MIHAELA PANĂ, CUSHMAN&WAKEFIELD ECHINOX prezintă noutatea ultimilor doi ani:

"Proprietăţile scumpe executate şi-au găsit cumpărător"

01 feb. 2018 Companii
Ramona Radu
"Proprietăţile scumpe executate şi-au găsit cumpărător"

C&W Echinox: "Stocul total de spaţii de birouri, din Bucureşti, era de 2,68 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul anului trecut" 

Produse imobiliare scumpe, situate în locaţii foarte bune, venite din sfera executărilor, au început să apară pe piaţă în anii 2016-2017, a afirmat, ieri, Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman&Wakefield Echinox, adăugând că este posibil ca acest trend să continue şi anul acesta.

Doamna Pană a declarat: "Nu am întâlnit acest lucru nici măcar în perioada de criză. În aceşti ani, au fost proprietăţi foarte bune şi scumpe, aflate în zone precum Herăstrău sau Kiseleff, care au fost tranzacţionate din sfera executărilor. Un lucru, de asemenea, interesant este că majoritatea celor care au tranzacţionat au fost interesaţi să facă investiţii. În cazul proprietăţilor venite din sfera aceasta, a executărilor, preţurile au fost interesante".

Mihaela Pană a mai spus că, totodată, în această perioadă, a sesizat o schimbare în ceea ce priveşte dorinţa cumpărătorilor de rezidenţial de a migra din segmentul acesta, în altele mai tentante, când vine vorba de investiţii, în mod special pe partea de spaţii comerciale.

Sunt şi cumpărători de rezidenţial care au preferat să îşi cumpere apartamente de valori mici (100.000- 200.000 de euro), a mai adăugat doamna Pană, precizând: "Foarte multe dintre proiectele care se construiesc azi în zone bune iau în calcul acest apetit de achiziţie pentru apartamentele mici, deoarece multe dintre ele se vând destul de uşor şi se adresează în special celor care vor să investească. În cazul segmentelor premium şi premium plus, majoritatea celor care cumpără rămân şi beneficiarii finali (şi din cauză că produsele de sute de mii de euro se vând greu)".

Proprietăţile de pe segmentul premium plus care ajung la executare pot avea valori de două, trei sau chiar patru milioane de euro, a mai precizat doamna Pană.

Cushman&Wakefield Echinox: "Segmentul de birouri este motorul pieţei imobiliare"

Mihnea Şerbănescu, General Manager Cushman&Wakefield Echinox, a afirmat, ieri, că segmentul de birouri este motorul pieţei imobiliare.

În ceea ce priveşte proiectele anunţate, domnia sa a precizat: "Ca viitor pol de birouri, zona Expoziţiei are o situaţie mai bună decât alte dezvoltări, deoarece se întinde pe o arie mai largă, de peste 100 de hectare ca suprafaţă, proiectele anunţate acolo, astăzi, fiind puţin mai răsfirate. La toate acestea se adaugă şi faptul că va fi un pol mixt, care va include atât clădiri rezidenţiale, cât şi de birouri, care au fluxuri diferite, spre deosebire de proiectele Orhideea sau Promenada, unde sunt doar clădiri de birouri. Aşadar, este posibil ca polul din Expoziţiei să fie puţin mai funcţional".

De asemenea, zona Răzoare, care poate suporta şi locuinţe, şi birouri, poate fi o extindere a polului de Vest în ceea ce priveşte segmentul clădirilor de birouri, a mai spus Mihnea Şerbănescu, precizând: "Credem că proiectul construit de Vastint, la Timpuri Noi, va fi un succes, prin prisma specificului său (deoarece include clădiri în care poţi şi locui, nu doar lucra), dar are o extindere marginală, nu sunt foarte multe astfel de proiecte".

Spaţiile de birouri închiriate anul trecut au însumat 70.000 de metri pătraţi (fie noi achiziţii, fie expansiuni), iar în Bucureşti rata de neocupare a acestora este, în momentul de faţă, de circa 8%, a declarat, ieri, Mădălina Cojocaru, partner Office Agency, Cushman&Wakefield Echinox.

Potrivit unui raport al C&W Echinox, stocul total de spaţii de birouri, din Bucureşti, era de 2,68 milioane de metri pătraţi la sfârşitul lui 2017.

Anul trecut, cererea pentru spaţii de birouri, în Capitală, a rămas solidă, de-a lungul anului fiind tranzacţionaţi circa 335.000 de metri pătraţi, mai notează raportul citat.

Oana Iliescu, C&W Echinox: "Capitala mai are loc pentru cel puţin încă un centru comercial dominant" 

Capitala mai are loc pentru cel puţin încă un centru comercial dominant, a afirmat, ieri, Oana Iliescu, managing director Cushman&Wakefield Echinox.

Potrivit specialiştilor companiei de consultanţă în domeniul imobiliar, anul trecut a fost, însă, unul foarte slab în ceea ce priveşte livrările de noi spaţii comerciale.

"Pe segmentul de retail, 2017 a fost cel mai slab an din ultimul deceniu. Livrările de noi spaţii comerciale s-au ridicat la doar 75.000 de metri pătraţi, cu aproximaţie, comparativ cu 237.000 de metri pătraţi, în 2016, în Bucureşti nefiind livrat niciun spaţiu nou", potrivit lui Cristi Moga, research consultant în cadrul C&W Echinox. Stocul modern de retail, la nivelul ţării noastre, era de 3,64 milioane de metri pătraţi, la finalul anului trecut, arată un raport întocmit de Cushman&Wakefield Echinox.

Cea mai mare parte a stocului de retail este reprezentată de malluri (58%), parcuri de retail (33%) şi galerii comerciale (9%), mai relevă raportul menţionat anterior, potrivit căruia, în Bucureşti, stocul modern de retail este de 1,23 milioane de metri pătraţi.

În ceea ce priveşte dezvoltarea de noi spaţii, dezvoltatorul NEPI

Rockcastle, cel mai mare deţinător de bunuri de retail din România, va mai livra proiecte în Târgu Mureş şi Satu Mare şi le va extinde pe cele din Sibiu şi Ploieşti, mai precizează raportul, potrivit căruia Prime Kapital urmează să livreze 220.000 de metri pătraţi în perioada 2018-2020.

De asemenea, Atterbury urmează să extindă Iulius Mall Timişoara cu 47.000 de metri pătraţi, cel de-al doilea magazin IKEA din România urmează să fie livrat, în Bucureşti, anul acesta, în timp ce alte proiecte sunt planificate pentru zonele Floreasca şi Pallady, mai notează raportul menţionat anterior.

C&W Echinox: "În 2017 au fost livraţi peste 450.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice"

La finalul anului trecut, stocul de spaţii industriale şi logistice depăşea trei milioane de metri pătraţi, arată raportul întocmit de compania de consultanţă.

Potrivit acestuia, pe parcursul lui 2017 au fost livraţi peste 450.000 de metri pătraţi de astfel de spaţii, înregistrând cel mai ridicat nivel de până acum.

Noul stoc este aşteptat să depăşească, anul acesta, volumul înregistrat în 2017 şi să ajungă la 500.000 de metri pătraţi, se mai precizează în raport.

De asemenea, raportul citat mai notează că Bucureştiul reprezintă un punct de interes pentru dezvoltatori, peste 300.000 de metri pătraţi fiind planificaţi pentru livrare în 2018.

Potrivit companiei de consultanţă, la finele anului trecut, climatul economic favorabil, veniturile consistente şi creşterea consumului au dus la un record de cerere pentru spaţiile industriale şi logistice, fiind tranzacţionaţi aproximativ 515.000 de metri pătraţi.

C&W Echinox preconizează că stocul industrial şi logistic din România va creşte cu aproximativ 15% anul acesta.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PENTRU TRUCAREA UNEI LICITAŢII:Consiliul Concurenţei a sancţionat trei companii de pe piaţa lemnului
23 ian. T.T.


CFR, CONTRACT DE 600 MILIOANE DE EURO Licitaţia pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa - Caţa s-a finalizat
23 ian. I.D.


CONFORM MINISTERULUI AGRICULTURII:Pentru proiecte de irigaţii - disponibile 200 milioane euro
23 ian. I.T.


Bitdefender a identificat vulnerabilităţi în camera de supraveghere Guardzilla
23 ian. T.I.


Hotelul Lido by Phoenicia - investiţie de 5 milioane euro
23 ian. T.I.


ÎN 2018:TransferGo: Tranzacţii internaţionale de 1,25 de miliarde euro
23 ian. T.V.


ROPEPCA:Companiile petroliere ar putea reduce cu 75 % numărul angajaţilor3
23 ian. P.E.


CONFORM MERGERMARKET:Deloitte - lider în rândul consultanţilor în M&A
23 ian. T.I.


Google va dona bani pentru Wikimedia
23 ian. T.M.


Două fonduri de investiţii au preluat participaţii la eBay
23 ian. I.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.