MADR este rezervat cu privire la Planul strategic pentru schemele de plăţi directe

28 ian. 2018 Miscellanea
D.I
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Ţara noastră are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plăţi directe, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) referitor la Participarea secretarului de stat Alexandru Potor la reuniunea Grupului de la Vişegrad.

Conform comunicatului: "În data de 25 ianuarie 2018, la Budapesta, a avut loc reuniunea Grupului de la Vişegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia) şi Bulgaria, Croaţia, România şi Slovenia, care a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind unele aspecte financiare ale PAC după 2020 şi obiectivele înaintate de Comisie prin comunicarea sa privind viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii",

Ţara noastră a fost reprezentată de către o delegaţie condusă de Alexandru Potor, secretar de stat responsabil de problematica afacerilor europene.

În comunicat se mai precizează: "În intervenţia sa, reprezentantul României a subliniat necesitatea ca PAC să fie finanţată cel puţin la acelaşi nivel ca în prezent şi a arătat importanţa menţinerii plăţilor directe fără co-finanţare naţională pentru sprijinirea veniturilor fermierilor. Un pilon de dezvoltare rurală puternic va asigura continuarea modernizării şi crearea locurilor de muncă, necesare pentru vitalitatea acestor zone. O filă de buget PAC distinctă trebuie alocată cercetării agricole. România a mai susţinut că măsuri ca plafonarea plăţilor directe şi co-finanţarea din bugetele naţionale vor afecta capacitatea PAC de a asigura un acces egal pe piaţa unică şi la fondurile UE în domeniul agricol".

Conform MADR, România are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plăţi directe, deoarece elaborarea şi aprobarea acestuia poate fi un proces îndelungat, punând în pericol efectuarea la timp a plăţilor şi, nu în ultimul rând, să determine penalităţi substanţiale şi o posibilă naţionalizare a plăţilor directe.

Ministerul precizează că au existat multe puncte comune asupra cărora statele participante şi-au exprimat acordul, însă există şi divergenţe, aceasta dovedind faptul că negocierile se anunţă a fi dificile pe anumite subiecte, informează Agerpres.

Referitor la reacţia altor ţări din regiune, sursa citată menţionează: "În acest context, Slovenia a decis să nu semneze declaraţia comună din 25 ianuarie datorită faptului că nu este de acord cu convergenţa externă a plăţilor directe, nefiind în interesul fermierilor acestei ţări, datorită faptului că plata directă pe hectar în acest stat este peste media europeană.

La reuniune a participat şi Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a argumentat unele aspecte de interes pentru acest grup de state.

Acesta a apreciat că Planurile Strategice PAC reprezintă o oportunitate de adaptare a mecanismelor acestei politici la realităţile naţionale ale fiecărui stat membru.

Referitor la intercvenţia comisarului european, comunicatul MADR adaugă,:"De asemenea, a menţionat că este dificil de discutat despre finanţarea PAC în contextul presiunilor mari asupra bugetului UE. Brexitul şi noile provocări legate de securitate şi migraţie sunt aspecte care pot influenţa alocările pentru politicile tradiţionale. Cea mai înţeleaptă decizie acum, în opinia sa, este să avem o politică bine construită şi promovată, uşor de explicat fermierilor, pentru ca apoi să convingem cu obiective şi argumente că PAC are nevoie de un buget consistent pe măsura obiectivelor şi provocărilor cu care se confruntă".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Cutremur cu magnitudinea 3,5 pe scara Richter în judeţul Buzău
24 mar. M.C.


PENTRU CENTURA ORAŞULUI MIHĂILEŞTI:CNAIR va rezilia contractul cu firma Copisa
23 mar. T.V.


MINISTRUL TRANSPORTURILOR:"Nu voi mai anunţa când merg pe şantiere"3
23 mar. I.R.


PENTRU DESCURAJAREA PESCUITULUI ILEGAL:Acţiuni de control româno-bulgare pe Dunăre
23 mar. T.L.


PRO TV:MJ refuză dreptul românilor de a fi informaţi corect şi bine documentat
22 mar. M.I.


Ministerul Justiţiei a refuzat acreditarea pe anul 2019 a unui reporter Pro TV1
22 mar. D.I.


Grefierii protestează în faţa Guvernului faţă de condiţiile de muncă
22 mar. V.I.


ANGAJAŢII METROREX, NEMULŢUMIŢI DE CONDIŢIILE DE MUNCĂProtest pentru siguranţa metroului bucureştean
22 mar. George Marinescu


RĂDOI (USLM):Dacă garnitura CAF era în circulaţie, 2.000 de oameni ar fi fost în pericol
21 mar. M.I.


MDRAP alocă 2,2 miliarde lei pentru investiţii în Mehedinţi
21 mar. M.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.