OTP Bank câştigă într-un proces colectiv pe îngheţarea CHF 2

10 ian. Bănci-Asigurări
Emilia Olescu
OTP Bank câştigă într-un proces colectiv pe îngheţarea CHF

Clienţii au posibilitatea să facă recurs 

OTP Bank România a obţinut câştig de cauză într-un proces colectiv pe îngheţarea francului elveţian (CHF) la cursul de la data acordării creditelor. Banca a anunţat, ieri, că, în data de 19.12.2017, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul celor peste 100 de reclamanţi, reprezentaţi de Asociaţia Parakletos, care solicitau plata creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.

Conform portalului instanţei, reclamanţii au posibilitatea să facă recurs în 30 de zile de la comunicare.

Printre altele, comunicatul OTP Bank subliniază că "ceea ce primează pentru instituţia bancară în această cauză este faptul că peste 60 de reclamanţi implicaţi au acceptat efortul derulat de bancă prin programul de conversie al creditelor în franci elveţieni la lei".

Oficialii OTP Bank menţionează că, începând cu anul 2015, banca a lansat oferte personalizate de conversie, în lei sau altă valută, a creditelor contractate în CHF, oferind un discount mediu de 21,2%, "ce a implicat un efort financiar de 425 milioane lei": "Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de către OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari decât sumele obţinute în instanţă".

Până în prezent, peste 73% dintre clienţii cu credite CHF au acceptat soluţia oferită de bancă, mai subliniază comunicatul, adăugând că, anul acesta, banca a continuat programul în baza soliciărilor clienţilor şi a mai convertit peste 160 de credite în lei.

În luna decembrie 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat un proces colectiv pe clauze abuzive, deschis împotriva OTP Bank. Este vorba despre cel de-al doilea astfel de caz câştigat definitiv de ANPC, prima decizie de acest gen fiind pronunţată în vara anului 2015, împotriva aceleiaşi bănci.

Cea de-a doua hotărâre a fost pronunţată în data de 13 decembrie. Potrivit datelor apărute în spaţiul public, dosarul avea ca obiect acordarea unui credit bancar ipotecar, iar clauzele declarate nule privesc, în principiu, dobânda şi comisioanele.

Procesul fiind unul colectiv, sentinţa are efecte erga omnes, adică trebuie aplicată tuturor dosarelor de credit similare cu cel reclamat.

În vara lui 2015, instanţa s-a pronunţat în dosarul de tip "class action" deschis de ANPC contra OTP Bank, găsind ca abuzive clauzele ce privesc dobânda şi stabilind că acestea vor fi eliminate din toate contractele de acest tip încheiate de OTP Bank cu clienţii săi.

Reprezentanţii ANPC ne-au explicat, la vremea respectivă, că, în procesul pe care instituţia l-a câştigat împotriva OTP Bank, este vorba despre două tipuri de contract - unul care priveşte împrumuturile de nevoi personale garantate cu ipotecă şi unul de credit imobiliar.

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, ne-a declarat, atunci, că numărul dosarelor din care banca va trebui să elimine clauzele pe care justiţia le-a declarat abuzive este redus. Sentinţa din 2015 este definitivă şi irevocabilă, însă, potrivit reprezentanţilor ANPC, în acest caz nu mai există dosare care să intre sub incidenţa deciziei judecătoreşti, unele dintre credite fiind executate, altele plătite, iar într-o serie de astfel de dosare fiind modificate încă dinainte respectivele articole. În schimb, conform reprezentanţilor ANPC, în cazul procesului în care Instanţa s-a pronunţat la jumătatea lui decembrie 2017, OTP încă mai are dosare în derulare ce conţin astfel de clauze.


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2018, 08:41

Otp a avut grija ca discounturile oferite sa fie maxime pt cei care niciodata nu au deranjat banca cu nimic in schimb clientilor care si au permis sa se adreseze justitiei reclamand clauze abuzive in contracte le-au oferit cele mai mici discounturi.

Conversie in lei la cursul zilei la dobanda variabila compusa din marja 5.1 plus robor la 3 luni ( atunci robor ul era 0.8%) 

Acum cu roborul la 2,.....ratele se apropie de valoarea platita in Chf inainte de mareata oferta, discriminatorie intre clienti cu contracte identice. 

Multumesc....NU. 

A u avut grija bineinteles ca soldul ramas dupa discount sa nu acopere valoarea de piata a imobilelor astfel.incat sa nu le plece clientii inainte de a-i mai mulge. 

Referitor la procesul castigat privitor la riscul valutar se stie ca toate procesle colective sant castigate de banci in contradictoriu cu recomandarile CJUE.

Traiasca justitia dreapta si bineinteles sfintele banci. 

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 12:35

Apararea celor 100.de debitori a fost slaba. Praduitorul care i a aparat ,este afon pe spetele de inghetare curs!

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ROBOR la 3 luni a crescut la 3,32%
23 oct. V.D.


AEGON ROMÂNIA:Segmentul asigurărilor de viaţă creşte cu 11%, în prima jumătate din 2018
23 oct.


Piperea se întoarce la Legea conversiei
23 oct. Emilia Olescu


MFP a împrumutat, ieri, 690 milioane lei de la bănci
23 oct. F.A.


DUPĂ CE BEIJINGUL A ÎMPIEDICAT UN BANCHER DE LA UBS SĂ IASĂ DIN ŢARĂ,Mai multe bănci mari au interzis angajaţilor să plece în China
23 oct.


OPINIIBNR răsuceşte cuţitul în rana proprietarilor de imobile
23 oct. Cristian Dogaru


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,6671 lei
23 oct. Teona Tomoiagă


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,71%
23 oct. Teona Tomoiagă


Finanţele au atras 690 milioane lei de la bănci
22 oct. T.I.


Euro s-a apreciat la 4,6671 lei
22 oct. M.F.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.