OBREJA ATACĂ EXPERTIZELE DIN DOSARUL GALA BUTE

Libertatea Elenei Udrea, în mâna Curţii Constituţionale 2

După condamnările definitive pronunţate de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul Gala Bute, unul dintre inculpaţi a formulat recurs.

Este vorba despre Rudel Obreja, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executarea pedepsei. În cererea sa de recurs, fostul şef al Federaţiei Române de Box a invocat neconstituţionalitatea art. 172 din Codul de Procedură Penală privind expertiza judiciară.

Alineatele cu care ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională sunt 9, 10 şi 12. În art. 172, alineat 9 este prevăzut că atunci "când există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă sau de schimbare a unor situaţii de fapt ori este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune prin ordonanţă efectuarea unei constatări".

Iar alineatul 10 al art. 172 referitor la efectuarea constatării prevede că aceasta se va face de "un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora".

Referitor la alineatul 12 al aceluiaşi articol din Codul de Procedură Penală, acesta stipulează că "după finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contes-tate, se dispune efectuarea unei expertize".

Luni, 11 iunie, Rudel Obreja a depus la ÎCCJ un recurs împotriva deciziei de condamnare din dosarul Gala Bute, invocând două excepţii de neconstituţionalitate.

"Acest dosar a început împotriva mea cu o minciună. S-a reuşit o înscenare împotriva mea. Am fost condamnat şi nu sunt de acord cu soluţia dată de instanţa de apel. Vă rog să-mi permiteţi să-mi dovedesc singur nevinovăţia şi să admiteţi excepţia de neconstituţionalitate", a spus fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box în faţa instanţei de recurs.

Săptămâna trecută, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv de magistraţii ÎCCJ la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

În acelaşi dosar, magistraţii instanţei supreme au condamnat-o pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare.

Dacă excepţia de neconstituţionalitate va fi aprobată de Curtea Constituţională a României, atunci de efectele deciziei ar beneficia toţi condamnaţii în dosarul Gala Bute, inclusiv Elena Udrea, care ar putea invoca ilegalitatea expertizelor şi constatărilor din speţa dedusă judecăţii.

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de Ionescu în data de 13.06.2018, 06:30

Nu cred că Obreja va avea succes. Pentru că excepțiile astea de neconstituționalitate, într-adevăr pot fi ridicate în orice fază a procesului penal, dar întrebarea este de ce nu au fost invocate nici la fond, nici la apel? Eu cred că CCR le va respinge și Obreja va rămâne în pușcărie, iar Udrea în Costa Rica.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, 12:41

Hahaha

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

MApN continuă programul de înzestrare a armatei
08 aug. GHE. I.


Listă deschisă pentru şefia DNA
07 aug. G.M.


ÎN AL TREILEA DOSAR DE CORUPŢIEMihail Vlasov, condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare
06 aug. A.P.


Stat de drept versus stat captiv31
06 aug. Valentin M. Ionescu


Percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov şi Prahova
01 aug. R.V.


ÎN AŞTEPTAREA NOMINALIZĂRII VIITORULUI ŞEF AL DNAPatru pentru un singur loc1
27 iul. George Marinescu


DUPĂ REVOCAREA ŞEFEI DNA, URMEAZĂ CEA A ŞEFEI ÎCCJ?Inspecţia Judiciară da, ÎCCJ ba
25 iul. George Marinescu


FSANP CERE DEMISIA LUI TUDOREL TOADERMinistrul Justiţiei, un nou dosar penal
25 iul. G.I.


Candidaţi pentru şefia DNA5
24 iul. G.M.


PENTRU NEAPLICAREA NORMELOR PRIVIND COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR,România trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE1
20 iul. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.