Marile companii petroliere şi-au fixat primele ţinte de reducere a emisiilor poluante

16 iul. 15:38 Companii
G.U.
Marile companii petroliere şi-au fixat primele ţinte de reducere a emisiilor poluante

Cele mai mari companii petroliere ale lumii, printre care Saudi Aramco, CNPC şi Exxon Mobil, şi-au stabilit pentru prima dată obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în contextul creşterii presiunilor asupra marilor poluatori să ia măsuri pentru a contracara încălzirea globală, informează Reuters, conform Agerpres.

Membrii Iniţiativei Climatice pentru Gaze şi Petrol (OGCI), un grup de mari companii petroliere, au promis joi că vor reduce intensitatea emisiilor de carbon din operaţiunile upstream până la 20 - 21 kilograme de CO2 per baril echivalent petrol până în 2025. Este vorba de o ţintă mai ambiţioasă decât planurile individuale anunţate de o serie de companii petroliere europene precum Royal Dutch Shell, BP şi Total.

"Este un punct de referinţă semnificativ, dar nu este sfârşitul eforturilor, este o ţintă pe termen mediu şi vom continua să o calibrăm pe măsură ce avansăm", a declarat preşedintele OGCI şi fostul director general de la BP, Bob Dudley.

OGCI include companiile BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell şi Total, care împreună sunt responsabile pentru o treime din producţia mondială de petrol şi gaze.

Companiile membre ale OGCI au căzut de acord asupra unei metodologii comune de calcul pentru intensitatea emisiilor de carbon, iar Bob Dudley a precizat că în viitor obiectivele ar putea fi extinse şi la alte sectoare, precum gazele naturale lichefiate sau operaţiunile de rafinare.

Cu toate acestea, centrul de reflexie Carbon Tracker a respins afirmaţia OGCI că ţintele anunţate joi sunt în linie cu acordul de la Paris din 2015 privind limitarea încălzirii globale.

"Faptul că au unele ţinte de reducere a emisiilor este mai bine decât nicio ţintă. Însă industria de petrol şi gaze nu se poate considera niciodată aliniată cu obiectivele de la Paris când planurile lor de afaceri presupun investiţii constante în producţia de combustibili fosili", a declarat responsabilul Carbon Tracker pentru industria de petrol şi gaze, Andrew Grant.

De asemenea, ţinta anunţată de OGCI este mai mare decât cea de 18 kilograme de CO2 per baril de echivalent petrol convenită de companiile membre ale International Association of Oil & Gas Producers, care reprezintă 40% din producţia mondială de petrol şi gaze.

Însă unele companii membre ale OGCI depăşesc sau intenţionează să depăşească ţinta stabilită la nivel comun. De exemplu, Saudi Aramco, cel mai mare exportator mondial de petrol, a avut în 2019 o intensitate a emisiilor de carbon din operaţiunile upstream de 10,1 kilograme de CO2 per baril de echivalent petrol, iar grupul norvegian Equinor intenţionează să îşi reducă intensitatea de CO2 până sub 8 kilograme de CO2 per baril de echivalent petrol până în 2025.

OGCI a precizat că intensitatea colectivă de CO2 a companiilor membre va fi raportată anual, iar datele vor fi revizuite de firma de audit EY, care va acţiona ca o terţă parte independentă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

870 de navalişti români, disponibilizaţi de Damen
06 aug. George Marinescu


CONSUMUL ANUAL DE ENERGIE VA SCĂDEA CU CIRCA 8%Enel X România a instalat panouri fotovoltaice pe o fabrică de ulei vegetal din judeţul Tulcea
06 aug. C.P.


Cefin Trucks şi-a dezvoltat reţeaua de service-uri în plină pandemie
06 aug. A.T.


MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ŞI COMUNICAŢIILOR:Autorizarea proiectelor 5G, condiţionată de avizul pozitiv al CSAT
06 aug. I.GHE.


PROIECT DE OUG:Peste 613 milioane lei - ajutor de stat pentru salvarea Tarom şi Blue Air5
05 aug. I.GHE.


Disney a renunţat să lanseze "Mulan" în cinematografele din SUA şi alte teritorii
05 aug. S.B.


CEO-ul Ford Motor, Jim Hackett, se retrage din companie
05 aug. S.B.


LEMON INTERIOR DESIGN:"Perioada petrecută în casă ne-a dat ocazia să înţelegem cât de important este mediul în care trăim"
05 aug. A CONSEMNAT ADELINA TOADER


ÎN ACEST ANAqua Azur investeşte în premieră în propriile proiecte
05 aug. A CONSEMNAT EMILIA OLESCU


De ce au nevoie companiile farmaceutice de imunitate în faţa legii?14
05 aug. Călin Rechea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.