MIHAI IONESCU, ANEIR:

"Avem o reducere a exporturilor în ţările extra UE, în septembrie" 1

11 oct. Macroeconomie
Emilia Olescu
Mihai Ionescu, ANEIR
Mihai Ionescu, ANEIR

Ionescu: "Culegem roadele lipsei de prezenţă din 2017 la târgurile internaţionale  

INS: Deficitul comercial s-a adâncit cu peste 1 miliard de euro, în primele opt luni ale anului

Ţara noastră înregistrează o reducere a exporturilor pe zona extracomunitară, în luna septembrie, atrage atenţia Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care subliniază: "Acum, culegem roadele lipsei noastre de prezenţă de anul trecut la târgurile internaţionale, întrucât nu am avut comenzi la fel ca în alţi ani.

În primele opt luni ale acestui an, exporturile au însumat peste 45 miliarde euro, iar importurile - mai mult de 53,98 miliarde euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acestea subliniază că, în peri­oada ianuarie-august, exporturile au crescut cu 9,7%, iar importurile cu 10,4%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, deficitul balanţei comerciale depăşind 8,97 miliarde euro, mai mult cu 1,1 miliarde euro decât cel înregistrat în acelaşi interval din 2017.

În luna august a anului curent, exporturile au însumat 5,13 miliarde euro, iar importurile - 6,5 miliarde euro, rezultând un deficit de aproape 1,4 miliarde euro. Faţă de august 2017, exporturile au crescut cu 4,3%, iar importurile - cu 9%.

În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (47,6% la export şi 37,8% la import) şi de alte produse manufacturate - 32,4% la export, respectiv 30,6% la import.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în primele opt luni ale aces­tui an, a fost de 34,39 miliarde euro la expedieri şi de 40,29 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,4% din total exporturi şi 74,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri a ajuns la 10,61 miliarde euro la exporturi şi de 13,69 miliarde euro la importuri (23,6% din total exporturi, respectiv 25,4% din total importuri).

Printre altele, Mihai Ionescu ne-a spus că una dintre problemele mari cu care se confruntă exportatorii este lipsa forţei de muncă. Şeful ANEIR ne-a declarat: "Guvernul a promis că rezolvă problema salariilor cu care sunt încadraţi cei care vin din alte ţări să lucreze la noi".

Totodată, conform domniei sale, o promisiune a autorităţilor neonorată este eliminarea plăţii TVA în vamă: "Celelalte ţări au făcut acest lucru. Sunt exportatori care trebuie să îşi aducă componente din afara ţării şi sunt obligaţi să achite TVA la vamă. Autorităţile nu rezolvă această problemă şi apoi se miră de ce sunt atât de mulţi exportatori care au reprezentanţe în Ungaria şi Bulgaria şi fac vămuirea de acolo".


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 14:30

Tataie....ocupă-te de nepoți

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ANPIS PENTRU OCTOMBRIE:Alocaţiile de stat pentru copii, peste 346 milioane de lei
11 dec. A.I.


INS, NOIEMBRIE 2018:Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,4%
11 dec. A.P.


IANCU GUDA, AAFBR:"Supradimensionarea stocurilor - semnal de apropiere al următoarei recesiuni"
11 dec. E.O.


Mediul de afaceri - îngrijorat de propunerile privind bugetul pe 2019
11 dec. E.O.


INS: Deficitul comercial se adânceşte în continuare
11 dec. R.R.


Legea pensiilor, în dezbatere la comisiile din Camera Deputaţilor
11 dec. I.Ghe.


Călin RecheaATENŢIE, URMEAZĂ CURBE (ALE RANDAMENTELOR) PERICULOASE!A început numărătoarea inversă pentru recesiune în America? 1
11 dec. Călin Rechea


MACRO NEWSLETTER-11 Decembrie 2018
11 dec.


România în Ordinea Europeană: 1918-2018
10 dec. Daniel Dăianu


INS, TRIMESTRUL AL TREILEAInvestiţiile nete în economia noastră au scăzut cu 1,5%
10 dec. D.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.