OBREJA ATACĂ EXPERTIZELE DIN DOSARUL GALA BUTE

Libertatea Elenei Udrea, în mâna Curţii Constituţionale 2

13 iun. Anticorupţie
G.M.

După condamnările definitive pronunţate de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul Gala Bute, unul dintre inculpaţi a formulat recurs.

Este vorba despre Rudel Obreja, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executarea pedepsei. În cererea sa de recurs, fostul şef al Federaţiei Române de Box a invocat neconstituţionalitatea art. 172 din Codul de Procedură Penală privind expertiza judiciară.

Alineatele cu care ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională sunt 9, 10 şi 12. În art. 172, alineat 9 este prevăzut că atunci "când există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă sau de schimbare a unor situaţii de fapt ori este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune prin ordonanţă efectuarea unei constatări".

Iar alineatul 10 al art. 172 referitor la efectuarea constatării prevede că aceasta se va face de "un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora".

Referitor la alineatul 12 al aceluiaşi articol din Codul de Procedură Penală, acesta stipulează că "după finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contes-tate, se dispune efectuarea unei expertize".

Luni, 11 iunie, Rudel Obreja a depus la ÎCCJ un recurs împotriva deciziei de condamnare din dosarul Gala Bute, invocând două excepţii de neconstituţionalitate.

"Acest dosar a început împotriva mea cu o minciună. S-a reuşit o înscenare împotriva mea. Am fost condamnat şi nu sunt de acord cu soluţia dată de instanţa de apel. Vă rog să-mi permiteţi să-mi dovedesc singur nevinovăţia şi să admiteţi excepţia de neconstituţionalitate", a spus fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box în faţa instanţei de recurs.

Săptămâna trecută, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv de magistraţii ÎCCJ la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

În acelaşi dosar, magistraţii instanţei supreme au condamnat-o pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare.

Dacă excepţia de neconstituţionalitate va fi aprobată de Curtea Constituţională a României, atunci de efectele deciziei ar beneficia toţi condamnaţii în dosarul Gala Bute, inclusiv Elena Udrea, care ar putea invoca ilegalitatea expertizelor şi constatărilor din speţa dedusă judecăţii.

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de Ionescu în data de 13.06.2018, 06:30

Nu cred că Obreja va avea succes. Pentru că excepțiile astea de neconstituționalitate, într-adevăr pot fi ridicate în orice fază a procesului penal, dar întrebarea este de ce nu au fost invocate nici la fond, nici la apel? Eu cred că CCR le va respinge și Obreja va rămâne în pușcărie, iar Udrea în Costa Rica.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, 12:41

Hahaha

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

DUPĂ DENUNŢUL LUI GHIŢĂ ÎMPOTRIVA LUI KOVESI:Nicolae Popa a fost audiat la Parchetul General1
11 dec. M.I.


PERCHEZIŢII ÎN BUCUREŞTI ŞI ÎN CINCI JUDEŢE:Dosar de înşelăciune cu credite de nevoi personale1
05 dec. V.V.


ÎN DOSARUL CAZĂRMII CIUPERCEASCA, 4 ani de închisoare, în primă instanţă, pentru Andreea Cosma
05 dec. M.G.


ÎCCJ, DECIZIA NU ESTE DEFINITIVĂ:Andreea Cosma, condamnată la 4 ani de închisoare cu executare8
04 dec. V.D.


Arestul preventiv, prelungit pentru Elena Udrea şi Alina Bica1
04 dec. V.B.


Compania Hexi Pharma, trimisă în judecată de DNA
03 dec. I.I.


PRIMAR DIN JUDEŢUL IALOMIŢA,Arest la domiciliu pentru trafic de influenţă
03 dec. V.V.


Fostul şef al ASF Polonia, reţinut de Agenţia Anticorupţie
28 nov.


CSM, AVIZ NEGATIV PRIVIND REVOCAREA PROCURORULUI GENERALAugustin Lazăr: "Dosarul 10 august, adevăratul motiv al procedurii de revocare" 1
20 nov. George Marinescu


DIICOT:Tabloul semnat Picasso, găsit în România
19 nov. D.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.