OPINII

Majorarea pensiilor, un balet dizgraţios între Parlament, Guvern şi BNR 4

25 sep. Politică
Cristian Dogaru
Majorarea pensiilor, un balet dizgraţios între Parlament, Guvern şi BNR

Majorarea pensiilor cu 40% a dat naştere unui cor al bocitoarelor demn de o cauză mai bună. Faptul că am sări de 10% din PIB cu aceste cheltuieli pare enorm, dar numai până ne uităm la media UE care era de 12% din PIB încă din 2015, iar ţări precum Italia sau Franţa aveau ponderi ale cheltuielilor cu pensiile de 15-16% din PIB. Problema noastră este însă că PIB-ul a ieşit avariat serios din pandemie, scăderea încasărilor statului din taxe în urma blocării economiei se vede în deficitul bugetar care va sări la anul de 10% - asta cu majorarea cu 14% a pensiilor, cu ele crescute cu 40% ar putea sări de 13-14% - iar costurile finanţării deficitului sunt aici printre cele mai mari din Europa (dobânzile la împrumuturile externe în valută trec de 4%, timp în care media zonei euro este ub 0,5%).

Aşa că nu prea mai e cale de întors, mărirea pensiilor nu este o opţiune viabilă acum, fără a avaria grav puterea de cumpărare a tuturor, fie prin curs, fie prin majorarea impozitelor pe proprietate şi venit. Poate peste doi-trei ani, când economia îşi va mai reveni, iar PIB-ul va creşte mai susţinut. Din acest motiv, când încă nimeni nu auzise de pandemie, majorarea pensiilor cu 40% a trecut fără prea mari valuri, iar acum, când trebuie aplicată, stârneşte atâtea discuţii.

Politicienii ştiu acest lucru dar încearcă să speculeze momentul în folos propriu. Cei care nu sunt la guvernare mimează că sunt de partea poporului pensionar şi dau semnalul majorării pensiilor. Cei care sunt la guvernare se dau de ceasul morţii, joacă pe cartea privaţilor în activitate şi anunţa că nu vor majora pensiile pentru că asta ar însemna să majoreze taxele şi între timp vor contesta la toate instanţele posibile majorarea cu 40%. În final, chiar dacă legea iese promulgată după toate contestările, Guvernul are la îndemână o ordonanţă de amânare a aplicării respectivelor majorări, aşa cum a apelat la acest instrument când a venit vorba de reducerea normelor didactice.

Aşa că lucrurile se pot rezolva cu OUG fără bătăi de cap, dar asta ar însemna ca unii să nu pozeze în salvatorii pensionarilor, iar alţii în salvatorii economiei. Care e rolul BNR în această tragi-comedie electorală cu public? Să lase cursul să se deprecieze demonstrativ pentru a arăta tuturor ce se poate întâmpla în mod real dacă vor creşte pensiile cu 40%. Sigur, după alegerile locale şi generale, când pensiile nu vor mai fi o temă de campanie, BNR îşi va permite în sfârşit să umble la reglaje mai profunde, care să ţină cont de starea în care se află economia şi de evoluţiile celorlalte monede regionale faţă de euro (în vreme ce leul a pierdut doar 1,7% faţă de euro de la începutul anului, forintul s-a depreciat cu 7,5% faţă de...leu). Până atunci însă, BNR se limitează să ne arate doar pisica, fără să o pună însă serios la treabă. Să ne aşteptam cu toate astea că în următoarele săptămâni să vedem articole panicarde prin presă, la fiecare depreciere a leului cu câte 1-2 bani pe zi, cu referire la noile minime istorice bătute de cursul de schimb.

Opinia cititorului: 4
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2020, 00:15

articol bun, echilibrat

ce nu prea inteleg este acel 4% dobanda la imprumut! 

de catre cine a fost facut si cine raspunde pentru acest fapt? 

decidentii acestor demersuri nu au obligatii/responsabilitati? 

a cest demers este condamnabil 200% dar nimemni nu da nume!?

de ce? 

2.   BNR reglează deja
mesaj trimis de Cristian în data de 25.09.2020, 02:27

BNR reglează deja cursul de schimb din buzunarele românilor contribuind și ea la plata rachetelor Patriot de care Romania avea atâta nevoie.

3.   fără titlu
mesaj trimis de Coţu în data de 25.09.2020, 11:03

Ssmecheria e simpla, cum e nivelul lor de pregatire. Au luat bani de la M/Muncii si i-au bagat la spagi. Liftiera a spus de zeci de ori ca sunt bani. Dupa ce au tirat banii normal ca nu mai sunt. Pentru aceste gunoaie peneliste, a mari pensiile inseamna pomana, a da ajutoare la firmele straine nu e pomana.

Mare nevoie are Romania de rachetele patriot. Ar mai trebui sa cumparam tot ce a ramas din urma razboiului din Vietnam.

4.   cam inconsecvent
mesaj trimis de ovim în data de 25.09.2020, 15:47

la inceput vorbeste de "corul bocitoarelor", ca in paragraful urmator sa spuna ca chiar e nasol. sa inteleg ca si autorul e o "bocitoare"?

dar, mai pe fond, nici aia cu oug nu-i asa simpla. oug trebuie sa treaca prin parlament. chiar rectificarea de acum, data tot prin ordonanta, trece prin parlament. 

mai mult, oug invocat cu cadrele didactice, tot s-a platit, pentru ca profesorii au castigat in instanta. deci solutia aia "simpla" pentru autor nu exista. 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

LUDOVIC ORBAN:"Obiectivul nostru este să creştem capacitatea de testare la peste 50.000"2
23 oct. A.B.


PSD:" De ce ascunde PNL bugetul pe anul 2021?"3
23 oct. A.B.


VIOLETA ALEXANDRU CĂTRE NOUL PREFECT AL CAPITALEI:''Bucureştiul are nevoie de ordine şi dumneavostră o puteţi asigura''1
23 oct. G.U.


NICOLAE BĂNICIOIU:''Nu înţeleg de ce nu am fost audiat până acum''
23 oct. G.U.


Preşedintele interimar al PNL Timiş a semnat protocolul de colaborare locală cu USR- PLUS
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:''Vom face complementar un PNDL 3, după ce se termină sau se apropie de final lucrările la PNDL 1 şi 2''
23 oct. G.U.


CÎŢU:"În primele zile ale noului Parlament voi cere comisie de ancheta pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019"6
23 oct. J.P.


MARCEL CIOLACU:''Este nevoie rapid de un pact pentru sănătate pe care toate partidele să îl asume ferm''3
23 oct. G.U.


Ludovic Orban îl va întâlni pe omologul lui francez la Paris1
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:"Există circa 1.000 de proiecte nefinalizate pe PNDL 1, administrat aproape integral de guvernele PSD"
23 oct. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.