Gala BURSA 2018

OPINII

ANRE şi OPCOM - politica struţului 6

08 nov. Companii
JACK CUTIŞTEANU, Director general Petprod
Jack Cutişteanu
Jack Cutişteanu

În ediţiile din 17 octombrie şi 5 noiembrie ale ziarului BURSA au fost publicate două interviuri pe două teme diferite. În 17 octombrie, subiectul principal era piaţa de echilibrare şi, în parte, PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare), iar în 5 noiembrie vorbeam despre tranzacţiile PZU, pe datele puse la dispoziţie de OPCOPM.

Tot ceea ce este spus şi scris poate fi dovedit cu probe existente pe site-urile oficiale. Observaţiile făcute sunt punc-tuale şi bine documentate. În ambele cazuri se dovedeşte că piaţa de energie este manipulată.

ANRE nu răspunde solicitării BURSA pentru clarificări. Sunt ocupaţi, sunt obosiţi, nu vor să fie deranjaţi. Ei veghează ca pieţele să funcţioneze bine. Adevărul este că ei se veghează mai mult unul pe altul, ca nu care cumva cineva să strice feng-shui-ul. Cine ar trebui să pună în discuţie construcţia aberantă, artificială, a pieţei de echilibrare, care apasă preţurile consumatorilor cu aproximativ 300 de milioane de euro pe an, printr-ul fals de proporţii galactice? De ce nu sunt receptivi la o sesizare încăpăţânată, dar adevărată că fenomenul fizic care se produce trebuie descris cu o construcţie financiară de soldare adecvată, nu cu o invenţie artificială care duce la facturi ilegale, dezechilibre inexistente, servicii neprestate?

Transferul celor 300 de milioane de euro de la consumatori, prin intermediul PRE-urilor, la alţi beneficiari, aleşi după criterii cel puţin discutabile, duce la ultima noastră scrisoare către ANRE. Am primit un răspuns într-o limbă de lemn fără nicio legătură cu subiectul. Dacă o scrisoare este adresată preşedintelui ANRE, Comitetului de Reglementare şi Consiliului Consultativ şi ajunge doar la preşedinte, iar ceilalţi nu primesc nimic, vi se pare normal? Cineva cenzurează corespondenţa Comitetului de Reglementare şi Consiliului Consultativ. De ce? Cine? În ce scop?

Am afirmat că PZU este manipulată în ambele articole. ANRE tace. Pot fi două motive - nu poate răspunde pentru că nu este în stare sau nu vrea să răs-pundă, şi atunci este mai grav.

OPCOM face precizări, din care nimeni nu înţelege care este legătura cu interviul din 5 noiembrie publicat în ziarul BURSA. Precizările au fost pos-tate pe site-ul OPCOM şi au fost trans-mise către mai toate ziarele şi site-urile care au preocupări legate de energie. Am citit şi recitit precizările. Nici eu şi nici alţii nu am văzut nicio legătură cu interviul publicat în ziarul BURSA în 5 noiembrie.

Tăcerea ANRE şi OPCOM înseamnă acceptare şi încuviinţare? Ne dau dreptate că se manipulează PZU şi piaţa? Atunci trebuie să facem ceva! Ce fac ANRE şi OPCOM pentru a opri manipularea? Închid ochii şi spun că trece? Îmi permit să le spun că nu trece.

Mai am un of - AFEER (Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România). La toată această vânzoleală, AFEER, care este direct şi puternic influenţată de aceste manipulări, tace complice. Rolul furnizorului este nu numai de a da energie, ci trebuie să furnizeze şi o protecţie pentru consumatori. Aceştia sunt cei care plătesc factura în ultimă instanţă, nu furnizorii. AFEER este Asociaţia Furnizorilor şi o organizaţie paralizată şi inertă. Cu excepţia domnului Ion Lungu, preşedintele AFEER, un bun şi vechi prieten, toţi ceilalţi membri şi mai ales aşa numitul Comitet Director este o adunare de mici negustoraşi, cu o educaţie profesională îndoielnică şi adepţii unor strategii de autosuficienţă dezarmante. Nu sunt proactivi, nu sunt reactivi.

Dacă nu spunem nimic, uită lumea de noi şi e linişte.


Opinia cititorului: 6
1.   Jack habar nu are
mesaj trimis de Oreste în data de 08.11.2018, 11:02

Habar nu are ce vorbeste, si nu inteleg de ce este bagat in seama aiurea, dar pentru 10k EUR ii dau eu un model matematic care ii replica rezultatele OPCOM intocmai.

Cine la declarat pe asta "expert" si dc este luat de bun ce spune? 

Singura lui performanta in energie a fost sa dea faliment. 

2.   fără titlu
mesaj trimis de zzz în data de 08.11.2018, 11:33

dupa ce ieri ne-a spus ca pierde bani pt ca are expunere la spot, astazi mergem mai departe si aflam ca dl jack a intrat si in dezechilibru si si se arde si pe PE.

este intersanta opinia lui despre oamenii din AFEER, dintre care multi lucreaza pt firme multinationale(deci chiar vorbesc si o limba straina) dar, strugurii sunt acrii (cand nu face afeerul ce vor baietii destepti mai noi dar, mai ales, mai vechi...vezi si incercarile lui stroe de a se pozitiona ca viitor presedinte). 

realizaera lui jack a fost contractul cu HIdro de pe urma careia toti trogloditii erau "mari oameni de afaceri", falimentul a fost doar revenirea la normalitate dar uita ca si in faliment, mai are bani sa plateasca spatiu prin ziare

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de MAKE în data de 08.11.2018, 11:44

Ti-ai incheiat mesajul apoteotic, afirmind ca autorul textului si-a platit spatiul din ziarul BURSA.

Spunind minciuna de la sfirsit, ti-ai anulat credibilitatea. 

De fapt, nu minciuna te ruineaza, cit faptul ca nu ai de unde sa stii daca spatiul din BURSA a fost platit sau nu si deci iti sta in obicei sa faci afirmatii fara acoperire.

Prin urmare, in afara de trei de "z", nu esti nimeni. 

2.2.   Post Scriptum (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de MAKE în data de 08.11.2018, 11:47

Mesajul tau incalca Regulamentul.

In cazul ca te pregatesti sa-mi raspunzi, consulta Regulamentul.

Mai bine taci! 

3.   fără titlu
mesaj trimis de stef în data de 08.11.2018, 11:42

Daca are herr Jack are nemultumiri justificate sa mearga cu datele pe care le detine la Consiliul Concurentei pentru cartel in domeniul energiei. Atunci baietii destepti ar fi mult mai dscreti.

3.1.   Nu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de Prostu satului în data de 08.11.2018, 14:51

Nu e vorba de niciun cartel in situatiile descrise de dl. Cutisteanu si nici de incalcarea concurentei; materialele, daca le cititi cu atentie, sunt despre altceva.

Asa ca s-a adresat unde trebuie, la ANRE.

Asta ca sa nu mai vorbesc de durata uzuala a investigatiilor CC, care se masoara in (multi) ani. 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PRIMELE NOUĂ LUNI, 2018:Alumil, pierdere de peste 600,000 lei
14 nov. T.T.


PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2018:Conpet, profit net în scădere cu 25,7%
14 nov. V.D.


PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI 2018:Digi Communications, venituri în creştere cu 9,9%
14 nov. V.D.


Transgaz, profituri în scădere cu 31% la 9 luni3
14 nov. F.B.


ÎN LOC DE 501 MILIOANE LEIStatul cere de la Romgaz 717 milioane de lei
14 nov. A.I.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 17,05%
14 nov. R.R.


ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2018IMPACT Developer & Contractor a avut venituri operaţionale din vânzări de 62,2 milioane lei
14 nov. A.V.


Enel X România investeşte 15-20 milioane euro în infrastructura de încărcare eletrică
14 nov. R.R.


Inedit, Qatarul îşi va "împrumuta" o parte dintre turişti
14 nov. O.D.


ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA DIN 2018Vodafone România, venituri totale în creştere cu 4,8%
14 nov. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.