MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:

"Aproximativ 10% dintre salariaţi vor avea salarii mai mici"

13 apr. 2018 Politică
D.I.
Sorina Pintea (Sursa foto: Twitter)
Sorina Pintea (Sursa foto: Twitter)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat astăzi că aproximativ 10% dintre angajaţi vor avea salarii mai mici, asta pentru că "sunt şi greseli de management", iar managerii trebuie să acopere pierderile din venituri proprii.

La finalul negocierii cu sindicaliştii din sănătate, Sorina Pintea a declarat: "Există o lege pe care trebuie să o aplic. Sunt si greşeli de management, spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii au probleme cu încadrarea pentru că în subordine sunt spitalele mari care au şi sporuri foarte mari".

Întrebată câţi angajaţi vor avea salarii mai mici, după ce Guvernul a aprobat regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, a spus că "aproximativ 10%", adăugând că "Fiecare ordonator trebuia să dea un procent de încadrare in lege".

Pintea a subliniat totodată că de vină pentru scăderi sunt "managerii şi cam atât".

Ministrul Sănătăţii a precizat că va da o circulară în care va informa managerii de spitale să acopere pierderile salariale din veniturile proprii: "Este nevoie de o circulară, voi da această circulară, pe moment, apoi vom relua finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare, pe categorii de spitale".

Conform ministrului, situaţia reală privind sporurile va putea fi văzută mai târziu, dat fiind că regulamentul este în vigoare de la 1 martie.

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate s-au declarat mulţumiţi de soluţiile găsite în urma negocierilor de la minister şi sunt încrezători că pentru moment situaţia a fost aplanată.

La ieşirea de la negocieri, liderii Sanitas au declarat: "Se pare că pot exista soluţii. Sunt foarte multe probleme peste tot şi faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi şi de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniştim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (...) Oamenii au ieşit spontan, asta este situaţia. Sperăm ca în urma şedinţei noastre şi în urma întâlnirii cu cei de la Ministerul Sănătăţii, să aplanăm puţin situaţia şi să identificăm soluţii concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor".

Întrebaţi despre o greva anunţată deja în data de 25 aprilie, aceştia au spus că acest lucru se va discuta în şedinţa Comitetului Naţional în cursul zilei de astăzi.

Guvernul a aprobat regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor Sanitas.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

GABRIEL OPREA:UNPR a avut peste 500.000 de membri1
16 feb. I.M.


ORBAN: Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate6
16 feb. I.M.


MIRCEA DRĂGHICI:"Îmi retrag candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor"8
16 feb. M.I.


TEODOROVICI:Noi am alocat banii pentru 'Masa caldă'
16 feb. I.M.


PREŞEDINTE ALDE VRANCEA:Peste 38% dintre vrânceni susţin candidatura lui Tăriceanu la prezidenţiale5
16 feb. M.I.


AUGUSTIN LAZĂR:Am exercitat atribuţiile de comunicare publică conform dispoziţiilor legale în vigoare3
15 feb. M.I.


TOMAC:PMP a votat împotriva bugetului de stat pe 20191
15 feb. M.I.


Klaus Iohannis, despre bugetul adoptat astăzi3
15 feb. I.M.


LUDOVIC ORBAN:Bugetul de stat prezentat de PSD-ALDE condamnă România la stagnare1
15 feb. M.I.


DĂNCILĂ:Bugetul pentru 2019, unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare
15 feb. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.