Ministerul Muncii: 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate 1

Ministerul Muncii: 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate

Peste 45.000 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, media întârzierilor este între 1 şi 3 luni, însă unele ajung chiar şi până la 6 luni, conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice.

"Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni", se arată într-un comunicat al Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat vineri o videoconferinţă cu cei 42 de directori executivi ai caselor judeţene de pensii plus cele ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, iar fiecare director are termen prima săptămână a lunii decembrie pentru rezolvarea întârzierilor.

"Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar", a declarat ministrul Muncii.

Raportat la numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş.

Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, principalele cauze enunţate sunt: prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

Pe lângă blocajele din aplicaţie semnalate de aproape toţi directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie.

"În prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judeţene de pensii va prezenta o situaţie la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluţii concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităţilor la nivelul celor 6 filtre de verificare", se precizează în documentul citat.

Opinia cititorului: 1
1.   INTARZIERI LA RECACULARE PENSIEI DE CASA DE PENSIE
mesaj trimis de BARBU .VERGIL în data de 01.12.2019, 15:45

DOAMNĂ MINISTRU AL MUNICI SI JUSTIŢIE SOCIALE. DIN CAUZA UNOR MOTIVE NE INTEMEIATE CASA DE PENSII SLATAINA DIRECTOAREA DIRECTIE STABILEŞTE PLĂTI PENSIILE PRESTATIA DE DOANI DE ZILE 2017-2019,,DOAMNA DIRECTORE RESPINS RECACULARE PENSIEI LIMITA DE VIRSTA MOTIVE DIN DOSARUL DE PENSII 4572,INTOCMIT DIN ANUL 2007-2008,ŞI INREGISTRAT CU ACELAŞI DOSAR DE PENSII DE INVALID DIN REZULTA ANII DE VECHIMEA ÎN MUNCĂ GRUPĂ DE MUNCA. SI. GRUPELE DE. MUNCĂ SI CONTRIBUTIEA LA PENSIEI. NU FOSTUL LOATE IN CACUL LA PENSII 2017,,DE CÎND SA ORDONATA DE RECACULA PENSIEI PE GRUPUL DE MUNACA 1,2,,ANI DE VECHIMEA 25-30,.SI 36ANI CONTRIBUIT LA PENSIEI. DOAMNA MINISTRU AL MUNCII AM RUMENITE DIN ACEASTA SFARSIT DE ANUL 2019,,CASA DE PENSII SLATINA DOAMNA DIRECTOREA. NU ACORDA DREPTURI LA PENSII DORESC SĂ ANULEZI PENSIEI LIMITA DE VIRSTA, VA MULTUMESC PENTRU ÎNCREDE ACORDATĂ...

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER-11 Decembrie 2019
11 dec.


BANCA MONDIALĂ:"România să canalizeze fondurile UE pentru dezvoltarea durabilă, incluzivă şi competitivă a oraşelor"
11 dec. E.O.


MACRO NEWSLETTER-10 Decembrie 2019
10 dec.


ÎN OCTOMBRIE:Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,1%
09 dec. M.A.


Rata şomajului din SUA - la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani
09 dec. F.A.


OPINIICompetiţia pentru atragerea de investiţii în industria auto - ţine România pasul?
09 dec. ELENA GEAGEAC, SENIOR MANAGER TAXE DIRECTE şi CORINA SIMION, MANAGER TAXE DIRECTE, DELOITTE ROMÂNIA


MACRO NEWSLETTER-9 Decembrie 2019
09 dec.


Călin RecheaDe ce se învârte tiparniţa Federal Reserve cu cea mai mare viteză din ultimii zece ani?8
09 dec. Călin Rechea


ANPIS PENTRU OCTOMBRIE: Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii a depăşit 595 de milioane de lei
08 dec. I.M.


BERD: Îngrijorările cu privire la statul de drept ar putea afecta creşterea economică în Ungaria şi Polonia
06 dec. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.