MINISTRUL AGRICULTURII CĂTRE APIA:

"Staţi liniştiţi şi munciţi" 3

16 nov. 2017 Politică
Andreea Cuzub
"Staţi liniştiţi şi munciţi"

Actualizare 20:20 Ionuţ Simionca (PMP): "Statul îi premiază pe leneşi şi îşi pedepseşte angajaţii performanţi"

Deputatul PMP, Ionuţ Simionica a solicitat astăzi ministrului Agriculturii, Petre Daea, să premieze salariaţii care fac performanţă şi nu pe cei leneşi.

"Îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să nu îi încurajeze pe leneşi şi să îi premieze pe salariaţii ministerului care fac performanţă. Astăzi lucrurile stau exact invers: statul îi premiază pe leneşi şi îşi pedepseşte angajaţii performanţI", a declarat Ionuţ Simionica, potrivit unui comunicat de presă.

Demnitarul a aprecizat că prin noua Lege a salarizării care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, salariile angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) urmează să fie diminuate cu sume cuprinse între 700 şi 1.800 de lei.

"Când vorbesc despre performanţa angajaţilor APIA, mă gândesc că agenţia a atras, în utimii zece ani, aproape 20 de miliarde de euro pentru fermierii din România, gradul de absorbţie a fondurilor europene fiind de 98 %. În ciuda deficienţelor majore existente în construirea sistemului informatic al agenţiei, a legilor şi procedurilor neclare, a bâlbâielilor legislative şi a interpretărilor greşite ale legilor şi ordonanţelor chiar de către conducerea APIA (a se vedea trimiterea acasă a fermierilor cu păşuni şi fără animale în campania 2015 şi rechemarea lor, până în luna iulie, pentru depunerea de cereri), angajaţii APIA au fost alături de fermieri şi au rezolvat problemele împreună cu aceştia", a mai precizat deputatul PMP.

El a subliniat că faţă de norma europeană, de maxim 250 de dosare/funcţionar public, în România există salariaţi cu peste 1.500 de dosare (vezi centrul local Scorniceşti, judeţul Olt).

"De la primirea dosarului de la fermieri, până la controlul administrativ, transpunerea în sistemele informatice a tuturor datelor din cererile unice de plată, elaborarea documentelor procedurale, inclusiv decizia efectivă de plată - toate operaţiunile sunt făcute de către funcţionarii din centrele locale şi judeţene ale APIA. Pentru toate aceste operaţiuni, răspunderea integrală este a funcţionarilor de la aceste niveluri, motiv pentru care nu înţeleg de ce funcţionarii încadraţi pe aceleaşi funcţii în APIA Bucureşti sunt plătiţi cu aproximativ 40 la sută mai mult decât cei din ţară", a mai declarat demnitarul.

(G.F.)

------------

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din teritoriu, care au anunţat că vor începe astăzi protestele, nemulţumiţi fiind că le vor scădea salariile din 2018, "să fie liniştiţi şi să muncească", iar subvenţiile să plece către fermieri, "pentru că avem bani în buget", potrivit Agerpres.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat: "Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remuneraţi corect. Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură: 'Staţi linişti şi munciţi!' Asta le transmit şi acum tuturor funcţionarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniştiţi şi să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să daţi subvenţiile, pentru că avem bani în buget şi aceştia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiţi cu salarii bune, şi să muncim toţi, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcţionari din APIA din punct de vedere al salariului".

Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din mai multe judeţe din ţară au anunţat că vor întrerupe astăzi lucrul, între orele 9:00 - 12:00, nemulţumiţi că salariile vor scădea cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei, începând din 2018, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor, conform sursei citate.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu, a declarat ieri: "Oamenii sunt pregătiţi să înceapă de mâine protestele la centrele judeţene ale APIA, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor, care vor scădea, începând din 2018, cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei. Nu şi la Bucureşti, pentru că angajaţii de aici nu sunt afectaţi. Tocmai asta am şi cerut: să ne treacă şi pe noi pe aceeaşi grilă ca şi angajaţii de la nivel central, pentru că suntem aceeaşi agenţie. Va fi afectată de diminuarea veniturilor marea majoritate a angajaţilor din teritoriu, în afară de consilierii debutanţi şi asistenţi, care sunt foarte puţini. Toţi consilierii superiori şi toţi cei cu funcţii de conducere vor avea o scădere a salariilor".

Acesta a precizat că nemulţumirile angajaţilor APIA din teritoriu au fost prezentate încă din vara acestui an, atât conducerii APIA, cât şi ministrului Agriculturii, însă "ne-au tot amăgit că se va rezolva problema noastră".

"Nu ne mai vedem nici cu ministrul (Petre Daea - n. r.), nici cu conducerea APIA. Mingea este acum la dânşii. Noi am aşteptat din vară, când a fost proiectul Legii salarizării, dar ne-au tot amăgit că se va rezolva problema noastră şi noi am făcut toate plăţile şi o să le facem în continuare. Nu cerem măriri de salarii, cerem să ni ne păstreze salariile actuale, dar este dureros când vezi că îţi scade salariul. Mai ales că s-a tot spus că prin Legea salarizării vor exista măriri de salarii", a explicat liderul de sindicat.

Contactat miercuri de Agerpres, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunţat că există un proiect de ordonanţă de urgenţă care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire care a avut loc marţi la minister.

Adrian Pintea a declarat, potrivit sursei: "Într-adevăr, pe Legea salarizării 153/2017 este o problemă în ceea ce priveşte funcţiile de conducere şi de execuţie la nivel teritorial, până la nivelul de consilier superior. Este un proiect de OUG, care nu este azi pe ordinea de zi a Guvernului, dar care va reglementa anumite aspecte în ceea ce priveşte salarizarea în APIA. Ieri, am avut o întâlnire împreună cu domnul ministru şi cu sindicatele în care s-a spus de această ordonanţă şi să vedem cum şi când va ieşi. Eu ştiu ce a însemnat şi ce înseamnă munca fiecăruia dintre ei, pentru că zile şi nopţi am petrecut aici".


Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2017, 09:35

Cat este un salariu daca scade cu 2800 lei ?

2.   fără titlu
mesaj trimis de Vanat în data de 16.11.2017, 11:03

Stati linistiti si munciti cu sarg ca sa avem noi ce fura si ce cheltui. Vilele si amantele noastre cu cheltuiala se tin iar electoratului trebuie sa ii dam ulei si zahar ca sa aiba impresia ca ne pasa de el.

Spor la lucru tovarasi! 

3.   apai ce sa mai credem ?
mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2017, 19:20

Asta a ramas la discursul lui impuscatu'

Blocat in minte si-n simtiri ??? 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

ALERTMinistrul Justiţiei a declanşat procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi6
22 feb. D.I.


Guvernul a aprobat proiectul legii privind autoritatea poliţistului
22 feb. V.D


Ministrul Justiţiei s-a întâlnit astăzi cu vice-ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti
22 feb. D.I.


DĂNCILĂ:"Vom aproba o ordonanţă care să plafoneze contribuţiile datorate de către mame"
22 feb. V.D


Protocol de colaborare semnat între Ministerul Afacerilor Externe şi Consiliul Naţional al Rectorilor
22 feb. D.I.


DUMITRU OPREA, PNL:"Sistemele informatice ale autorităţilor publice centrale nu sunt adaptate secolului în care trăim"
22 feb. D.I.


Tudorel Toader prezintă astăzi raportul privind conducerea DNA3
22 feb. A.C


JEAN-CLAUDE JUNCKER, ŞEFUL COMISIEI EUROPENE:"Locul României este, clar, în spaţiul Schengen"2
22 feb.


ŞOVA:"Aproape 60 de kilometri de autostradă ar putea fi recepţionaţi în 2018" 1
21 feb. V.D


MANDA:"Următoarea vizită a membrilor comisiei va fi la unităţile SRI care se ocupau de interceptări"
21 feb. V.D

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.