MINISTRUL ECONOMIEI, DĂNUŢ ANDRUŞCĂ:

"Prin aplicarea mărcii statului pe toate obiectele din metale preţioase se asigură protejarea consumatorilor români" 2

01 mar. 2018 Politică
D.I.
Dănuţ Andruşcă (Sursa foto: Twitter)
Dănuţ Andruşcă (Sursa foto: Twitter)

Ţara noastră a întărit semnificativ, astăzi, cadrul legal referitor protecţia consumatorilor şi combaterea evaziunii fiscale prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care prevede aplicarea obligatorie a mărcii statului pe toate obiectele din metal preţios care vor fi comercializate la nivel naţional, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă "toate obiectele din metal preţios vor avea aplicată marca oficială a statului de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor".

Reprezentanţii instituţiei afirmă că această marcă oficială a statului va fi aplicată în locul mărcii de garanţie proprii a comercianţilor, măsura urmând a permite atât combaterea evaziunii fiscale, cât şi combaterea falsurilor şi contrafacerilor obiectelor din metale preţioase. De asemena, consideră autoritţile în domeniu, aplicarea mărcii oficiale a statului determină o creştere a nivelului de încredere şi siguranţă al consumatorului la achiziţionarea acestor obiecte.

Prin Ordonanţa de Urgenţă iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin Ministerul Economiei se poate acum asigura o bună supraveghere a pieţei de metale preţioase din ţara noastră prin trei elemente: 1. Trasabilitatea obiectelor de metale preţioase - orice bijuterie cumpărată de un cetăţean român are o trasabilitate clară. 2. Acurateţea informaţiilor despre cantitatea şi calitatea metalui preţios din bijuterii - clienţii vor avea informaţii certe şi credibile despre componenţa bijuteriilor pe care le vor achiziţiona. 3. Evidenţa cantităţilor de metal preţios introduse şi/sau scoase de pe teritoriul României - prin aplicarea mărcii de stat pe obiectele din metale preţioase se poate realiza o evidenţă clară a cantităţilor de metale preţioase care intră sau ies de pe teritoriul statului român, combătându-se în mod eficient evaziunea fiscală

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a declarat cu această ocazie: "Am luat măsuri de protecţie sporită a consumatorilor români, care vor putea să achiziţioneze în condiţii de deplină siguranţă obiecte din metale preţioase. Dacă un client al unui comerciant nu vede marca de stat pe bijuteria pe care o vrea să cumpere, trebuie să se gândeacă că are în faţa fie un fals, fie un produs contrafăcut şi atunci nu-l mai achiziţionează. Aplicarea mărcii de stat este o măsură simplă şi eficientă care ne permite să protejăm consumatorii, să combatem evaziunea fiscală şi să ştim în orice moment ce cantităţi de metale preţioase au intrat sau ieşit din România. Măsura va avea un impact important în combaterea evaziunii şi în îmbunătăţirea fiscalizării comerţului cu obiecte din metale preţioase, iar efectele economice pozitive se vor vedea prin creşterea încasărilor la bugetul de stat. Felicit Autoriatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru acest act normativ şi pentru efortul pe care-l depune pentru protejarea cetăţenilor români".

Conform sursei citate, actul normativ adoptat astăzi de către Guvernul României conţine şi măsuri de reducere a birocraţiei în domeniul comerţului cu metale. În acest sens, urmează să fie eliminate taxe pe care agenţii economici trebuiau să le plătească şi anume taxa de autorizare pentru fiecare dintre operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase şi pietrelor preţioase în România; taxa de viză anuală pentru fiecare operaţiune autorizată; taxa pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizaţii emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost distrusă, pierdută sau furată.

În cele din urmă, în comunicat se precizează că Ordonanţa de Urgenţă prevede o perioadă de tranziţie, în care agenţii economici vor putea comercializa produse cu marca de garanţie proprie. Astfel, până la data de 30 iunie 2018, se acceptă comercializarea obiectelor marcate de comerciant. În această perioadă, produsele din metale pretioase nou înregistrate în gestiune vor fi marcate cu marca statului.


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de Logodnicul perdant în data de 01.03.2018, 20:39

Tocmai am hotarat ca nu ma mai insor; am facut o comanda pentru iubita mea, pretinzand incrustarea unei "dedicatii"

speciale la care acum o sa renunt, pentru ca nu vreau ca statul sa-si aroge autoratul in baza in baza "marcii oficiale" care-mi pangareste intimitatea. 

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2018, 20:51

Ministri Danut.... Tudorel !?...; oare PSD nu are si membrii ajunsi la majorat?.  

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Liviu Dragnea, din nou în spital
24 mar. T.I.


TEODOROVICI: "Ordonanţa 114 va fi modificată săptămâna viitoare"
24 mar. T.T.


TUDOSE, DESPRE CODRIN ŞTEFĂNESCU: "Pe unii care trăiesc în lumea lor e bine să nu-i contrazici"1
24 mar. T.L.


CRISTIAN GHINEA: "AEP a controlat la sânge finanţele USR"
24 mar. T.S.


IOHANNIS: Întreaga guvernare PSD - asalt asupra statului de drept
24 mar. M.C.


TEODOROVICI: "Este multă minciună, astăzi, în spaţiul public"1
24 mar. I.T.


CODRIN ŞTEFĂNESCU, SECRETAR GENERAL PSD, LA UN MITING AL PARTIDULUI ÎN BRAŞOV: "PSD este singurul partid românesc, format din oameni normali"3
24 mar. T.T.


OPREA, DESPRE INTENŢIA PREŞEDINTELUI DE A ORGANIZA UN REFERENDUM ÎN 26 MAI:"Dacă Iohannis face acest referendum, ne prezentăm la vot"2
24 mar. V.T.


TĂRICEANU: "Vreau o Europă a solidarităţii, nu una cu mai multe viteze"3
24 mar. L.T.


ORBAN:Filialele PNL, dacă ar fi conduse de liderii TNL, ar funcţiona mai bine1
24 mar. I.L.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.