MINISTRUL ECONOMIEI:

''Hidroelectrica poate livra direct către populaţie energie mult mai ieftină'' 8

16 iul. 2020 Macroeconomie
G.U.
''Hidroelectrica poate livra direct către populaţie energie mult mai ieftină''

Hidroelectrica poate livra direct către populaţie energie la un preţ mult mai mic decât cel din prezent, ceea ce ar putea duce la scăderea tarifelor în toată piaţa, însă compania nu a avut până acum o strategie coerentă de marketing, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a arătat că, deşi există o ofertă pentru consumatorii casnici pe site-ul companiei, reprezentanţii acesteia nu au făcut nimic să o promoveze în rândul populaţiei, conform Agerpres.

"Hidroelectrica şi-a pierdut licenţa de furnizor de ultimă instanţă (FUI). Nu poţi să fii FUI dacă nu ai 3.000 de clienţi şi ANRE le-a retras această licenţă în urmă cu câteva luni. Ce companie eşti tu, fără 3.000 de clienţi naţionali?", a spus Virgil Popescu.

Furnizorul de ultimă instanţă este cel care preia un consumator casnic dacă furnizorul acestuia dă faliment sau nu mai poate livra energie.

"Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc. E doar pe site, nu o promovează, pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!", a susţinut oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, pentru Hidroelectrica, livrarea de energie către clienţii casnici ar putea fi un business foarte bun. În plus, preţul mic al Hidroelectrica ar putea duce la ieftinirea întregii pieţe.

"De exemplu, ei vând energia către furnizorii clienţilor casnici în prezent cu 140 de lei pe MWh, tarif impus de ANRE. Dar tariful de vânzare către casnic este 255 de lei, deci aproape dublu. Şi pot vinde liniştit cu 200 de lei/MWh, câştigă mai mult decât 140 de lei. Ar trebui să facă o campanie agresivă cu 200 de lei/MWh pe piaţă, câştigă şi ei mai mult decât dacă ar vinde cu 140 de lei unor intermediari şi fac şi presiune pe preţ în jos la toţi ceilalţi. Nu-i bănuiesc că nu-i duce mintea. Sunt comozi sau sunt mână în mână cu furnizorii, să ţină piaţa în sus. Dar aşa nu merge", a mai spus Popescu.

El a amintit că la 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează total.

"Trebuie să ne pregătim până atunci, să nu ne trezim ca sunt doar două-trei companii care joacă pe piaţă, ca la gaze. La gaze am avut noroc de un context favorabil internaţional cu preţuri mici, dar la energie nu e acelaşi noroc", a adăugat ministrul.

În urmă cu două zile, Popescu a afirmat, la Digi 24, că va impune indicatori clari producătorilor de stat pentru a intra pe piaţa clienţilor casnici, iar cine "nu-i respectă, pleacă".

"Vom intra prin pârghiile pe care le avem, prin Adunarea Generală, prin Consiliul de Supraveghere şi vom face schimbări efectiv. Vom impune în primul rând schimbarea contractelor de mandat şi vom pune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţii casnici. Nu-i respectă, pleacă. Nu se poate să fii obişnuit de ani şi ani de zile, ca tu, mare producător, să nu intri pe piaţa de furnizare către clienţii casnici", a afirmat ministrul de resort.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară. Compania este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%).


Opinia cititorului: 8
1.   fără titlu
mesaj trimis de Ddd în data de 16.07.2020, 11:45

Hidroelectrica a vandut energie dar a fost aproape de insolventa..... asa de bine vindea energia. Ati uitat?

2.   Nu ne interesează ce poate
mesaj trimis de Cristian în data de 16.07.2020, 12:25

Nu ne interesează ce poate Hidroelectrica ci ce face efectiv sa plătim mai puțin la gaze (actualii furnizori vor sa ia pielea de pe noi)

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 14:19

Pai si cu baietii destepti ce facem? Ii angajam la McDonalds? Nu merge. Deci Hidroelectrica o sa vanda in continuare ieftin si intermediarii o sa ii jupoaie pe romani. Ca asa e in tenis. (Sau mai simplu pentru fraieri: Ca sa se asigure un climat concurential, modern, european, international si euroatlantic)

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 22:33

Dle ministru, la 1 iulie trebuia să fie gata. Imi pare rău dar nu e un semn bun să ne anunțați acum ce veti face,cândva!FACEȚI!

4.1.   Nu face nimeni, nimic (răspuns la opinia nr. 4)
mesaj trimis de Cristian în data de 17.07.2020, 22:20

Nu face nimeni, nimic, stai liniștit.

E guvernul lui "vorba goală", doar se da din gura. La 1 iulie trebuia să fie preturi mici la gaze astfel încât lumea să semneze noile contracte. Preturile sunt însă mari adică tzapa. Nimeni nu va semna. 

5.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2020, 22:34

Așa sa dus țara de râpă și toată economia, din cauza unor incompetenți. Țeapa e o pedeapsă prea ușoară!

6.   Complicitate
mesaj trimis de Aurel în data de 17.07.2020, 22:39

Directorii își iau spaga de la intermediari, ce e asa de greu de înțeles? Apoi intermediari sunt firme care cotizeaza partidelor, si uite asa se umplu conturile unora cu zeci sau sute de milioane de euro. E o suveica bine știuta și nu se va face nimic sa se schimbe ceva. Pe scurt banii care ar trebui sa-i avem pentru spitale sau autostrazi se scurg frumos care buzunarele 'băieților deștepți'.

6.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2020, 00:22

Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea este un om destul de corect și un bun profesionist.

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MINISTERUL DE FINANŢE:Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie
20 ian. S.B.


ASF a publicat Strategia pentru perioada 2021-2023
20 ian.


MACRO NEWSLETTER 20 Ianuarie 2021
20 ian.


COMISIA NAŢIONALĂ DE PROGNOZĂ:"Economia va avea o contracţie uşoară în primul trimestru din 2021"
20 ian. Mihai Gongoroi


Ministerul Economiei avertizează despre cazuri de "comunicare înşelătoare" care ţintesc aplicanţii la schemele de stat
19 ian. A.P.


CNSP estimează o creştere a PIB-ului de 4,3% pentru 2021
19 ian. S.B.


"Datoria noastră externă - vulnerabilitatea pe care pieţele o vor folosi fără scrupule"4
19 ian. A consemnat Emilia Olescu


MACRO NEWSLETTER 19 ianuarie 2021
19 ian.


DAN SUCIU, BNR:"Decizia de reducere a dobânzii-cheie subliniază strategia BNR de scădere graduală a dobânzilor"1
19 ian. Mihai Gongoroi


SINGURA ECONOMIE MARE PE PLUS, ANUL TRECUTPIB-ul Chinei a crescut cu 2,3%, în 2020
19 ian. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.