OPINII

La ce folosesc furnizorilor de energie abonamentele zilnice pentru clienţi? 2

16 iul. Companii
Cristian Dogaru
La ce folosesc furnizorilor de energie abonamentele zilnice pentru clienţi?

M-am bucurat sincer marţi aflând că Electrica Furnizare a lansat oferte competitive prin care concurează dur duopolul E.ON-Engie pe piaţa gazelor naturale pentru populaţie. Şi nu numai atât, compania ar fi urcat direct pe locul 1 în topul comparatorului ANRE, o adevărata performanţă. Iată că statul a înţeles cum poate forţa marii jucători din domeniu (Engie şi E.ON au 90% din piaţa) să scadă preţurile, în ton cu ce se întâmplă pe bursă unde preţul gazelor au fost sub 50 lei/Mwh, mi-am spus. Guvernul forţează nişte preţuri mai bune prin Electrica şi uite aşa se încinge concurenţa. Ce-i drept, citisem doar pe diagonală oferta companiei pentru că la o privire mai atentă nu mai era chiar cea mai bună ofertă din cauza unui mic detaliu-abonamentul zilnic.

Mai exact, vorbesc de pachetul "Împreună" prin care Electrica oferă nişte preţuri atractive celor dispuşi să îşi schimbe furnizorii de gaze şi energie electrică. Pe partea de gaze, avem un preţ fix pentru 12 luni de 65,9 lei/Mwh care, împreună cu tarifele de distribuţie şi transport, ar echivala cu 105,74 lei/Mwh, o ofertă cu care Electrica Furnizare ar ocupa direct locul întâi în comparatorul ANRE, având în vedere că în prezent cele mai bune oferte pleacă de la 106,24 lei/Mwh. Asta m-a făcut să mă bucur iniţial, dar am observat apoi că e vorba şi de un abonament zilnic de 0,19 lei, deci cam 6 lei pe lună.

N-ar fi chiar atât de mult-de pildă în cazul meu, unde consumul mediu lunar echivalează cu o factură de 250 lei, ar fi doar 2% în plus de plată pe lună. Dar aceşti 2% sunt suficienţi pentru ca Electrică să nu mai fie prima în topul ANRE, ci pe locul 4-5. În plus, oferta aceasta pentru gaze se găseşte doar la pachet cu cea de energie electrică, unde dacă mergem pe site-ul companiei vedem că este vorba de un preţ de furnizare de 261 lei/Mwh (este vorba doar de preţul energiei, fără TVA, accize, costurile de distribuţie, transport, certificate verzi, contribuţia de cogenerare) la care se adaugă un abonament de 0,22 lei/zi ( mai mare deci ca în cazul furnizării de gaze).

Pentru comparaţie, dacă mergem pe site-ul AIK Energy România, un concurent al Electrica Furnizare situat pe locul trei în comparatorul ANRE pentru furnizarea de gaze, cu 107,24 lei/Mwh, vedem că acolo energia electrică este oferită la 228 lei/Mwh la care se adaugă costurile cu taxele, distribuţia, transportul, certificatele verzi şi cogenerarea. Şi acolo nu vorbim de abonament zilnic.

În concluzie, dacă ţinem cont de abonamentele zilnice şi de componenta de energie electrică din pachetul oferit de Electrica Furnizare, preţul de 105,7 lei/MWh cu care ne tentează compania la gaze nu mai e chiar atât de atractiv. Asta nu înseamnă că nu este bun, peste ce oferă Engie şi E.ON (Engie apelând chiar la o strategie îndoielnică prin care preţul este menţinut fix timp de 6 luni pentru a părea mai mic pentru cei ce vor să îşi schimbe acum furnizorul, apoi urmând să urce spre 228 lei/Mwh, peste ce primesc în prezent clienţii cu contractele vechi).

De ce mai este nevoie de această perdea de fum ieftină cu abonamentele zilnice? Cred că dacă se insistă pe partea de tradiţie, de siguranţă, de consistentă a relaţiei furnizor-client în cazul unei companii unde statul e acţionar dominant ar fi fost un cârlig de marketing suficient. Era destul de motivant pentru cineva care speră ca după 12 luni de preţuri fixe să nu aibe surprize din partea furnizorilor mai no-name care au lansat iniţial tarife promoţionale, plus satisfacţia că banii din facturi merg şi spre bugetul de stat (mă refer la dividendele plătite de Electrica la bugetul public), ceea ce nu se întâmplă la alte case mai mari (E.ON, Engie). Ar fi mai normal să se bage aceste abonamente zilnice în tarif, se diluează riscul ca o parte dintre clienţii potenţiali să facă un pas înapoi văzând în respectivele abonamente o cursă.


Opinia cititorului: 2
1.   Abonanentu
mesaj trimis de Cristian în data de 16.07.2020, 07:38

Abonamentul are rolul de a face prețul sa para mai atractiv (deși nu este) și să umfle factura in perioadele cu consum redus. Ar trebui interzis prin lege. Astfel de furnizori nu prestează nimic în perioada de furnizare care sa justifice abonamentul, deci e o taxă abuzivă la consumator.

Iar prețul final e cam la fel de mare ca cel dinainte de liberalizare deci nu merita sa semnezi contractul de piață liberă, mai rău te complici cu acești escroci. 

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Dan loha în data de 17.07.2020, 09:30

Abonamentul zilnic este marja furnizor suplimentara. A inventat-o Enel cand toti ceilalti furnizori ofereau prețuri mai mici, ca sa poata pastra marja si sa para ca au preturi competitive. Ca orice manarie damboviteana, ceilalti furnizori au adoptat-o imediat pentru ca era o idee buna. Abonamentul zilnic este marja suplimentara de furnizare. Asta o spun eu, care lucrez pentru un furnizor de electricitate :)

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

870 de navalişti români, disponibilizaţi de Damen
06 aug. George Marinescu


CONSUMUL ANUAL DE ENERGIE VA SCĂDEA CU CIRCA 8%Enel X România a instalat panouri fotovoltaice pe o fabrică de ulei vegetal din judeţul Tulcea
06 aug. C.P.


Cefin Trucks şi-a dezvoltat reţeaua de service-uri în plină pandemie
06 aug. A.T.


MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ŞI COMUNICAŢIILOR:Autorizarea proiectelor 5G, condiţionată de avizul pozitiv al CSAT
06 aug. I.GHE.


PROIECT DE OUG:Peste 613 milioane lei - ajutor de stat pentru salvarea Tarom şi Blue Air5
05 aug. I.GHE.


Disney a renunţat să lanseze "Mulan" în cinematografele din SUA şi alte teritorii
05 aug. S.B.


CEO-ul Ford Motor, Jim Hackett, se retrage din companie
05 aug. S.B.


LEMON INTERIOR DESIGN:"Perioada petrecută în casă ne-a dat ocazia să înţelegem cât de important este mediul în care trăim"
05 aug. A CONSEMNAT ADELINA TOADER


ÎN ACEST ANAqua Azur investeşte în premieră în propriile proiecte
05 aug. A CONSEMNAT EMILIA OLESCU


De ce au nevoie companiile farmaceutice de imunitate în faţa legii?14
05 aug. Călin Rechea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.