Mii de oameni au protestat faţă de "Ziua Australiei"

26 ian. 10:59 Internaţional
A.P.
Mii de oameni au protestat faţă de "Ziua Australiei"

Mii de australieni au manifestat marţi la Sydney, în ciuda restricţiilor privind adunările impuse împotriva răspândirii coronavirusului, pentru a protesta contra sărbătorii naţionale ce marchează sosirea primilor colonişti britanici în 1788, pe care o consideră o insultă la adresa populaţiilor indigene, relatează Agerpres.

Pentru mulţi australieni, "Ziua Australiei" sărbătorită la 26 ianuarie marchează începutul opresiunii popoarelor autohtone. Ei cer ca această sărbătoare naţională să fie regândită, susţinând că 26 ianuarie nu este altceva decât "Ziua Invaziei".

Mii de persoane s-au adunat într-un parc din centrul oraşului Sydney, în ciuda ameninţărilor că vor fi amendate şi arestate de către poliţie, care interzice mulţimi mai mari de 500 de persoane. Asociaţiile care organizează în general manifestaţii în această zi au anulat marşul ce are loc în mod tradiţional în oraş pe 26 ianuarie.

Poliţia a anunţat că cinci persoane au fost arestate, una dintre ele pentru agresarea unui ofiţer.

Autorităţile au refuzat să acorde o derogare organizatorilor marşului, chiar dacă niciun caz de COVID-19 nu a fost înregistrat în oraş de mai bine de o săptămână.

"Suveranitatea nu a fost cedată niciodată", "Fără dreptate, fără pace" au scandat protestatarii, unii purtând bannere care proclamau "Black Lives Matter" (Vieţile Negrilor Contează) sau "Aceasta nu este o zi de sărbătoare".

"Pentru noi, acest lucru echivalează cu un genocid cultural. Familiile noastre au fost sfâşiate. Ani şi ani de boală şi foamete. Şi impactul intergeneraţii continuă să fie resimţit astăzi", a declarat pentru AFP Dylan Booth, care este originar din New South Wales.

Mitinguri au avut loc şi în alte părţi ale Australiei, organizatorii lor îndemnând în general participanţii să poarte mască sau să respecte regulile de distanţare fizică.

"Ziua Australiei", care a fost declarată oficial sărbătoare abia în 1994, este în centrul unor polemici în creştere în ultimii ani.

Prezenţi în Australia de cel puţin 40.000 de ani, aborigenii, al căror număr era estimat la un milion la sosirea coloniştilor în 1788, reprezintă acum doar 3% din cei 25 de milioane de australieni.

Aborigenii rămân de departe cea mai defavorizată populaţie din ţară, în special cu rate mai ridicate de sărăcie şi încarcerare. Starea lor de sănătate este mai proastă decât a populaţiei generale.

Dreapta continuă să apere cu înverşunare principiul sărbătorii de la 26 ianuarie.

Prim-ministrul conservator Scott Morrison a declarat că cursul istoriei "s-a schimbat pentru totdeauna" în 1788 şi că "această realitate nu poate fi schimbată".

"În bine sau în rău, acesta este momentul în care Australia şi-a început marşul spre modernitate", a spus el la o ceremonie la Canberra. "Şi noi sărbătorim astăzi tocmai această călătorie care este încă în curs", a adăugat el.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

AGENŢIA EUROPEANĂ A MEDICAMENTELOR:Este o urgenţă ca vaccinurile existente să fie adaptate la noile mutaţii
26 feb. J.P.


Emmanuel Macron spune că se va vaccina cu serul AstraZeneca dacă acesta va fi disponibil când îi vine rândul la vaccinare
26 feb. J.P.


O aeronavă Boeing 777 a aterizat de urgenţă la Moscova, din cauza unor probleme la motor
26 feb. J.P.


Israelul anunţă că jumătate din populaţia sa a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19
26 feb. J.P.


Viktor Orban îşi reafirmă dorinţa de a coopera cu partidul italian de opoziţie Fraţii Italiei
26 feb. G.U.


Citadela Machu Pichu, redeschisă pentru vizitatori la 40% din capacitate
26 feb. A.P.


Biden pune accentul pe drepturile omului în prima sa convorbire la telefon cu regele Salman1
26 feb. A.B.


Liderii UE discută cu şeful NATO despre cooperarea în domeniul securităţii
26 feb. A.B.


Coreea de Sud a început campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19
26 feb. G.U.


Indicii bursieri europeni au deschis în scădere
26 feb. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.