MINISTRUL DE EXTERNE:

"Dosarul Roşia Montană a fost depus ilegal la UNESCO; există nişte vicii de procedură"

03 sep. 2017 Companii-Afaceri
AMALIA IONESCU
"Dosarul Roşia Montană a fost depus ilegal la UNESCO; există nişte vicii de procedură"

Dragnea: "Să fim mai cumpăniţi cu subiectul Roşia Montană" 

Dosarul Roşia Montană a fost depus "ilegal" la UNESCO, a declarat ieri, la Mamaia, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, care a precizat că dosarul nu a fost aprobat nici de premierul Dacian Cioloş, nici de guvern.

Meleşcanu a spus, citat de Agerpres: "Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum ştiţi cu toţii. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de Guvernul României, a fost trimis de către unul din miniştri. Deci din acest punct de vedere există nişte vicii de procedură. Pe fond însă trebuie să vedem cu adevărat ce anume trebuie protejat în zona Roşiei Montane. Eu sunt născut acolo, ştiu care sunt problemele şi mai ştiu că oamenii au trăit întotdeauna de pe urma mineritului. Nu există alte posibilităţi de ocupaţie în zonă. Deci cred că trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului fără exagerări şi în acelaşi timp care să ne permită să exploatăm resursele pe care le avem".

Ministrul de Externe a mai afirmat, cu privire la protestele privind Roşia Montană, că fiecare cetăţean are dreptul să-şi exprime opinia, dar deciziile trebuie adoptate de Guvern şi Parlament.

Teodor Meleşcanu a precizat: "Trebuie să înţelegem un lucru: România este o ţară democratică, oamenii sunt liberi, dreptul de a protesta este un drept pe care îl are fiecare cetăţean, trebuie să ţinem cont de faptul că o manifestaţie reprezintă o opinie a unor oameni pe o temă, că e vorba de Roşia Montană, că e vorba de urşi, de orice altceva. Oamenii trebuie să aibă dreptul să-şi exprime opinia. Deciziile trebuie să fie adoptate de către Guvern, Parlament unde există o majoritate care îşi asumă răspunderea pentru guvernarea ţării".

El a mai spus că există o problemă în faptul că statul român este dat în judecată de compania care deţine acţiuni la Roşia Montană.

Ministrul a adăugat: "Deocamdată nu ştiu cum este situaţia cu lista UNESCO. Ştiu că pentru moment avem o mare problemă datorită faptului că statul român este dat în judecată de către compania care deţine acţiuni la Roşia Montană".

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că subiectul Roşia Montană este "delicat" şi trebuie abordat cu "foarte multă cumpănire", subliniind că nu a auzit ca Executivul sau o altă instituţie să înceapă vreun demers.

Dragnea a afirmat, la Mamaia: "Părerea mea, la subiectul Roşia Montană trebuie foarte multă grijă. Nu ştiu dacă cineva a iniţiat vreun demers. Nu am auzit de la Guvern să înceapă ceva, nici de la alte instituţii. Eu zic să fim mai cumpăniţi cu subiectul".

Întrebat despre afirmaţiile ministrului Teodor Meleşcanu potrivit cărora dosarul a fost depus ilegal la UNESCO, Dragnea a spus: "Dacă procedurile nu au fost corecte, atunci e normal că ele nu pot să aibă efecte".

"Dar, dincolo de asta, subiectul în sine, Roşia Montană, este un subiect delicat care trebuie adoptat cu foarte multă cumpănire", a adăugat Dragnea.

El a subliniat că îi vine greu de creadă că mai poate fi reactivat proiectul din 2013 pe această temă.

Peste o sută de persoane, susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană, s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Victoriei pentru a protesta după ce premierul Mihai Tudose a susţinut că se va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO, potrivit News.ro.

În Piaţă a fost adusă şi o figurină mare în formă de liberulă, cu chipul premierului Mihai Tudose. Unii dintre participanţi au purtat afişe ale campaniei "Salvaţi Roşia Montană".

Chemarea la miting a fost lansată după ce premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul român va pierde în procesul cu "Gabriel Resources", care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană. Actualul prim-ministru a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural.

"La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieşim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obţinut în toţi aceşti ani, pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei", se arăta într-un comunicat al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Reprezentanţii campaniei au afirmat că un eventual compromis cu "Gabriel Resources" va da undă verde acestui proiect declarat ilegal de instanţe şi de legislaţia curentă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Vâzările Nestle au crescut cu 2,8%
19 apr. M.D.


Centrul tehnologic al Renault are un nou director
19 apr. M.D.


Generali şi-a vândut subsidiara belgiană pentru 540 milioane de euro
19 apr. V.D.


Acţionarii Romgaz, convocaţi pentru retragerea din două perimetre din Slovacia
19 apr. A.A.


SURSE POLITICE:"Exxon şi OMV Petrom vor să discute cu partidele parlamentare despre legea offshore"1
19 apr. Ancuţa Stanciu


CONSILIUL CONCURENŢEI: "Concurenţa pe piaţa gazelor naturale din România - limitată de reglementările din sector"
19 apr. ANCUŢA STANCIU


Reţeaua Winmarkt a obţinut certificarea ISO pentru sistemul de gestiune Anti-Corupţie
19 apr. L.D.


Grupul petrolier Total va plăti 1,4 miliarde de euro pentru a deveni acţionar majoritar al Direct Energie
19 apr.


EIT Health va oferi startup-urilor din domeniul sănătăţii granturi în valoare de 135.000 de euro
19 apr. Ramona Radu


ADRIANA IFTIME, FPSC:"Ponderea construcţiilor în PIB ar trebui să fie spre 15%"
19 apr. Emilia Olescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.