Manifestanţii asediaţi de trei zile din Hong Kong refuză să se predea 2

19 nov. 2019 Internaţional
B.D.
Manifestanţii asediaţi de trei zile din Hong Kong refuză să se predea

Zeci de manifestanţi în favoarea democraţiei asediaţi de duminică într-un campus din Hong Kong au refuzat marţi să se predea, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale autorităţilor locale şi unor ameninţări cu o intervenţie tot mai explicite ale Guvernului chinez, relatează AFP.

Sediul Universităţii Politiehnice din Hong Kong (PolyU) constituie cea mai îndelungată şi mai violentă confruntare cu forţele de ordine de la începutul contestării, în iunie, în fosta colonie britanică.

Numeroşi liceeni rămâneau în interiorul campusului, în Peninsula Kowloon, de teamă să nu fie arestaţi de poliţie. În urma scăderii temperaturii marţi, mulţi s-au învelit în pături de supravieţuire.

Unii manifestanţi au reuşit, luni seara, o îndrăzneaţă "evadare", coborând pe pe o pasarelă cu ajutorul unor corzi, de la baza căreia au fost luaţi cu motociclete şi scutere.

Soarta celor izolaţi în PolyU a creat un val de emoţie în rândul mişcării în favoarea democraţiei, aflată la originea celei mai grave crize politice din fosta colonia britanică de la retrocedarea acesteia către Beijing în 1997.

Zang a apreciat că doar ANP are puterea să decidă dacă o asemenea lege este sau nu conformă Legii fundamentale a Hong Kongului.

PolyU se învecinează cu foarte strategicul Cross Harbour Tunnel, unul dintre cele trei tuneluri rutiere ce deservesc Insula Hong Kong şi centrul financiar al megalopolisului, blocat de o săptămână.

Mişcarea de contestare a început în iunie, în urma respingerii unui proiect de lege care viza să autorizeze extrădări către China şi care a fost suspendat. Manifestanţii şi-au extins ulterior revendicările şi cer reforme democratice şi o anchetă independentă cu privire la violenţe comise de poliţie.

Aproape 4.500 de persoane au fost arestate în cinci luni şi jumătate.

Contestarea a intrat săptămâna trecută într-o fază nouă, mult mai violentă, printr-o nouă strategie intitulată "înflorirea peste tot" ("Blossom Everywhere"), care constă într-o multiplicare a acţiunilor simultane - blocaje, înfruntări, vandalism - cu scopul de a pune la încercare la maximum capacităţile poliţiei.

După ce manifestanţii preconizau anterior acţiuni efemere, cu scopul de a fi fluide "ca apa", noua strategie are ca efect să ancoreze contestarea în mai multe locuri, precum PolyU.

În contextul în care toate şcolile din teritoriu sunt închise de o săptămână, autorităţile au anunţat o îmbunătăţire a condiţiilor de circulaţie permite redeschiderea majorităţii şcolilor miercuri.

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2019, 15:37

Induiosator... idiotii utili ai CIA-ului sunt "asediati"? Ce ghinion ca la chinezi nu merg chestiile astea care prind in America Latina sau in alte parti. Chinezii isi vad interesul si nu se apuca sa tina partea cuiva din afara, cum fac cretinii din Hong Kong, mai ales ca au invatat lectia din Rascoala Boxerilor. Macar daca ar avea si romanii atata minte... Si inainte sa vina vreun inteligent sa aduca vorba de "comunismul chinez", China e la fel de capitalista ca orice alta tara economic vorbind, iar politic, chiar nu e treaba Americii ce sistem au ei acolo.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2019, 10:12

Doamnelor si domnilor! Acest magnific specimen de Australopithecus a invatat nu numai sa vorbeasc, dar si sa scrie. Din pacate, ca sa gandeasca trebuie sa mai ia niste lectii, extrem de dureroase, din pacate, pentru ca IQ-ul mai mic de 80 face orice forma de gandire dureroasa.

Omul normal, cand vede *zeci de milioane* de demonstranti nu se gandeste "idiotii utili ai CIA-ului", insa australopithecus nu poate fi inpiedicat de concepte simple ca motiv, posibilitate, resurse, etc. Pentru australopithecus e normal pentru oameni care s-au nascut, au crescut si traiesc in democratie sa fie de acord cu o lege de extradare care o tara autocratica cu industrie de de organe umane in valoare de miliarde si veritabile lagare de concentrare si reeducare. Categoric nici un om normal nu ar protesta impotriva afronturilor catre justitie, drepturile omului si demnitatii omului. Milioanele de demonstratanti din HK? Niste idioti, papusi ale CIA-ului. 

Pentru australopithecus o tara poate fi capitalista economic, adica capitalul este detinut de catre entitati private in scopul generarii de profit, si comunista politic, adica capitalul este detinut de stat. Intrebari complexe ca "cum poate fi detinut capitalul si public si privat simultan?" sunt usor de raspuns daca gandesti ca australopithecus. "Capitalul e detinut de privat in nume si de stat in fapt" 

Draga australopithecus, 

iti doresc o saptamana de extradare in unul din prestigioasele lagere chineze pentru a incerca metoda chinezeasca de cresterea IQ-ului din moment ce e clar ca metoda Romaneasca nu a dat roade in cazul de fata /watch?v=2Shla50pRxA

Nu-ti face griji, "China e la fel de capitalista ca orice alta tara economic vorbind" 

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Peste 700 de arestaţi după ce poliţia din Marea Britanie a decriptat o aplicaţie de mesaje securizate
03 iul. A.P.


Wall Street a deschis în teritoriu mixt
03 iul. A.P.


Rusia îşi va redeschide ambasada în Libia
03 iul. A.B


Jean Castex a fost nominalizat să formeze noul guvern
03 iul. A.B


Indicii asiatici au închis în apreciere
03 iul. A.P.


Angela Merkel îndeamnă ţările membre ale UE la coeziune în relaţia cu China
03 iul. G.U.


Coreea de Sud se confruntă cu un al doilea val de COVID-19
03 iul. G.U.


Guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe a demisionat
03 iul. G.U.


Erdogan vrea control absolut asupra reţelelor de socializare1
03 iul. S.B.


Bursele europene au deschis în scădere
03 iul. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.