Ministrul Fifor s-a întâlnit cu adjunctul consilierului pe securitate naţională al lui Donald Trump

19 sep. 2017 Politică
Andrei Stan
Mihai Fifor şi Ricky Waddell (Sursa foto: Facebook/ Mihai Fifor)
Mihai Fifor şi Ricky Waddell (Sursa foto: Facebook/ Mihai Fifor)

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, s-a întâlnit astăzi, la Casa Albă, cu adjunctul consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, Ricky Waddell, context în care oficialul român a reiterat agajamentul ţării noastre de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, trimis Redacţiei.

La întâlnire au mai participat şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, şi şeful Direcţiei Informaţii Militare, generalul-maior Marian Sima.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate internaţională şi principalele provocări cu care se confruntă Alianţa şi cooperarea în domeniul apărării, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

În comunicat se mai arată: "Ministrul Fifor a apreciat nivelul excelent de cooperare la nivel bilateral şi în cadrul Alianţei, subliniind importanţa consolidării parteneriatului strategic cu SUA ca un pilon fundamental pentru apărarea şi securitatea României. În context, oficialul american a evidenţiat că agenda de cooperare dintre România şi SUA este deosebit de pozitivă pentru următorii ani".

Potrivit sursei citate, partea română a reiterat agajamentul ţării noastre de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017, evidenţiind că la nivel guvernamental există sprijin politic pentru menţinerea acestui prag pentru următorii zece ani. "Acest demers vine să asigure predictibilitate, coerenţă şi continuitate în derularea programelor de înzestrare, ţinând cont că aceste investiţii vor putea contribui la dezvoltarea altor sectoare din economie", susţine MApN.

"Un stimulent important al cooperării, pe dimensiunea achiziţiilor şi înzestrării militare, îl reprezintă acordarea statutului dependable undertaking pentru România, ceea ce va reprezenta un real multiplicator de forţă al valorilor noastre comune cuprinse în parteneriatul strategic", a spus ministrul. Totodată, el a apreciat că această abordare va permite ţării noastre sincronizarea dezvoltării capabilităţilor şi iniţierea simultană a contractelor multianuale şi multiple de achiziţii militare, în valoare de peste şase miliarde de dolari doar pentru următorii trei ani. Acest aspect a fost receptat pozitiv de către oficialul american, se precizează în comunicat.

"Partea americană a exprimat interes pentru susţinerea eforturilor NATO în asigurarea flancului Estic în întregime, subliniind că SUA vor continua angajamentul în Europa, prin contibuţii substanţiale în comandamentele militare europene", adaugă MApN. De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost menţionată nevoia creşterii interoperabilităţii în cadrul Alianţei, evidenţiind importanţa exerciţiului Saber Guardian, desfăşurat anul acesta pe teritoriul României, Bulgariei şi Ungariei, cu o participare de peste 30.000 de militari, din peste 20 state aliate şi partenere.

"Ministrul apărării naţionale a concluzionat că România este un partener de încredere al SUA şi că ţara noastră doreşte să dezvolte capabilităţi proprii pentru menţinerea securităţii naţionale şi pentru a contribui substanţial la stabilitatea regională şi internaţională", conchide sursa citată.

Mâine, programul delegaţiei române va include întâlniri cu reprezentanţi ai Congresului SUA şi American-Romanian Business Council (AMRO).

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

ORBAN: Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate
16 feb. I.M.


MIRCEA DRĂGHICI:"Îmi retrag candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor"6
16 feb. M.I.


TEODOROVICI:Noi am alocat banii pentru 'Masa caldă'
16 feb. I.M.


PREŞEDINTE ALDE VRANCEA:Peste 38% dintre vrânceni susţin candidatura lui Tăriceanu la prezidenţiale5
16 feb. M.I.


AUGUSTIN LAZĂR:Am exercitat atribuţiile de comunicare publică conform dispoziţiilor legale în vigoare3
15 feb. M.I.


TOMAC:PMP a votat împotriva bugetului de stat pe 20191
15 feb. M.I.


Klaus Iohannis, despre bugetul adoptat astăzi3
15 feb. I.M.


LUDOVIC ORBAN:Bugetul de stat prezentat de PSD-ALDE condamnă România la stagnare1
15 feb. M.I.


DĂNCILĂ:Bugetul pentru 2019, unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare
15 feb. M.I.


Dăncilă: Vom adopta majorarea alocaţiilor pentru copii4
15 feb. V.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.