MADR a prezentat rezultatele consultării naţionale privind Politica Agricolă Comună după 2020

30 mar. 2018 Politică
D.I.
MADR a prezentat rezultatele consultării naţionale privind Politica Agricolă Comună după 2020

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat Daniel Botănoiu şi secretarul de stat Alexandru Potor au prezidat, astăzi, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), şedinţa de lucru în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele consultării naţionale şi primele elemente ale poziţiei ţării noastre faţă de Comunicarea Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii după 2020, se arată într-un comunicat al MADR, dat publicităţii.

Potrivit documentului, participanţii la şedinţa de astăzi, reprezentanţi ai federaţiilor, asociaţiilor, organizaţiilor şi patronatelor reprezentative din sectorul agricol, au transmis la MADR contribuţii scrise faţă de aspectele cheie din Comunicarea Comisiei, în vederea elaborării unui document comun, care să reflecte poziţia sectorului agricol din ţara noastră faţă de documentul Comisiei. Totodată, la reuniunea de azi a participat Mihaela Gabriela Zoană, reprezentant al ţării noastre în Parlamentul European, vice-preşedinte în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi membru în 3 comisii ale Parlamentului European.

Reprezentanţii MADR precizează că în dezbaterea publică din 11 ianuarie 2018 s-a stabilit ca data pentru transmiterea contribuţiilor scrise la MADR să fie 2 februarie 2018. În total, s-au primit 34 de contribuţii scrise, respectiv: 12 din partea instituţiilor academice, de învăţământ şi cercetare agricolă şi 22 din partea organizaţiilor de fermieri şi producători agricoli, ai federaţiilor şi patronatelor din sectorul agricol, ai asociaţiilor din domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării rurale.

În cadrul MADR a fost constituit un Grup de analiză format din experţi MADR, APIA şi AFIR. Analiza s-a desfăşurat pe următoarele capitole: Principii generale Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020, Plăţi directe şi măsuri de piaţă, Dezvoltare rurală, Mediu şi acţiuni climatice, Bugetul PAC după 2020, Chestiuni speciale pentru România.

În intervenţia sa, ministrul Petre Daea a informat despre participările sale la reuniunile Consiliului de miniştri ai agriculturii de la Bruxelles şi a atras atenţia asupra faptului că trebuie să participăm activ la procesul de luare a deciziei privind PAC ca stat membru cu drepturi depline, la toate nivelele: de expertiză, diplomatic şi politic. Rolul europarlamentarilor români este deosebit de important în susţinerea poziţiei României în Parlamentul European. Este nevoie mai mult ca oricând de coeziune şi de a merge cu toţii în aceeaşi direcţie, cea stabilită în urma consultărilor la nivel naţional.

La rândul său, europarlamentarul Mihaela Gabriela Zoană a anunţat că, deşi ocupă această funcţie doar de 2 luni, activitatea sa este deja intensă în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. În opinia sa, cele mai importante teme de dezbatere sunt PAC şi bugetul PAC pentru perioada următoare de programare. Oficialul a menţionat de asemenea că există preocupări la Bruxelles privind micşorarea bugetului PAC după 2020. subliniind importanţa opiniilor fermierilor români, colaborarea cu aceştia pentru a promova interesele României prin transmiterea de mesaje clare în Parlamentul European, în Consiliu şi Comisia Europeană.

În cele din urmă, secretarul de stat Alexandru Potor a prezentat activitatea de analiză din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi rezultatele consultării publice, precum şi elementele de poziţie ale României pe tema PAC după 2020. Majoritatea participanţilor şi-au regăsit punctele de vedere exprimate în scris.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TRAIAN BĂSESCU:"Respingerea Olguţei Vasilescu - un joc între Dragnea şi Iohannis"1
22 feb. T.T.


FALCĂ, PNL: "Bugetul nu este încă validat"
22 feb. T.V.


HANS KLEMM: "Este important ca indivizii să fie activi în lupta anticorupţie"
22 feb. M.T.


Dezbateri privind soarta comerţului internaţional
22 feb. I.Ghe.


Fondul Monetar European prinde contur
22 feb. G.M.


ACHIZIŢIE CU DEDICAŢIECMC Electronics, o firmă apropiată şefului de la Avioane Craiova SA
22 feb. GEORGE MARINESCU


ŢUŢUIANU, DESPRE SITUAŢIA DE LA TRANSPORTURI ŞI MDRAP: "PSD nu a făcut propuneri care să fie în afară de orice discuţie"
21 feb. M.L.


Klaus Iohannis acceptă noii miniştri PSD
21 feb. T.T.


TĂRICEANU, DESPRE NOMINALIZAREA LUI MIRCEA DRĂGHICI PENTRU CONDUCEREA AEP:"Nu văd o problemă"
21 feb. T.T.


ŢUŢUIANU:"Nepromulgarea legii bugetului va pune România într-o situaţie dificilă"
21 feb. I.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.