MINING WATCH:

"Deva Gold a primit o nouă autorizaţie pentru exploatarea aurului la Certeju de Sus"

15 oct. 2015 Companii-Afaceri
A.T.
"Deva Gold a primit o nouă autorizaţie pentru exploatarea aurului la Certeju de Sus"

Deva Gold, compania care vrea să extragă aurul din Certeju de Sud - judeţul Hunedoara, a primit recent o nouă autorizaţie de construire, susţine Roxana Pencea, reprezentantul Mining Watch România, care este o reţea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare şi intervenţie a societăţii civile şi a comunităţilor locale cu privire la activităţile miniere din ţara noastră.

Domnia sa afirmă că activiştii de mediu şi ONG-urile nu au avut până acum acces la noua autorizaţie: "Am solicitat accesul la documentaţie la primăria din localitate. Vrem să vedem dacă autorizaţia respectă legislaţia în vigoare. Deva Gold, care este controlată de Eldorado Gold, mai are de obţinut avize şi autorizaţii pentru a putea începe efectiv lucrările. Noi estimăm că la primăvară poate să construiască deja uzina de procesare".

În februarie, Prefectura Hunedoara a anunţat că va ataca în instanţă autorizaţia de construire pentru şantierul proiectului minier Certej, emisă de Primăria Certeju de Sus. Acţiunea în instanţă a fost determinată de petiţiile multiple înregistrate la Instituţia Prefectului, prin care se cerea respectarea legii. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) constatase emiterea autorizaţiei de construire cu încălcarea prevederilor legale şi a sesizat Prefectura Hunedoara "în vederea anulării autorizaţiei", conform datelor publicate la vremea respectivă de Mining Watch.

Suspiciunile de ilegalitate privind autorizaţia de construire au apărut anul trecut, când au început lucrările atât în vechea carieră, cât şi la intrarea în Certej, fără ca şantierele să afişeze panouri informative şi fără ca primăria să ofere informaţii privind autorizaţiile de construire.

Ieri, Roxana Pencea ne-a spus că grupul Eldorado a învăţat din experienţa de la Roşia Montană, unde ONG-urile au reuşit să anuleze mai multe acte şi avize, şi a spart, în secţiuni mai mici, proiectul imens de exploatare a aurului pe care vrea să îl pună în aplicare în judeţul Hunedoara. Doamna Pencea a explicat: "Certeju de Sus nu pare un perimetru amplu. Oamenii nu se sperie, iar impactul de mediu pare minor. De asemenea, este mai uşoară obţinerea avizelor de mediu. În realitate, Eldorado Gold deţine mai multe licenţe în zonă şi va exploata o suprafaţă imensă cu cianuri. Iar procesarea aurului este programată să se facă la Certeju de Sus".

În opinia activiştilor din reţeaua Mining Watch, de cele mai multe ori, exploatările miniere şi cianura sunt strâns legate de corupţie şi decizii politice aleatorii peste tot în lume. Numeroase accidente miniere au loc în ciuda faptului că atât companiile, cât şi politicienii, promit cele mai "bune tehnologii" şi proiecte "fără cusur", conform sursei citate.

Mining Watch l-a adus în România pe Bernardo Belloso, preşedintele asociaţiei CRIPDES din El Salvador, care reprezintă multe comunităţi locale implicate în lupta împotriva companiilor miniere.

În cadrul unei conferinţe de presă, Bernardo Belloso a povestit că populaţia din El Salvador a avut mult de suferit din cauza guvernelor care au concesionat companiilor miniere 8% din teritoriul statului, în zona de nord în special: "Sunt 29 de zone concesionate, iar cele mai multe exploatări interferează cu aşezările umane. Am început lupta cu aceste companii în 2002. Mulţi activişti şi reprezentanţi ai comunităţilor locale au fost persecutaţi şi ameninţaţi. Şase lideri ai acestei mişcări împotriva modului în care aceste companii făceau explorările au murit în condiţii suspecte. Nu s-a demonstrat niciodată oficial că grupurile miniere influente sunt responsabile de moartea lor dar sunt mărturii care indică acest lucru. Am cerut insistent autorităţilor să îi găsească pe cei vinovaţi".

Preşedintele asociaţiei CRIPDES a mai spus că în 2009 au reuşit să determine Guvernul să pună capăt explorărilor miniere, în ciuda lobby-ului puternic al companiilor, care au sprijinit mulţi politicieni şi aleşi locali în campaniile electorale: "Guvernul a anunţat public că nu va permite nicio exploatare minieră pe teritoriul ţării.Multe concesiuni şi explorări din trecut s-au făcut fără respectarea legii şi a drepturilor omului. Acum vrem să avem şi o lege care să interzică activităţile miniere, deşi promisiunea Guvernului din 2009 nu a fost încălcată. Companiile sunt active în continuare şi luptă cu toate armele ca să obţină permisele de exploatare. El Salvador are 20.000 km pătraţi şi 7 milioane de locuitori. Ţara mea se confruntă, de foarte mulţi ani, cu mari probleme de mediu din cauza unor companii industriale şi miniere. ONU ne-a declarat ca al doilea stat din lume ca vulnerabilitate din cauza deteriorării mediului, iar un studiu al Guvernului din 2012 indică faptul că 70% din apa de suprafaţă este poluată cu metale grele şi alte substanţe toxice. Pur şi simplu, activitatea minieră nu este fezabilă în ţara noastră, care dispune, printre altele, de importante resurse de aur. Ar însemna ca problemele de mediu să se agraveze, iar dreptul la sănătate al oamenilor să fie grav afectat. În plus vorbim de foarte multe comunităţi care se află în calea exploatărilor. Mulţi oameni au fost ameninţaţi sau forţaţi să îşi vândă terenurile".

Bernardo Belloso susţine că economia El Salvador nu are o evoluţie bună, iar ţara îşi rostogoleşte datoriile împrumutându-se mereu la bănci şi la instituţii financiare internaţionale. Statul din America Latină trăieşte din banii celor plecaţi în SUA, exporturi de cafea şi de zahăr. În acest context, procesul deschis la ICSID de Oceana Gold, care cere El Salvador despăgubiri de 300 milioane de dolari, este o ameninţare serioasă. Compania a intentat acest proces după ce Guvernul din El Salvador a interzis toate exploatările miniere.

Potrivit activistului, dacă ICSID dă dreptate companiei, atunci pentru autorităţile din ţara sa plata sumei va fi o mare problemă şi este posibil să fie reluate toate exploatările.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Allview intră în această toamnă pe piaţa de televizoare
18 sep. V.D.


Arabia Saudită investeşte în Lucid Motors
18 sep. O.R.


Sindicatele din ANP anunţă noi proteste în faţa penitenciarelor1
18 sep. M.L.


Volkswagen vrea să construiască 10 milioane de automobile electrice
18 sep. M.I.


KLAUS IOHANNIS LA SUMMITUL INIŢIATIVEI CELOR TREI MĂRI:"România are potenţialul să fie o platformă energetică regională"7
18 sep. Gheorghe Iorgoveanu


EUGEN TEODOROVICI:Fondul Suveran de Investiţii, blocat de ministrul justiţiei 4
18 sep. A.I.


FLORIN JIANU, PREŞEDINTE CNIPMMR:"Amenzile date de Consiliul Concurenţei trebuie să fie procent din profit, nu din cifra de afaceri"3
18 sep. RAMONA RADU


"Vodafone" concediază 1.700 de angajaţi în România, Egipt şi India
18 sep.


FLORIN JIANU, CNIPMMR:"Tichetele de vacanţă, benefice pentru mediul de afaceri autohton"
18 sep. R.R.


ÎNTRE 18 ŞI 20 SEPTEMBRIEPeste 70% dintre furnizorii de ultimă instanţă - prezenţi la Târgul Naţionalde Energie
18 sep. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.