O grupare internaţională specializată în fraude informatice a fost destructurată

07 iul. 13:56 Anticorupţie
G.U.
O grupare internaţională specializată în fraude informatice a fost destructurată

Poliţişti români, procurori DIICOT şi poliţişti din Genova (Italia) au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice şi spălare de bani, care ar fi postat oferte false pe mai multe site-uri, conform Newsweek.ro.

Prejudiciul cauzat este estimat la 1,6 milioane de euro. În acest caz au avut loc, astăzi, percheziţii în Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud, patru persoane urmând să fie arestate preventiv, în baza unor mandate emise pe numele lor.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, împreună cu procurorii DIICOT din Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud şi poliţiştii din cadrul Polizia Postale Genova, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare italiene, au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fraudă informatică şi spălare de bani.

Astăzi, poliţiştii au făcut cinci percheziţii domiciliare în judeţele Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud la domiciliile unor persoane bănuite de fraudă informatică şi spălare de bani. De asemenea, au fost puse în aplicare patru mandate europene de arestare.

Potrivit DIICOT, concomitent, în Italia, au fost făcute 12 percheziţii, în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv.

"În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada iunie 2018 - aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza oraşului Genova. Membrii acestuia au efectuat operaţiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiaşe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziţie respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operaţiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârşirea unor infracţiuni de fraude on line prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false. Astfel, membrii grupării au reuşit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile aşa numiţilor "money mules", pentru ca mai apoi sumele să fie retrase şi împărţite între membrii grupului infracţional care le aduceau într-un final pe teritoriul României", arată DIICOT.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.600.000 de euro.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecţie numismatică şi mai multe documente.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

ALERT: ASF a declanşat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana6
10 aug. M.S.


Federaţia Sindicală "Pro Asist" reclamă abuzuri în cadrul DGASPC Sibiu
10 aug. A.P.


ÎN CONTEXTUL EXPLOZIEI DE LA BEIRUT:Premierul libanez este aşteptat să prezinte demisia cabinetului său
10 aug. A.P.


Infractori căutaţi în Belgia, prinşi de poliţiştii tulceni
10 aug. A.P.


Sancţiuni de 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitare, în weekend1
10 aug. A.P.


Curtea de Apel Bucureşti declină competenţa privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti
10 aug. A.P.


Arestările de la Apple Daily, primul pas al opresiunii mass-media din Hong Kong
10 aug. A.P.


Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunţă pe dosarul 10 august, respinsă1
10 aug. A.P.


NICUŞOR DAN:"Justiţia trebuie să afle adevărul, inclusiv despre complicităţile Gabrielei Firea"2
10 aug. J.P.


DOSARUL 10 AUGUST:Curtea de Apel Bucureşti judecată azi decizia de redeschidere a anchetei
06 aug. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.