Moţiune de cenzură din cauza întârzierii salariilor în educaţie 1

01 mar. Cultură
O.D.

Liberalii au depus la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Acestuia îi sunt imputate mai multe lucruri, principalele acuze fiind legate de întârzierile la plata salariilor.

În textul moţiunii se arată următoarele: "De două luni de zile, salariile profesorilor întârzie la plată. Ştiţi foarte bine din ce cauză s-a întâmplat acest lucru: aţi descentralizat sistemul plăţii prin mai multă centralizare; acum nu se mai dau banii prin autorităţile locale, ci direct prin Minister. În luna ianuarie, profesorii au aşteptat salariile în data de 5 şi au venit după ziua de 15, iar luna aceasta, din cauza încurcăturilor fiscale şi a blocării programului contabil, EduSal, lefurile au fost procesate după data de 15. Sunt categorii de profesori care vor aştepta banii şi două săptămâni. Aţi umilit profesorii fără jenă. Le-aţi arătat «cine este jupânul»! Bravo, PSD! Să nu uităm că PSD ţine învăţământul în sărăcie, permanent subfinanţat şi fără resurse suficiente, pentru că angajamentul ca şcoala să primească 6% din PIB a fost o pură utopie. Tot ce a adus PSD în sistem au fost decizii care s-au dovedit greşite şi profund dăunătoare şcolii ca întreg".

Pe de altă parte, liberalii susţin că " manualul unic" este antidemocratic şi anti-progres: "Trebuie să păstrăm dreptul profesorilor de a alege manualul şi modul de predare. Profesorul trebuie să devină cel mai important în actul de predare, nu manualul. Concurenţa dintre edituri şi autori stimulează, în mod cert, calitatea manualelor şi apariţia de noi produse competitive. România trebuie să recupereze decalajele educaţionale faţă de celelalte ţări europene, iar soluţia unei edi­turi şi a unui manual unic, nu poate decât să fie una de avarie pentru ţări cu un regim totalitar sau ţări cu grave probleme economice sau conflicte armate. România nu este nici în război şi nici în criză economică. Singurul război este cel declarat de PSD mediului de afaceri, băncilor, companiilor străine şi liberei iniţiative. Or, ceea ce au făcut cu legea manualului unic şi a editurii unice este un monopol. Monopolul este antidemocratic şi anti-progres".

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan i-a cerut, în mai multe rânduri, ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să prevadă bani pentru învăţământ, astfel încât să nu mai apară întârzieri la plata salariilor, după ce sindicaliştii s-au plâns că oamenii şi-au încasat retribuţiile cu întârziere două luni la rând.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2018, 08:55

Păi, tocmai sindicatele au solicitat sa vina banii de salarii prin ISJ uri, precum si că normele la contabili sunt prea mari. Acum , de ce se plang? De ce nu își asumă?

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

EVALUAREA NAŢIONALĂRezultate previzibile, 73,5% dintre elevi au obţinut medii peste 5
20 iun. O.D.


Ministerul îşi propune reducerea birocraţiei în învăţământ
19 iun. O.D.


Sindicaliştii cer ca profesorii să capete statutul de autoritate publică
15 iun. O.D.


OPINIICititul în parc până înţelegi3
15 iun. George Chiriţă


Evaluarea Naţională, 150.000 candidaţi au intrat în examen
12 iun.


Ministerul Culturii finanţează cercetările arheologice sistematice
30 mai. M.D.


Centenarul îşi pierde valoarea şi semnificaţia
14 mai. Mihaela Dan


ART SAFARI ÎŞI DESCHIDE ASTĂZI PORŢILEO lucrare Brâncuşi - estimată la o sumă din şapte cifre1
11 mai. ADELINA TOADER


Încă o cerere pentru demiterea ministrului Educaţiei
09 mai. O.D.


IOANA CIOCAN, EXPOZIŢIA ART SAFARI BUCUREŞTI:"Valoarea lucrărilor expuse la Art Safari - 10 milioane euro"1
08 mai. A consemnat ADELINA TOADER

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.