Nouă bănci majore, acuzate în SUA că au manipulat dobânda CDOR

19 ian. Jurnal de criză
A.V.
Nouă bănci majore, acuzate în SUA că au manipulat dobânda CDOR

Fire & Police Pension Association of Colorado (FPPA), asociaţie americană care administrează sisteme de pensii pentru lucrători din poliţie şi pompieri din statul Colorado, a iniţiat, în SUA, un proces colectiv împotriva a nouă bănci mari, din care şase sunt canadiene, pentru presupuse manipulări ale ratei dobânzii de referinţă CDOR din Canada (Canadian Dollar Offered Rate).

Conform telesurtv.net, FPPA susţine că băncile vinovate au făcut acest lucru prin reducerea artificială a ratelor dobânzilor pentru tranzacţiile cu instrumente financiare derivate, pentru a-şi mări profiturile "ilegale" obţinute între anii 2007 şi 2014.

Băncile în cauză sunt Toronto-Dominion Bank, Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal, Canadian Imperial Bank of Commerce, National Bank of Canada, HSBC Holdings Plc, Bank of America Corp. şi Deutsche Bank AG, iar potrivit FPPA, acestea au încălcat norma Sherman Act din SUA şi alte prevederi legale, manipulând totodată Commodity Exchange Act.

FPPA, o schemă de pensii pentru angajaţii din sectorul public, care gestionează fonduri de aproximativ 4,66 miliarde de dolari, susţine că aceste bănci au micşorat în mod intenţionat suma dobânzilor datorate pentru tranzacţiile cu produse derivate pe CDOR, care aveau legătură cu contractele futures pe dolari canadieni, inclusiv swap-uri.

FPPA pretinde, de asemenea, că cele nouă bănci au păcălit investitorii fie prin perceperea unei rate mai mari a dobânzii, fie prin plata unor dobânzi mai mici pentru investiţiile lor. Fondul din Colorado a efectuat investiţii în valoare de 1,2 miliarde de dolari cu şapte persoane acuzate de conspiraţie în acest caz.

Dobânda de referinţă pentru creditare în Canada, CDOR, se calculează zilnic de către Thomson Reuters pe baza rapoartelor băncilor.

Actele depuse la o instanţă din New York menţionează: "Pârâţii au conspirat să reducă CDOR prin transmiterea de cifre reduse în mod artificial, care nu reflectau rata reală a dobânzii la care împrumutau dolari canadieni în America de Nord".

În ianuarie 2013, autorităţile de reglementare canadiene au actualizat procesul de stabilire a CDOR, deoarece Organizaţia de Reglementare a Industriei Investiţiilor din Canada a identificat lacune în acest sistem, care au permis manipularea.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Zona euro amână eliberarea tranşei pentru Grecia
11 iun. V.R.


ERDOGAN VREA CONTROL SPORIT ASUPRA ECONOMIEILira turcească, în cădere
16 mai.


Atena iese din bailout, însă doi din zece greci trăiesc în sărăcie extremă1
14 mai. A.V.


Încrederea în zona euro, la recordul minim al ultimelor 15 luni1
09 mai. V.R.


Autorităţile australiene vor sancţiuni dure pentru bănci4
24 apr. V.R.


FMI avertizează în privinţa protecţionismului comercial
12 apr. V.R.


237 TRILIOANE DE DOLARIDatoria globală, la nivel record în 20172
11 apr. A.V.


Creşte inflaţia în zona euro
05 apr. V.R.


BCE va finaliza în aprilie testele de stres ale băncilor din Grecia
04 apr. V.R.


China impune taxe vamale la peste o sută de produse din SUA
03 apr. V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.