OVIDIU NICOLESCU, PREŞEDINTE DE ONOARE CNIPMMR:

Circa două treimi din IMM-uri, afectate de pandemie

23 oct. Companii
Ovidiu Nicolescu
Ovidiu Nicolescu

Rezultatul sondajului efectuat la nivelul UE arată gravitatea situaţiei generată de pandemia de Covid-19 şi faptul că IMM-urile sunt cele mai afectate, este de părere Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În opinia domniei sale, nu se pune problema să dispară jumătate din companiile mici din UE, însă circa două treimi din IMM-uri, atât la nivelul UE, cât şi în ţara noastră, sunt afectate negativ de această pandemie. "Dacă mai ţine pandemia un an, cred că pericolul de nesupravieţuire a întreprinderilor mici şi mijlocii este de circa o pătrime în România şi o cincime în UE", ne-a spus domnul Nicolescu.

Potrivit specialistului, toate acestea depind foarte mult de politicile pe care le duc Guvernele naţionale şi Uniunea Europeană:

"Dacă guvernele naţionale se mişcă repede şi intervin, dacă UE pune rapid la dispoziţia ţărilor membre sumele alocate în bugetul european 2021-2027, într-un mod nebirocratic, uşor accesibil, atunci previziunile pesimiste referitoare la închiderea de firme vor fi mult atenuate. Dacă guvernele naţionale promit mult şi fac puţin şi UE alocă nişte sume dar obţinerea lor este foarte dificilă, atunci sigur că rezultatele sondajului s-ar putea să adeverească într-o foarte mare măsură".

Ovidiu Nicolescu susţine că, dacă nu era această pandemie, atunci nu aveam această situaţie critică de peste tot din lume. Înainte de criza Covid-19 - cea mai puternică criză cu care a fost confruntată economia modernă -, ţinând cont de evoluţiile ciclice ale economiei, se anticipa că vor exista unele probleme în 2020-2022, ţinând cont de creşterile şi descreşterile economice şi de faptul că piaţa de capital şi cele adiacente aveau nişte indici care arătau o posibilă perturbare substanţială. În condiţiile pandemiei, acele elemente s-au estompat, iar dacă elementele lor însă mai sunt, ele sunt integrate în impactul pandemiei, pentru că acum aceasta este cea care marchează toate tipuriule de firme şi în special IMM-urile, prin faptul că a blocat activitatea, o parte din lanţurile de aprovizionare şi din lanţurile de desfacere nu mai funcţionează cum trebuie, există probleme de lichidităţi, de diminuare a cererii, de asigure a anumitor categorii de resurse umane şi au apărut şi o serie de cheltuieli suplimentare, foarte mari, legate de problema sănătăţii populaţiei.

"Dacă anul trecut principala prioritate pentru statele UE era continuarea creşterii economice şi asigurarea unor echilibre macro-economice, macro-sociale şi luarea în considerare în mod eficace a trecerii la smart economii şi la digitalizare, acum în toate ţările UE prinicpala prioritate a devenit asigurarea într-o mai mare măsură a stării de sănătate a populaţiei. Acestă schimbare de priorităţi, care aduce după sine redistribuiri de resurse, blocări de resurse în anumite domenii, lipsuri, marchează profund ceea ce se întâmplă în prezent în economie", avertizează Ovidiu Nicolescu. Acesta subliniază că economişti marcanţi au spus că va dura în medie circa doi ani până când vom ajunge la o normalitate, "dar care nu va fi cea precedentă, ci o nouă normalitate, care nimeni nu ştie cum va fi, dar va fi diferită, pentru că s-au schimbat percepţiile populaţiei, şi atunci se schimbă deciziile, acţiunile şi comportamentele de cumpărare, de vânzare, de angajare, ceea ce modifică mecanismele economice, inclusiv cele sociale, cu trimitere în plan educaţional, medical etc".

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

EVOLINE IMPEX, compania care deţine francizele Bata şi New Balance, şi-a cerut insolvenţa
02 dec. J.P.


AstraZeneca a reînnoit contractul pentru birourile din Bucharest Business Park
02 dec. A.P.


Airbnb ţinteşte o evaluare de până la 34,8 miliarde de dolari a ofertei sale publice iniţiale
02 dec. A.P.


Facebook schimbă numele criptomonedei pe care o va lansa
02 dec. A.P.


SILO AGRIGRUP şi-a cerut insolvenţa
02 dec. J.P.


MONDO AGRAR a cerut insolvenţa NORAVET 98
02 dec. J.P.


Defrişări record pentru ultimul deceniu
02 dec. O.D.


Grajdurile Imperiale de la Cluj - transformate în spaţii de co-working2
02 dec. A consemnat Emilia Olescu


DINAMIC FAMILY TRANS a cerut insolvenţa MIDA DRUM CONSTRUCT
01 dec. J.P.


ROMSA LOGISTIC a cerut insolvenţa DORNA LACTATE
01 dec. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.