OMV Petrom a investit 200 milioane de euro la staţia de tratare gaze Hurezani

13 iun. 18:23 Piaţa de Capital
M.G.
Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Staţia va deveni complet operaţională în iulie, arată compania 

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător integrat de petrol şi gaze din Europa centrală şi de est, a finalizat sistemul de tratare a gazelor de la Hurezani, parte dintr-o investiţie de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea la Hurezani a unui hub de gaze care deserveşte producţia din sud-estul ţării noastre, arată un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Investiţia SNP a fost realizată în perioada 2010-2019, ultima etapă a acestui proiect constând într-o investiţie de 50 milioane de euro, începută în 2017, pentru un realizarea unui nou proces eficient de tratare a gazelor. În prezent, staţia este în faza de testare şi se estimează că va deveni complet operaţională în iulie.

Peter Zeilinger, membru al directoratului SNP, responsabil pentru sectorul Upstream, declară: "Hub-ul de gaze de la Hurezani, ce deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul OMV Petrom, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară. Această investiţie permite României să beneficieze de o sursă de gaze naturale de încredere, acum şi în viitor".

Totodată, în comunicatul emitentului se mai arată: "Ultima etapă a investiţiei, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, a inclus construcţia unei staţii de tratare a gazelor cu o capacitate maximă de 6 milioane metri cubi de gaze naturale zilnic, care asigură separarea gazului de condensat printr-un proces de separare la temperatură scazută. De asemenea, în cadrul investiţiei, a fost construită o infrastructură de conducte cu o lungime de peste 12 kilometri care asigură conexiunea cu zonele de producţie şi cu sistemul naţional de transport pentru gaze şi condensat".

Producătorul de petrol şi gaze mai menţionează că, în 2018, producţia din zăcămintele conectate la hub-ul centralizat de tratare a gazelor Hurezani s-a ridicat la 1,5 miliarde metri cubi, echivalentul energiei necesare pentru încalzirea unui număr de 1,4 milioane de locuinţe.

"Investiţia de aproximativ 200 de milioane de euro în dezvoltarea hub-ului de tratare s-a realizat în trei etape. Aceasta a inclus 135 de milioane de euro pentru unitatea de comprimare gaze pusă în funcţiune în 2010, circa 13 milioane de euro pentru unitatea de deshidratare pusă în funcţiune în 2015 - care înlătură apa din gazul natural, şi aproximativ 50 de milioane de euro pentru cel mai recent proiect - CHD Hurezani (Instalaţia Centralizată de separare a hidrocarburilor). Cea mai recentă etapa, care include staţiile de tratare şi infrastructura de conducte, întregeşte lanţul de comprimare şi tratare a gazelor naturale", se mai arată în comunicatul companiei.

Noua staţie de tratare a gazelor creşte eficienţa energetică şI contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurând, în acelaşi timp, o perioadă lungă de funcţionare în siguranţă pentru infrastructură.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI: Lichiditate de 9,12 milioane de euro pe BVB
18 oct. M.A.


CHRIS WOODS, FTSE RUSSELL:"Între 100 şi 200 milioane de dolari vor intra în piaţa din România"
18 oct. Andrei Iacomi


Indicii BVB au deschis în creştere
18 oct. B.D.


ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI"Criteriul lichidităţii ar fi fost îndeplinit şi fără OUG 114"2
18 oct. Andrei Iacomi


BVBLichiditate de 35 milioane de lei, sub media anului
18 oct. ANDREI IACOMI


Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv
17 oct. D.I.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 1,17 milioane de euro pe BVB
17 oct. A.M.


TMK - Artrom, tot mai aproape de a părăsi BVB
17 oct. Andrei Iacomi


ÎNCEPÂND DIN IANUARIE 2020:ARIR publică indicatorul comunicării cu investitorii al companiilor de la BVB
17 oct. Andrei Iacomi


Indicii BVB au deschis în creştere
17 oct. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.