MFE a lansat în consultare Ghidul solicitantului - condiţii generale pentru POCU 2014-2020

19 iun. 2015 Fonduri Europene
Alexandru Costea

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului - condiţii generale al Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi Ghidul solicitantului - condiţii specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr.1/ 2015 "Măsuri integrate pentru tinerii NEETs şomeri", arată un comunicat remis azi redacţiei.

"În procesul de pregătire a noilor lansări în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU), MFE a întreprins o serie de măsuri care vizează modernizarea şi eficientizarea comunicării cu beneficiarii, dar şi asigurarea deplinei conformităţi cu prevederile regulamentelor aplicabile. Schimbările aduse cadrului de implementare a fondurilor europene în 2014-2020 urmăresc, în principal, simplificarea procedurilor de finanţare", a spus Nica.

Potrivit acestuia, angajamentul României privind noua perspectivă financiară este acela de a facilita accesul la fondurile europene, mai mulţi beneficiari fiind astfel încurajaţi să pregătească proiecte pentru utilizarea acestor resurse.

Comunicatul mai arată că printre măsurile întreprinse de MFE se numără îmbunătăţirea contractului de finanţare şi a acordului de parteneriat în vederea asigurării de drepturi şi responsabilităţi în egală măsură pentru fiecare membru al parteneriatului.

Acordul de parteneriat include acordarea unui mandat către liderul de parteneriat, împuternicindu-l să semneze contractul de finanţare în numele tuturor partenerilor implicaţi în proiect, precum şi să-i reprezinte în relaţia cu finanţatorul.

O altă măsură este transmiterea cererii de finanţare exclusiv în format electronic, prin intermediul unui sistem electronic îmbunătăţit faţă de cel utilizat pentru POSDRU 2007-2013. Acest sistem este în prezent în testare internă şi va fi descris într-un tutorial, pus la dispoziţia potenţialilor solicitanţi şi a publicului larg.

MFE încurajează utilizarea opţiunilor de costuri simplificate în vederea reducerii birocraţiei şi a riscului de eroare în justificarea cheltuielilor efectuate.

"MFE îşi propune corelarea finanţărilor acordate în cadrul programelor operaţionale pentru a facilita o abordare integrată a intervenţiilor sprijinite şi a răspunde atât nevoilor identificate cât şi strategiilor de dezvoltare la nivel naţional-sectorial, regional şi local, evitând investiţiile disparate. Totodată, cererile de propuneri de proiecte vor permite atât depunerea continuă de proiecte până la epuizarea bugetului, dar şi selectarea de proiecte in baza unor apeluri competitive", informează instituţia.

Lansarea de azi acoperă Axele Prioritare 1 (Iniţiativa "Locuri de muncă pentru tineri") şi 2 (Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs) din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. În cadrul ghidului, atât pentru AP1 cât şi pentru AP2, sunt vizate două obiective specifice, respectiv creşterea ocupării tinerilor NEETs şomeri cu vârsta între 16 - 24 ani, înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare şi cu rezidenţa în regiunile eligibile şi îmbunătăţirea nivelului de competenţe, inclusiv prin evaluarea şi certificarea competenţelor dobândite în sistem non-formal şi informal al tinerilor NEETs şomeri cu vârsta între 16 - 24 ani, înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenţă în regiunile eligibile.

Proiectele se vor implementa la nivel regional, grupul ţintă selectat în cadrul unei cereri de finanţare trebuie să includă doar tineri NEETs şomeri de la nivelul unei singure regiuni de dezvoltare, iar perioada maximă de implementare a proiectelor va fi de maximum 36 de luni.

Alocarea financiară propusă este de 10 milioane de euro (contribuţie UE şi contribuţie naţională) pentru fiecare dintre regiunile aferente AP1 (Sud-Est, Sud-Muntenia şi Centru) şi 5 milioane de euro (contribuţie UE şi contribuţie naţională) pentru fiecare regiune de dezvoltare aferenta AP2 (Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Bucureşti-Ilfov), respectiv o alocare financiară totală de 55 milioane euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 200.000 de euro în contextul schemei de ajutor de minimis şi de maxim 500.000 de euro în contextul schemei de ajutor de stat.

Calendarul multianual al lansărilor cererilor de propuneri de proiecte pentru POCU 2014-2020 va fi publicat pe site-ul MFE în data de 27 iunie 2015.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

BNR: "Absorbţia anemică a fondurilor UE - risc la adresa creşterii PIB"
16 ian. E.O.


Preşedintele Comisiei Europene respinge tăierea de fonduri europene pentru Polonia
09 ian. D.I


Comisia Europeană a rambursat României peste 454 milioane euro
29 dec. 2017 G.F.


COMISIA EUROPEANĂ:România a cheltuit 2% din banii europeni alocaţi programării 2014-2020
23 dec. 2017 A.C.


MINISTERUL DEZVOLTĂRII:Condiţionalitatea cu privire la transporturi a fost ridicată
19 dec. 2017 G.F.


Peste 69 de milioane de euro, folosiţi la modernizarea drumurilor din judeţul Vâlcea
19 dec. 2017 G.F.


MINISTERUL TRANSPORTURILOR:"Riscul de suspendare a finanţării europene din fonduri structurale a fost eliminat"
19 dec. 2017 Andreea Cuzub


MDRAPFE:Noi condiţii contractuale pentru lucrări de infrastructură
17 dec. 2017 Andreea Cuzub


PETRE DAEA:"Absorbţie de 1,55 miliarde de euro prin PNDR, în acest an"
10 dec. 2017 Andrei Stan


Ţara noastră a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocaţi programării 2014-20201
10 dec. 2017 Andrei Stan

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.