Gala BURSA 2018

OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR:

"Trebuie să adoptăm priorităţile stabilite la nivelul UE, în privinţa revoluţiei digitale"

17 apr. Companii
Ramona Radu
"Trebuie să adoptăm priorităţile stabilite la nivelul UE, în privinţa revoluţiei digitale"

Nicolescu: "Revoluţia digitală are trei procese esenţiale: digitarea, digitalizarea şi transformarea digitală" 

Procesul digitalizării, la nivel european, implică numeroase provocări şi oportunităţi pentru toate statele membre, a declarat, ieri, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit domniei sale, în vederea realizării acestui proces sunt necesare eforturi susţinute cu politici, acţiuni şi stimulări concrete pentru a reindustrializa Europa, pentru competitivitate şi sustenabilitate, crearea de noi locuri de muncă şi incluziune. Conform CNIPMMR, industria europeană reprezintă baza economiei şi a bogăţiei Europei şi se confruntă cu provocări majore, pe fondul unor unor tendinţe de globalizare şi de inovare mai rapide.

Cea mai importantă mutaţie a perioadei actuale o reprezintă trecerea la noua economie şi la noua societate, bazate pe cunoştinţe, a mai afirmat domnul Nicolescu, subliniind faptul că revoluţia digitală va aduce schimbări profunde la nivelul societăţii şi al economiei.

"Revoluţia digitală are trei procese esenţiale: digitarea (care înseamnă transformarea produselor, astfel încât acestea să aibă un conţinut digital); digitalizarea (inovarea în procesele prin care se exploatează oportunităţile digitale) şi transformarea digitală (schimbarea sistemelor economic, instituţional, societal).

Această revoluţie digitală preocupă pe toată lumea, iar la nivelul UE s-a publicat un raport privind digitalizarea în anul 2018, tocmai pentru că este nevoie ca aceasta să fie focalizată pe obiective precise", a mai precizat Ovidiu Nicolescu.

Conform reprezentantului CNIPMMR, cel mai important aspect al digitalizării este ca aceasta să fie subordonată unor obiective clare, atât economice, cât şi sociale.

"În ceea ce priveşte IMM-urile, care reprezintă 99% dintre toate firmele, ele sunt puternic implicate în aceste procese şi necesită un tratament special (pe fondul situaţiei specifice care rezidă în particularităţile şi dimensiunile unei astfel de firme)", a mai precizat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit unei analize realizate de Uniunea Europeană a Artizanatului şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (UEAPME), au fost stabilite cinci priorităţi pentru IMM-uri, în cazul revoluţiei digitale: dezvoltarea abilităţilor (remodelarea sistemului educaţional); sprijinul financiar (UEAPME propune ca finanţarea digitalizării să devină un obiectiv esenţial al UE); crearea capacităţii accesului la cunoştinţele digitale pentru cei care au terminat studiile (se propune crearea unui centru care să faciliteze acumularea de cunoştinţe digitale); asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru digitalizare (e nevoie de o infrastructură digitală accesibilă tuturor IMM-urilor, astfel încât acestea să fie atât creatori de elemente digitale, cât şi utilizatori ai acestora); standardizarea în acest domeniu (standardizarea astfel încât IMM-urile care au un profil legat de produsele digitale să poată fi producători digitali, iar produsele acestora să fie integrate în actualele mecanisme digitale şi standardizarea digitală, pe care eu o consider şi mai importantă, care să permită un acces uşor al IMM-urilor la digitalizare), a mai subliniat domnia sa.

Aceste cinci priorităţi trebuie să se regăseas­că şi la nivelul economiei ţării noastre, a conchis domnul Nicolescu.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Integrarea UPC, printre priorităţile Vodafone
16 nov. A.V.


Energia, serviciile bancare şi transporturile, sectoare cu probleme concurenţiale
16 nov. George Marinescu


La Gloire construieşte un bloc de locuinţe pe malul Lacului Valea Şaulei
16 nov.


AGRICULTURĂCreşterea porcilor devine neinteresantă - albinele, tot mai atractive
16 nov. O.D.


Inovaţie folositoare inclusiv pentru combaterea actelor teroriste
16 nov. O.D.


OPINIIPoveşti pescăreşti despre actualul Black Friday
16 nov. CRISTIAN DOGARU


ION LUNGU, PREŞEDINTE AFEER:"În domeniul energetic, reglementările rămân mereu în urma progreselor tehnologice"
16 nov. R.R.


Statul vrea 440 milioane lei de la Hidroelectrica
16 nov. A.I.


PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2018:ALRO, avans de 12% al cifrei de afaceri
15 nov. V.D.


Volkswagen mizează pe vehiculele electrice
15 nov. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.