Misterele unei vizite care nu a avut loc, niciodată 13

17 nov. 2017 Editorial
CORNEL CODIŢĂ
CORNEL CODIŢĂ

Ziua de 15 noiembrie 2017 are toate şansele să rămînă consemnată pentru istorie nu doar în analele diplomaţiei româneşti, ori americane, ci mondiale... dar, ce spun eu!!... galactice şi intergalactice, dacă şi pe acolo s-a practicat vreodată diplomaţia: şeful Departamentului de Stat, a cărui deplasare pe harta lumii, din orice punct ar pleca şi oriunde ar ajunge, indiferent dacă durează o zi sau o jumătate de oră, are întotdeauna o noimă, un sens, o motivaţie, un obiectiv şi, de aceea, este obligatoriu judecată, analizată, întoarsă pe toate feţele şi interpretată de armata globală a celor care mănîncă pîine din şi de pe urma diplomaţiei, a politicii internaţionale, a poposit la Bucureşti, avînd grijă să anunţe public, prin ambasada locului, că acest fapt nu are nimic de a face cu băştinaşii!!! "Secretarul Tillerson ... nu are niciun program oficial în România", sună sec cuvintele comunicatului cu pricina. Cum zice românul, dar şi americanul: ceva nu iese la socoteală, doesn't add up! Sau, dacă preferaţi, alt idiom, "Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gîlceava?!"

Desigur, am putea face presupunerea că un fapt banal, dar de neocolit, a declanşat oprirea de la Bucureşti. De exemplu, s-a defectat uşa wc-ului din avionul oficial şi omul a fost nevoit să coboare, la prima, să-şi facă nevoile! Cum era noapte, ca orice ins cu scaun la cap, şi-a zis că e mai cuminte să plece mai departe pe lumină, aşa că a pus capul pe o pernă cîteva ore, aici, în ţinutul frumoaselor meleaguri ale Mioriţei, legănat de vise pe susurul molcom al apelor de basm ale Dîmboviţei. Vorbiţi serios??? Păi cine poate să creadă asemenea snoave??!!! Dacă, prin absurd, un incident tehnic ar fi avut loc, indiferent că era la scrumiera din scaunul oficial, la ştergătorul de parbriz, la motor, la cutia de viteze, ori la ambreiaj etc., în cîteva ore, cel mult, sosea alt avion al forţelor aeriene americane pentru a-l prelua pe Tillerson şi a-l depune la următoarea destinaţie.

Omul acesta, ca şi Preşedintele SUA, pur şi simplu, nu poate rămîne undeva "suspendat", nici măcar o oră!!!

Al doilea element care nu se leagă, din această plină de mister saga a prezenţei Secretarului de Stat american în România, este traseul. Oricum ai privi harta, chiar şi pe dungă, din Myanmar în America e mult mai simplu, mai direct şi mai repede să o tai înapoi, exact pe unde ai venit, peste Pacific, decît să dai ocol peste Asia şi Europa, ca să traversezi apoi Atlanticul, pe partea cealaltă a lumii!!!! De unde se poate presupune, cu destul temei, că înaltul oficial al Administraţiei Trump a vrut cu tot dinadinsul să ajungă în Europa, mai precis, la Bucureşti!!! Presupunerea are însă nevoie neapărată de răspunsul la întrebarea următoare: De ce, dacă apoi a ţinut morţiş să spună că nu are nici o treabă aici şi nu a dat ochii cu nimeni, decît aşa... la un pahar de cico, pe o băncuţă din salonul oficial al Aeroportului Coandă, cu cel care în România ar fi omologul său; desigur, asta dacă România ar fi tot una cu Statele Unite ale Americii sau, măcar, Meleşcanu ar fi făcut vreo facultate de inginerie şi ar fi lucrat vreo două decenii la Exxon??? În acest punct al naraţiunii, conspiraţioniştii autohtoni s-au dezlănţuit, adică au rupt lanţurile cu dinţii şi au dat glas marii lor descoperiri... mă rog, acoperiri! Păi, vezi Miţule, cap ai... minte ce-ţi mai trebuie... era vorba despre o vizită secretă, nu pricepi, dumneata!!!!

Lăsînd gluma de o parte şi luînd-o pe coarda lui Trahanache, "n-am umblat în viaţa mea cu diplomăţie, dar dacă e vorba să facem pe iezuitul a la Metternich apoi, să-i dau eu neică..." putem face şi noi o ipoteză care, printre puţinele explicaţii plauzibile ale extraordinarei întîmplări consumate la Bucureşti poate arunca o lumină asupra vizitei, care nu e vizită, a lui Tillerson: a venit aici cu un mesaj atît de "fierbinte" încît nu putea fi livrat decît de el, Secretarul de Stat, personal, direct, verbal, iar nu prin reţelele oficiale, diplomatice. Un mesaj grav, cu consecinţe ieşite din comun, esenţial, avînd în vedere Parteneriatul Strategic cu România şi instalaţiile militare americane de pe teritoriul nostru. Ţinînd cont de locul de unde a plecat Tillerson pentru a poposi la Bucureşti, se poate imagina un text de genul: "Preşedintele Statelor Unite a luat deja hotărîrea de a folosi soluţia militară în faţa unei iminente ameninţări nucleare din partea Coreei de Nord. În variantele de răspuns considerate sunt incluse şi capabilităţile militare anti-rachetă ale Statelor Unite din România, ceea ce ridică semnificativ şi mult peste nivelul obişnuit riscurile de securitate, pentru toată lumea, cel puţin pe timpul consumării fazei acute a noii crizei care va rezulta".

Dincolo de presupunerile conspiraţionist-catastrofaliste, nu ne rămîne decît să luăm de bun anunţul oficial al Ambasadei SUA, adică: omul a trecut pe aici, aşa... niznai, fără nici o treabă, şi s-a dus mai departe, în treaba lui!!! Da, dar atunci, cum justifică decontul la benzina avionului???

Opinia cititorului: 13
1.   f tare
mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2017, 01:16

Supertitlu

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2017, 01:33

... una din temele principale din discursul postasiatic al domnului Trump a fost: "... many many billions" ...

2.1.   fara titlu - (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de Gigi în data de 17.11.2017, 10:12

Pentru astia care-i dau cu "americanii au venit sa ne faca sa dam miliardul de dolari pe rachetele lor" ... Cam cat de timpiti puteti fi !? Deci ... americanii TIPARESC dolarii dupa cum / cat au nevoie; tiparesc zeci - sute de miliarde pe an ... si, da, vin la noi dupa 1 miliard :) :) :) :) ... logica de fier! :) :) :)

2.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de Redacţia în data de 17.11.2017, 10:31

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

2.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
mesaj trimis de Redacţia în data de 17.11.2017, 11:23

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

2.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2017, 11:36

Sistemul bancar pune banii în circulație, România organizează licitații cu titluri de stat, plătește fiarele vechi în forme ascuțite, iar abia după asta ajung banii la cei din industria de fiare vechi.

2.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2017, 12:42

... domnule Gigi, expresia "americanii au venit sa ne faca sa dam miliardul de dolari pe rachetele lor" nu imi apartine! ... din contra, incerc cu tot dinadinsul a ma abtine de la asemena afirmatii! ... o expresie inteleapta spune: "follow the money"!!! ... dealtfel, discursul domnului Trump traseaza destul de clar directia politicii externe a americii in viitorul apropiat ... printre altele, va pot oferi si alti termeni cheie: "fairness reciprocity" (vs free trade) si "pround independent sovereignity" (vs regime change) - dar ma gandesc ca pentru unii membrii ai societatii noastre asemenea termeni apar cam sofisticati!!! ... in alta ordine de idei, problema corea de nord a fost pusa in legatura cu onu si anumite sanctiuni din partea statelor vecine ... totusi, exista un aspect "important" care nu a fost abordat in discurs, acela legat de tensiunile din meditereana de est si golful persic - desigur ele nu intra in "pachetul" asia-pacific ;) ...

2.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2017, 22:53

Da, lacomia este mare..dupa ce ca banii nu au acoperire si sunt la discretia celor 12 banci mama...ne mai pun sa si platim..sa cumparam armament..ca sa ne putem imprumuta tot de la ei...destepi baieti...sau escroci

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2017, 11:30

Se pare ca vizita care n-a avut loc, a avut, totusi, efectul scontat.

Luni, comisia parlamentara va aproba cumpararea rachetelor.

Sunt insa zvonuri ca sasul de la Cotroceni ar fi intors niste contracte in favoarea Germaniei! 

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de mitica în data de 17.11.2017, 11:58

nu cred ca are legatura cu Coreea de N,mai degraba cu agitatia din Transnistria.

3.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2017, 09:55

.....cu franta

4.   saptamina neagra
mesaj trimis de cetateanul tur(bat)mentat în data de 17.11.2017, 22:21

evenimentele vin si trec mai repede decit putem procesa, 1 Dragnea un nou dosar la DNA, 2 parlamentul amana cumpararea rachetelor (sa fie razbunarea lui dragnea!!!???) 3 Secretarul Tillerson vine rapid la bucuresti 4......... 5.........

5.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2017, 09:52

a venit personal sa ofere bonus,huse pentru sistemul antiracheta

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

Cornel CodiţăPrietenia franco-germană şi viitorul Europei30
23 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuChiar vor să distrugă economia?
22 ian. Cătălin Avramescu


Cristian PîrvulescuAbandonarea libertăţilor 5
21 ian. Cristian Pîrvulescu


Cornel CodiţăDăncilă despre Brexit şi Abramburica despre Eminescu28
18 ian. Cornel Codiţă


Raţiunea a zburat pe fereastră... demult!24
16 ian. Cornel Codiţă


Cătălin Avramescu De ce mă uit la Al-Jazeera
15 ian. Cătălin Avramescu


CRISTIAN PÎRVULESCUEuropa văzută dinspre Ateneu3
14 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU


Cornel CodiţăCum şi-a ratat istoria propriul sfîrşit23
11 ian. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăTragicul caz de corupere a unei oarbe ce mînuia o sabie12
09 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuCerneala Caracatiţei
08 ian. Cătălin Avramescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.