"Morgan Stanley" estimează că euro va ajunge la paritate cu lira sterlină în 2018

13 aug. 2017 Internaţional
GABRIEL TĂNASE
"Morgan Stanley" estimează că euro va ajunge la paritate cu lira sterlină în 2018

Banca americană de investiţii "Morgan Stanley" şi-a majorat estimările privind evoluţia euro, previzionând că va atinge 1,25 dolari la începutul anului viitor şi va fi la paritate cu lira sterlină în 2018, pentru prima dată în istoria sa de 18 ani, transmit Reuters şi Bloomberg.

Respingerea mişcărilor populiste care ameninţau să destabilizeze Uniunea Europeană va ajuta la aprecierea euro în următorii ani, consideră Andrew Sheets, analist al "Morgan Stanley".

Acesta susţine: "Pieţele se vor concentra pe ideea că inima Europei - Franţa şi Germania - lucrează împreună spre o Uniune Europeană mai puternică, făcând presiuni spre adoptarea unor reforme care nu au mai fost văzute în ultimii ani. Structural, aceste evoluţii vor duce la aprecierea euro".

Anul acesta, euro s-a apreciat cu 12% faţă de dolar, pe fondul îmbunătăţirii creşterii economice şi a diminuării temerilor privind ascensiunea mişcărilor populiste, scrie Agerpres.

Analiştii "Morgan Stanley" se aşteaptă la noi deprecieri ale lirei sterline, din cauza creşterii slabe a economiei, a inflaţiei ridicate şi a sporirii incertitudinilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, până la 1,2978 dolari pentru o liră, după ce joi s-a tranzacţionat la 1,2952 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 0,2% faţă de euro, până la 90,56 penny pentru un euro.

Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul.

Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a iniţiat un proces de negocieri estimat să dureze doi ani şi în urma căruia se vor stabili condiţiile ieşirii acestei ţări din blocul comunitar.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Grecia nu primeşte o nouă tranşă de împrumut mai devreme de mijlocul lunii viitoare
21 feb. V.R.


Ce se ascunde în spatele virtuţii proclamate de Unilever?
21 feb. Călin Rechea


ÎN PLIN SCANDAL DE CORUPŢIEGuvernatorul Băncii Letoniei nu emisionează1
21 feb. A.V.


DUPĂ CE A PRELUAT BURSA IRLANDEZĂEuronext plănuieşte noi achiziţii
21 feb. A.V.


BURSELE DIN LUMECreşteri în Europa, în baza rezultatelor companiilor
21 feb. A.V.


MACRO NEWSLETTER 21 februarie 2018
21 feb.


Profitul HSBC creşte puternic datorită rezultatelor din Asia
21 feb.


Italia cere UE să verifice facilităţile oferite de statele est-europene investitorilor
21 feb.


Bursele europene au închis în creştere
20 feb. A.C


Wall Street a deschis în creştere
20 feb. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.