cu situaţiile financiare pentru perioada ianuarie - septembrie, cele care au potenţialul de a contura imaginea rezultatelor posibile pentru întregul an şi a posibilităţii companiilor de a acorda dividende din profitul obţinut în 2019.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Modul în care sunt cheltuiţi banii din PNRR va fi supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi1
13 iun. S.B.


INS:Câştigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14 lei1
11 iun. S.B.


Inflaţia s-a accelerat peste aşteptări în luna mai9
11 iun. Călin Rechea


Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii pe tema PNRR
11 iun. S.B.


Inflaţia atinge noi maxime ale ultimilor 30 de ani în Statele Unite
11 iun. Mihai Gongoroi


NICU ŞTEFĂNUŢĂ, EUROPARLAMENTAR:"Pachet bugetar istoric, de 300 de miliarde de euro pentru anul 2022"
11 iun. I.Ghe.


AmCham, îngrijorată de nerespectarea normelor de concurenţă în PNRR
11 iun. I.Ghe.


MACRO NEWSLETTER 11 iunie 2021
11 iun.


Lanţurile maritime de aprovizionare sunt gata să se rupă sub povara costurilor de transport7
11 iun. Călin Rechea


ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021Numărul locuinţelor date în folosinţă, mai mic cu 617 2
10 iun. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.