Miting al diasporei în Piaţa Victoriei 1

10 aug. Politică
Gheorghe Iorgoveanu

Mii de români care lucrează peste hotare sunt aşteptaţi, astăzi, în Piaţa Victoriei, la primul miting organizat în ţară de reprezentanţii diasporei. Protes­tul a fost iniţiat pe reţelele de socializare în urmă cu trei luni, iar la el s-au raliat foarte mulţi dintre românii care trăiesc şi muncesc în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Irlanda şi Franţa.

Coloane de zeci de maşini cu steaguri tricolore au intrat în ţară în ultimele două zile pe la vămile de la graniţa cu Ungaria şi toţi cei aflaţi în autoturis­me au declarat că vor fi prezenţi, astăzi, la mitingul din faţa guvernului pentru că "este nevoie de o schimbare".

De exemplu, luni, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat că aproximativ 121.000 de persoane au tranzitat cel mai mare punct de control de la graniţa cu Ungaria, Nădlac II, dintre care peste 70.000 au fost pe sensul de intrare în România.

Prin punctele de frontieră au trecut, miercuri, peste 221.700 de persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, şi aproximativ 53.000 de mijloace de transport, potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră.

Autorităţile care se ocupă de paza şi ordinea publică au cerut manifestanţilor să se delimiteze de orice incitare la violenţă.

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română Marius Militaru a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Am văzut şi citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului. Vreau să vă asigur, şi când spun acest lucru am mandatul instituţional, că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. De asemenea, nu vom tolera niciun fel de subordonare civică, de acţiuni violente, care urmăresc destabilizarea socială sau ordinii de drept şi a ordinii constituţionale. Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de afirmaţii instigatoare la acte de violenţă, care nu fac decât să crească riscul radicalizării la adresa forţelor de ordine, cu scopul de a obţine o reacţie".

Cu acelaşi mesaj a ieşit în public şi Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, care a solicitat participanţilor la mitingul din această seară să nu împiedice forţele de ordine să îşi exercite activitatea, în situaţia în care acestea vor interveni în cazul producerii unor violenţe.

Se pare că manifestanţii vor încerca să ocupe, în afară de Piaţa Victoriei, şi curtea sediului Guvernului, unde se vor aşeza la coadă pentru a depune o serie de petiţii, încercând astfel să blocheze activitatea cabinetului Dăncilă.

Totodată, a apărut o serie de revendicări ale românilor din diaspora, pe care jurnalistul Mălin Bot le-a aşezat într-o petiţie care va fi înmânată guvernului. În documentul respectiv se arată:

"Noi, toţi oamenii cinstiţi din Româ­nia şi diaspora, cerem cele de mai jos sau alegeri anticipate:

1. Demisia lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu din Parlament;

2. Stoparea legilor pentru corupţi;

3.Desfiinţarea comisiei Iordache, care a întocmit proiectele pentru adoptarea modificărilor la legile justiţiei şi la legislaţia penală . Demisia lui Florin Iordache din Parlamentul României;

4. Numirea unui prim-ministru care să nu aibă nicio legătură cu Liviu Drag­nea. Viorica Dăncilă nu este o variantă acceptabilă;

5 Judecarea proceselor de corupţie cu acordarea de termene săptămânale;

6.Confiscarea extinsă a averilor corupţilor condamnaţi;

7. Nicio eliberare înainte de termen, dacă nu este plătit tot prejudiciul;

8. Fără condamnaţi penal în funcţiile publice;

9. Repartizarea corectă a mandatelor de parlamentari pentru românii din diaspora;

10. Aplicarea deciziei poporului de la referendumul ţinut odată cu alegerile prezindenţiale din anul 2009, în care s-a stabilit să fie 300 de parlamentari".

Se pare că spiritele românilor din diaspora au fost încinse şi declaraţiile ministrului de externe Teodor Meleşcanu care, în urmă cu două zile, a afirmat că el nu înţelege care este obiectul acestui miting. Mai mult, persoanele care vor participa la protest sunt nemulţumite şi de poziţiile unor funcţionari publici din ţară care i-au jignit pe românii din diaspora prin intermediul unor postări pe reţelele de socializare, precum şi de afirmaţiile unor formatori de opinie care consideră că mitingul este organizat de "pleava" diasporei şi nu de oamenii de bună-credinţă.

Singurul lucru cert, până la ora închiderii ediţiei, este că mitingul se va desfăşura în Piaţa Victoriei, dar perimetrul este incert, deoarece nimeni nu şi-a asumat organizarea acestuia pentru a semna un protocol cu Primăria Generală a Capitalei. Protestul ar urma să înceapă în jurul orei 16:00 şi să se încheie la ora 23:00, cu acces pe toate străzile şi aleile din zona Pieţei Victoria. Dacă numărul participanţilor va fi foarte mare, perimetrul va fi extins. Pe reţelele de socializare au apărut şi opinii conform cărora, în cazul în care numărul participanţilor va fi foarte mare, să fie organizat un marş până la Palatul Parlamentului şi Ministerul Justiţiei.

La eveniment şi-au anunţat deja participarea şi reprezentanţii partidelor politice din opoziţie: PNL, USR şi PMP.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 1
1.   Schimbarea ?
mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 12:09

Se face şi se desface în fiecare ,, ZI " : Marile schimbări AICI s-au făcut cu EXTERIORUL - când îs coapte ,, CONDIŢIILE "...

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

ASOCIAŢIA OAMENILOR DE AFACERI DIN ROMÂNIA:"Majorarea salariilor în administraţie, sănătate, educaţie nu a îmbunătăţit aceste servicii"1
23 oct. R.R.


Tăriceanu se opune îngheţării salariilor
23 oct. O.D.


Ciucu: "Firea a pierdut majoritatea în Consiliul General"
23 oct. O.D.


ÎN TIMP CE TUDOREL TOADER A PLECAT ÎN CONCEDIU,Moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei
23 oct. E.O.


IOHANNIS: "Independenţa justiţiei este pusă la grea încercare"
22 oct. T.T.


Marieta Safta, eliberată din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei
22 oct. I.A.


Dăncilă a decis înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Deşeuri1
22 oct. T.T.


CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ SINDICALĂ "CARTEL ALFA":"Creşterile salariale sunt absolut necesare şi urgente"
22 oct. I.I.


EUGEN TOMAC:"Peşedintele şi partidele trebuie să dezbată tema codurilor penale"
22 oct. A.P.


SENAT: Proiectul privind declasificarea unor documente, adoptat
22 oct. I.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.