OPERATORII DIN PIAŢA JOCURILOR DE NOROC:

"Statul ar trebui să se implice mai mult în proiectele de responsabilitate socială"

08 mar. 2017 Companii-Afaceri
Emilia Olescu
"Statul ar trebui să se implice mai mult în proiectele de responsabilitate socială"

Autorităţile statului ar trebui să se implice mai mult în proiectele de responsabilitate socială corporatistă (CSR), sunt de părere reprezentanţii pieţei jocurilor de noroc.

Aceştia au susţinut, ieri, la unison, în cadrul "Conferinţei Române de Gambling", organizată de revista "Casino Life & Business Magazine", că este nevoie de un parteneriat între stat şi industria de profil.

Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers, a precizat că zona de interacţiune cu autorităţile de stat este foarte importantă, menţionând: "Colaborarea cu ONJN (n.r. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc) este cordială şi încurajatoare, dar am ajuns la concluzia că avem nevoie să intensificăm colaborarea, să intrăm în parteneriat cu ONJN pe zona de CSR".

Domnia sa a subliniat că mesajul ONJN din ultima perioadă a fost următorul: "Vor supravieţui în piaţă doar operatorii care au o abordare responsabilă asupra business-ului şi societăţii".

Parteriatul cu statul în derularea proiectelor de responsabilitate socială corporatistă poate fi un vehicul ce poate duce programele de CSR la un alt nivel, a conchis domnul Gheorghiu.

Dan Iliovici, directorul executiv al Asociaţiei Rombet, a menţionat că acţiunile prin care o firmă se poate alinia la cerinţele europene în ceea ce priveşte responsabilitatea socială corporatistă sunt transparenţa business-ului, relaţiile cu partenerii şi clienţii şi marketingul eficient: "Sunt campanii de marketing agresive, văzute în primul rând de persoanele vulnerabile, în general de tineri. Este mult mai uşor să previi şi să protejezi decât să tratezi". Întrucât statul colectează taxe din gambling într-un cuantum destul de ridicat, ar fi de dorit ca şi implicarea statului în proiectele de joc responsabil să fie mai mare, a concluzionat domnia sa.

Doamna Odeta Nestor, preşedintele ONJN, a subliniat faptul că Oficiul a încurajat orice poziţie referitoare la jocul responsabil şi că se fac paşi importanţi în direcţia jocului responsabil. "Totuşi, consider că nu este suficient. Este nevoie de o implicare mai mare în acest tip de proiecte şi de activitate", a conchis domnia sa.

Odeta Nestor a evidenţiat că piaţa europeană tinde şi către reglementarea altor tipuri de jocuri decât cele de noroc şi că ar trebui ca autorităţile să-şi îndrepte atenţia şi către acestea.

Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), ne-a explicat că, potrivit noii legi din gambling, ar fi trebuit înfiinţată o fundaţie care să aibă un buget de 800.000 de euro anual - din banii operatorilor colectaţi ca impozite şi taxe speciale. Sorin Constantinescu ne-a precizat: "Legea nu este foarte clară - avocaţii noştri şi juriştii ONJN interpretează în moduri diferite. Noi spunem că fundaţia trebuie să treacă printr-o hotărâre de guvern, ONJN spune că trebuie să o înfiinţăm noi. Dar dacă înfiinţăm noi fundaţia, cum să ne dea nouă banii statul ca să o gestionăm? Oricum, este şi puţină ipocrizie la mijloc când vorbim de promovarea jocului responsabil de către organizatori. Este adevărat că se pune mare accent acum în toate ţările europene pe partea de joc responsabil, dar responsabilitatea populaţiei se poate face prin eliminarea tuturor păcănelelor din cârciumile de la ţară, unde se face cea mai mare evaziune fiscală. Directiva europeană spune că fiecare ţară îşi organizează aşa cum consideră ea de cuviinţă activitatea jocurilor de noroc. Sunt ţări ca Marea Britanie, de exemplu, unde cazinourile sunt obligate să pună afişe, să dea pliante jucătorilor cu ce înseamnă dependenţa etc".

Preşedintele AOCR susţine că jucătorii din ţara noastră sunt diferiţi ca mentalitate faţă de celelalte state cu tradiţie în gambling, menţionând că, în Las Vegas, oamenii au buget fix pentru distracţie, iar la noi vin ca să câştige, mulţi dintre ei ajungând să se împrumute ca să joace.

Sectorul jocurilor de noroc din ţara noastră se află printre cele mai bine reglementate pieţe de profil din întreaga Europă, fapt recunoscut la întâlnirile pe care Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc le-a avut la nivelul Comisiei Europene şi la evenimentele la care a participat, după cum ne-a spus Odeta Nestor.

De altfel, toţi reprezentanţii domeniului susţin că, prin forma ei actuală, legislaţia din domeniu este recunoscută ca fiind una din cele mai avansate la nivel internaţional.

Cu toate acestea, mai sunt mici îmbunătăţiri care ar putea fi aduse la noua legislaţie, mai ales pe segmentul jocurilor online. Referitor la acest aspect, Odeta Nestor ne-a precizat: "Consider că o modificare a Codului Fiscal în sensul impozitării jucătorilor din online prin reţinerea la sursă ar fi mai bună. De altfel, Oficiul a făcut astfel de propuneri de modificare a legislaţiei, pentru că am observat, din funcţionalitatea ultimilor ani, că toată lumea ar avea mai mult de câştigat printr-un astfel de sistem de impozitare: jucătorul ar fi impozitat corect, iar statul ar colecta mai mult la buget. În acest moment, pe lângă faptul că există jucători care poate că nu îşi declară singuri toate veniturile obţinute din jocuri de noroc, acest proces este şi unul birocratic şi greoi".

Potrivit preşedintelui ONJN, legislaţia din ţara noastră a fost construită pe criterii internaţionale, dar a fost adaptată, ca în fiecare stat, la specificul pieţei de aici.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

CITR deschide primul birou în afara ţării
18 oct. A.T.


Gazprom şi-a majorat producţia cu 6,8%
18 oct. T.V.


Primăria Capitalei va achiziţiona 100 de troleibuze autonome
18 oct. I.V.


Şcoala informală de IT anunţă lansarea unei francize
18 oct. I.T.


Consiliul Concurenţei a amendat Westgate România
18 oct. T.T.


ÎN DOMENIUL ACHIZIŢIILOR:KMG International primeşte acreditarea şi calificarea internaţională CIPS
18 oct. T.T.


ALERT - MASA ROTUNDĂ BURSA "ROMÂNIA ŞI RUSIA/INIUSHKIN IGOR, MINISTRU CONSILIER LA AMBASADA RUSĂ:"Perspectivele extinderii legăturilor comerciale România-Rusia sunt destul de bune"1
18 oct.


UPDATEMasa rotundă "România şi Rusia" - înregistrare video
18 oct.


ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA: "România, posibil să ratifice Convenţia multilaterală de evitare a dublei impuneri"
18 oct. Ramona Radu


SHIMON GALON, REAL-SOL:Întârzierea autorizaţiilor şi lipsa forţei de muncă, marile probleme din construcţii1
18 oct. Alina Vasiescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.