OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA:

"Estimăm o creştere de 4% a PIB-ului, pentru 2018"

13 iul. 2018 Macroeconomie
A.I.
"Estimăm o creştere de 4% a PIB-ului, pentru 2018"

"Ne aşteptăm la o inflaţie de 3,6%, până la finalul anului, iar la nivel global perspectivele de creştere pe termen scurt sunt, încă, favorabile", apreciază echipa de la OTP Asset Management România  

Creşterea PIB-ului în ţara noas­tră pentru acest an este posibil să atingă nivelul de 4%, fiind de aşteptat să încetinească uşor în anul 2019, se arată în raportul Outlook H2 2018 publicat, ieri, de OTP Asset Management România.

"După dezamăgirea înregistrată în primul trimestru, se aşteaptă ca economia României să îşi revină mai târziu în acest an, deoarece condiţiile pieţei forţei de muncă oferă sprijin pentru consum, dar «rezultatele stelare» ale anului 2017 sunt greu de atins, deoarece condiţiile economice externe au devenit mai puţin favorabile, impactul măsurilor de stimulare fiscală se estompează, politica monetară devine mai strictă, iar recolta excelentă a agriculturii de anul trecut este puţin probabil să se repete. Creşterea PIB-ului în România în anul 2018 poate atinge nivelul de 4% şi, este de aşteptat, să încetinească uşor în anul 2019" arată oficialii OTP Asset Management.

De asemenea, aceştia se aşteaptă ca inflaţia să se situeze la un nivel de 3,6%, la finalul lui 2018.

"În 2019, inflaţia se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, uşor peste limita de toleranţă a Băncii Naţionale a României (BNR), deoarece presiunile provenite din piaţa strânsă a forţei de muncă rămân puternice, iar la nivel mondial preţurile de consum recuperează. Rata de referinţă este de aşteptat să ajungă la 2,75%, la sfârşitul anului 2018, şi poate creşte până la 3,25% în anul 2019", se adaugă în raport.

Potrivit oficialilor OTP Asset Management România ţinta deficitului de 3% din acest an este o provocare, mai ales că statisticile bugetare apărute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamăgitoare la începutul anului.

"Credem că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB. Cu toate acestea, Guvernul pare să se angajeze în ţinta de deficit. Prin urmare, în mod similar cu 2017, ar putea fi puse în aplicare măsuri de corecţie pentru a menţine decalajul în apropierea plafonului de 3%", se adaugă în raport.

Conform echipei de la OTP Asset Management România, măsurile pro-inflaţioniste luate de Guvern au făcut puţin atractive titlurile de stat româneşti denominate în lei, acestea înregistrând corecţii în prima jumătate a anului.

"Zgomotul politic local, zvonurile legate de îngheţarea contribuţiilor pentru Pilonul II de pensii în semestrul al doilea şi posibila opţionalitate a aces­tuia începând cu 2019, instabilitatea legislativă şi creşterea inflaţiei peste aşteptări, toate acestea sunt riscuri suplimentare care au avut un impact negativ asupra randamentelor titlurilor de stat româneşti", arată oficialii OTP Asset Management România.

Din punct de vedere macroeconomic, la nivel global, perspectivele de creştere pe termen scurt sunt încă favorabile dar, în condiţiile în care era de politică monetară extrem de slabă s-a sfârşit, iar măsurile suplimentare protecţioniste mai agresive îşi fac apariţia, riscurile sunt în creştere

Potrivit raportului publicat, economia zonei euro pare să fie în continuare în bună stare, deoarece este de aşteptat ca piaţa muncii să îmbunătăţească cererea internă.

"Politica monetară încă laxă şi ritmul sănătos de creştere deschid calea către un alt rezultat favorabil al PIB-ului la nivel european în 2018. Cu toate acestea, creşterea economică se aşteaptă să se tempereze mai târziu, pe măsură ce normalizarea politicii monetare se apropie. Este important de subliniat şi faptul că perspectiva creşterii ratelor dobânzilor nu este un semn pozitiv, în special pentru ţări precum Italia, unde predomină provocările legate de sustenabilitatea datoriei şi incertitudinile politice ridicate", arată oficialii de la OTP Asset Management, care conchid: "Războiul comercial şi derapajele populiste sunt principala ameninţare pentru pieţele financiare până la finalul anului 2018".

Prezentă pe piaţa noastră din 2008, OTP Asset Management România SAI administrează fonduri de investiţii în acţiuni, dar şi în titluri de stat şi obligaţiuni. Compania are circa 8200 de clienţi din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER-18 Februarie 2019
18 feb.


OPINIIDespre bănci, cu cifrele pe masă6
15 feb. Valentin Lazea


MACRO NEWSLETTER-15 Februarie 2019
15 feb.


INS:Economia ţării noastre a crescut anul trecut cu 4,1%1
14 feb. D.D.


INS: "Rata anuală a inflaţiei a crescut, în ianuarie, la 3,32%"
14 feb. Emilia Olescu


AJUNGÂND LA 9,42 MILIARDE EURODeficitul de cont curent s-a adâncit, anul trecut, cu aproape 60%
14 feb. E.O.


MACRO NEWSLETTER 14 Februarie 2019
14 feb.


VIRGIL PÎRVULESCU (ANAF), DESPRE OPERAŢIUNEA ICEBERG: "Avem în analiză 487 contribuabili mari şi mijlocii"
13 feb. M.C.


ÎN 2018:Investiţiile străine directe au urcat la 4,9 miliarde de euro
13 feb. T.M.


ÎN IANUARIE:Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,32%
13 feb. E.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.