"Manualul unic", mărul discordiei 1

27 sep. 2017 Cultură
O.D.
"Manualul unic", mărul discordiei

Profesori, părinţi şi oameni de cultură îşi exprimă tot mai des şi apăsat dezaprobarea în legătură cu posibila reapariţie a "manualului unic". Sunt aduse argumente, dintre cele mai diverse, în defavoarea tipăririi manualelor la o singură editură, dar trebuie spus că există şi păreri contrare, deocamdată mai timid exprimate, care susţin iniţiativa ministrului Educaţiei, Liviu Pop, fiind făcută o comparaţie între rezultatele învăţământului din ultimii 27 de ani şi cele obţinute înainte de 1989, când exista un "manual unic" şi lucrurile mergeau, conform statisticilor, mult mai bine.

Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România este convins că iniţiativa ministerului va duce în cele din urmă la un control ideologic: "Controlul ideologic este un alt aspect neluat în seamă şi despre care nu s-a vorbit (...). E ceea ce ne pregăteşte Guvernul dacă avem manuale unice din punctul de vedere al editorilor. Deci, Editura Didactică şi Pedagogică este incapabilă la momentul de faţă să realizeze cele peste 100 de seturi de manuale de care este nevoie în şcoală şi o editură de stat beneficiază, cu ghilimelele de rigoare, de o suficientă influenţă din partea statului, astfel încât mesajele pe care le transmite să fie unele care nu deranjează. O altă problemă pe care aş vrea să o atingem este că domnul Liviu Pop, domnul ministru Pop, a speriat întregul sistem educaţional cu un ordin de ministru care, din câte ştiu, nu a fost publicat în Monitorul Oficial, acel ordin de ministru prin care sunt interzise auxiliarele la şcoală, la clasă, nu a fost publicat niciodată în Monitorul Oficial, el nu are putere de lege, nu are puterea unui act juridic, este o declaraţie de intenţie, dacă vreţi, nu e opozabil niciunui profesor care decide să aducă la clasă un material de genul acesta sau orice alt tip de material. Sunt circa 30 de milioane de euro investiţi în piaţa educaţională. Din aceşti 30 de milioane de euro anual, statul nu acoperă decât 6 milioane de euro, reprezentând costurile pe care le suportă cu tipărirea, respectiv retipărirea manualelor. Costul e infim, toţi ceilalţi bani (...) sunt luaţi de la părinţi. Riscurile pentru editorii din mediul educaţional sunt clare, vor dispărea foarte mulţi dintre cei care nu pot să se adapteze."

Profesorul Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, crede că manualul unic poate provoca un regres al învăţământului: "Mi se pare în primul rând o hotărâre pripită şi cred că nu ar fi binevenită. În primul rând că distruge un principiu al pieţei şi cartea e un obiect care circulă pe piaţă şi în al doilea rând provoacă un regres învăţământului. Şi aşa învăţământul românesc încearcă să reziste încă să nu fie complet dărâmat, dar asta probabil că ar însemna o lovitură. Problema e această legislaţie a contestaţiilor, care blochează nu numai învăţământul, dar şi economia românească în general şi atunci când e vorba de o chestiune de securitate naţională, cum e şcoala, ar trebui să fie altă legislaţie. Majoritatea editurilor care sunt implicate în manuale sunt edituri care publică carte beletristică de mare valoare. Faptul că ele rezistă să facă lucrul acesta la un preţ accesibil se datorează şi faptului că îşi fac un mic profit din manuale, deci această interzicere ar face ca traduceri importante din literatura mondială, ca scriitori şi poeţi importanţi ai României să nu mai poată apărea în condiţii civilizate şi accesibile pe piaţa românească".

Liviu Papadima, prorector al Universităţii Bucureşti, apreciază că manualul unic nu poate reprezenta o "reţetă" pentru o nouă generaţie de olimpici. Preşedintele Federaţiei Editorilor Europeni de Carte Educaţională, Helga Holtkamp, care a participat la o dezbatere pe tema manualelor, a spus că în Ungaria este "manual unic", dar că acesta "nu merge", iar în Polonia s-a dorit, dar în prezent au renunţat la acesta, după ce producţia a întârziat, s-au produs numeroase greşeli, iar profesorii s-au plâns că nu au putut preda.

Vinerea trecută, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână va fi lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind manualul şcolar.

Opinia cititorului: 1
1.   manual unic
mesaj trimis de un profesor în data de 27.09.2017, 20:33

un lucru extraordinar,un singur manual ,bine alcatuit conform programei in cest moment sant 5-6 manuale pentru un obiect,iar profesorii le aleg pe baza de prietenii sau impuse de inspectorate,si de obicei sant alese cele mai proaste

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Opere de artă restituite după o aventură uluitoare
23 ian.


Noutate în educaţie: Olimpiada Naţională de Creativitate Ştiinţifică
23 ian.


MEN anunţă introducerea unei Olimpiade Naţionale de Creativitate Ştiinţifică
22 ian. T.M.


Manualul, eterna problemă
22 ian. O.D.


Proiecte de milioane de euro pentru evitarea abandonului şcolar
17 ian. O.D.


PÂNĂ LA 18 IANUARIE:Înscriere pentru premiile Gopo 2019 a filmele eligibile româneşti
15 ian. T.B.


DE ZIUA CULTURII NAŢIONALE:Ambasadorul Germaniei recită din Eminescu, în germană şi română
15 ian. T.A.


"Luceafărul" poeziei româneşti, omagiat astăzi
15 ian. Teona Tomoiagă


Freedrive, filme gratis din partea IMDB
14 ian.


De Ziua Culturii Naţionale - expoziţia "Pictori români în Franţa"1
13 ian. L.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.