ORBAN DESPRE SECŢIA SPECIALĂ DE ANCHETARE A MAGISTRAŢILOR:

Desfiinţarea secţiei, instrument politic de presiune şi intimidare 2

14 feb. 15:11 Politică
I.M.
Ludovic Orban
Ludovic Orban

Liderul PNL Ludovic Orban consideră că Secţia specială de anchetare a magistraţilor este un instrument politic de presiune şi intimidare şi dă asigurări că PNL o va desfiinţa la preluarea guvernării.

"Partidul Naţional Liberal îşi ia angajamentul de a desfiinţa secţia specială de anchetare a magistraţilor, de a implementa toate recomandările formulate în privinţa sistemului de Justiţie, astfel încât România să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte cazul fostului procuror general şi fost şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, considerăm că acţiunea declanşată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenţei, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea", afirmă Orban.

El susţine că acţiunea declanşată de Secţia specială de anchetare a magistraţilor împotriva candidatului român la şefia Parchetului European, într-un moment deloc întâmplător, este confirmarea avertismentului lansat de Partidul Naţional Liberal încă de la moment prezentării "tezelor" de la 23 august 2017 de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru modificarea Legilor Justiţiei.

"PSD-ALDE a înfiinţat o structură manevrată politic în interiorul sistemului de justiţie cu scopul de a pune presiune asupra magistraţilor, de a-i intimida şi de a se răzbuna în momente critice pentru a-i da drept exemplu pe cei care îşi permit să desfăşoare anchete de mare corupţie ce îi pot viza pe mai marii zilei. Astăzi este străveziu faptul că tocmai în acest sens acţionează acest organism. Secţia specială a fost înfiinţată în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, în ciuda poziţiilor critice exprimate în cadrul Comisiei parlamentare speciale care a dezbătut modificările aduse Legilor Justiţiei, în ciuda criticilor asociaţiilor profesionale, ale Opoziţiei parlamentare şi ale societăţii civile", remarcă liderul liberal.

El aminteşte şi rezervele exprimate de Comisia de la Veneţia egate de înfiinţarea acestei secţii speciale, evidenţiind riscul de a deveni un instrument de presiune şi intimidare asupra judecătorilor şi procurorilor, iar acest fapt a fost accentuat de emiterea OUG 90/2018, precum şi faptul că CE, prin Raportul MCV din 13 noiembrie 2018, solicită "suspendarea imediată" de la punerea în aplicare a modificărilor aduse Legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, inclusiv a normelor privind înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor. Totodată, Comisia Europeană cere implementarea recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

"Cu atât mai mult, pare un semn al disperării faptul că persoana care desfăşoară ancheta în cazul Laura Codruţa Kovesi este aceeaşi care a fost propusă în repetate rânduri de către Tudorel Toader ca succesoare la şefia DNA, după ce ministrul Justiţiei a obţinut demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi. Aşadar, există deja elemente care evidenţiază un serios conflict de interese în acest caz, cu atât mai mult cu cât în plenul CSM chiar Adina Florea a declarat: "nu am fost niciodată un procuror independent". Dacă în mod normal apartenenţa politică la PSD a membrilor familiei sale nu ar trebui să fie pusă în discuţie, prin conduita domniei sale, dar şi prin poziţiile publice exprimate de membri ai familiei domniei sale, demonstrează un partizanat politic evident", subliniază Ludovic Orban.

El reafirmă faptul că reprezentanţii PNL sunt angajaţi la nivelul Parlamentului European într-o acţiune de lobby politic astfel încât să obţină un vot favorabil candidatului din partea României, întrucât această poziţie deosebit de importantă la nivelul Uniunii Europene este în primul rând o şansă pentru ţara noastră de a avea reprezentanţi în astfel de poziţii cheie.

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2019, 16:00

Individul acesta e aberant - dupa afirmatiile lui ,daca esti magistrat , doar Dumnezeu te mai poate cerceta ,ancheta ,si eventual pedepsi .O data ce ' te-ai scos " magistrat ai intrat in randul sfintilor intangibili de catre vulgarii muritori . Orban = stupiditatea intrupata ,

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2019, 18:17

Iresponsabilitatea este principala valență a magistratului română.

Kovesi a condus timp de 4 mandate parchete și direcții de a dat cu justiția de gardul SRI, iresponsabilitate mai mare nu există. 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Miting al Alianţei 2020 USR PLUS, astăzi
24 mai. I.M.


DRAGNEA: "Eu am fost condamnat pentru ce face Iohannis acum"1
24 mai. M.I.


UE respinge despăgubirea, de către BCE, a investitorilor în obligaţiuni greceşti
24 mai. V.R.


Povestea în detaliu a modului în care Mazăre a construit de la zero fel şi fel de lucruri măiastre2
24 mai. Mihai Antonescu


Două scrutine pentru statul de drept
24 mai. GHEORGHE IORGOVEANU


DARIUS VÂLCOV, ÎN ATENŢIA PROCURORILOR DIICOTDesecretizarea protocolului, din 2016, dintre SRI şi Parchetul General, ilegală
24 mai. GEORGE MARINESCU


Industria asigurărilor, între provocări şi oportunităţi
24 mai. GEORGE MARINESCU


KLAUS IOHANNIS:"Eu vreau votul românilor care îşi doresc o justiţie dreaptă"1
23 mai. M.I.


ÎN SUMA MAXIMĂ DE 5.000 EURO, PENTRU ECHIPAMENTE CE POT FACILITA RELUAREA ACTIVITĂŢII: Peste 7.000 persoane cu dizabilităţi vor beneficia de vouchere
23 mai. I.M.


TRAIAN BĂSESCU:"Hunor şi UDMR au intrat în panică"
23 mai. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.