PARCHETUL EUROPEAN DEVINE FUNCŢIONAL

Combaterea fraudării fondurilor europene, prioritatea procurorilor conduşi de Kovesi 3

29 sep. Politică
George Marinescu
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Parchetul European îşi începe activitatea, după ce, ieri, procurorii din cadrul acestei structuri au depus jurământul, într-o ceremonie desfăşurată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în Luxemburg.

Cu acest prilej, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Parchetului European (EPPO) şi cei 22 de procurori care reprezintă statele membre participante la această cooperare întărită, s-au angajat să-şi exercite funcţiile "în deplină independenţă şi în interesul Uniunii în ansamblul său".

Magistraţii au promis să "nu solicite şi să nu accepte instrucţiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European" şi să "respecte obligaţia de confidenţialitate".

Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, "va schimba datele în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere", au afirmat comisarii europeni Vera Jourova (Valori şi transparenţă), Johannes Hahn (Buget) şi Didier Reynders (Justiţie), într-un comunicat comun.

Parchetul "va completa lupta importantă a Eurojust şi Oficiului European de Luptă Antifraudă, creînd o abordare europeană unificată pentru lupta împotriva infracţiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii", au subliniat ei.

În privinţa funcţionării EPPO, procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi a declarat recent în mass-media că garantarea independenţei, lipsa oricărui tip de conflict de loialitate care ar putea apărea dacă magistraţii vor lucra în acelaşi timp la cazuri naţionale şi europene sunt esenţiale pentru credibilitatea instituţiei europene.

"Trebuie să demonstrăm că legea este aceeaşi pentru toată lumea. Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE. Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile în care există suspiciuni de corupţie sistemică sau când se încearcă subminarea independenţei judiciare", a declarat Kovesi, recent, pentru cotidianul spaniol El Pais.

Procurorul-şef al EPPO mai susţine că, în acest moment, instituţia se concentrează mandatului jurisdicţional aprobat de Parlamentul European, dar subliniază că munca de procuror european nu este lipsită de pericole.

"Ne confruntăm cu cazuri complexe, legate de anchetarea unor oameni puternici şi bogaţi. De aceea, este foarte important ca EPPO să fie o instituţie independentă", afirmă Laura Codruţa Kovesi.

Amintim că, în luna februarie, Laura Codruţa Kovesi a declarat: "În primul an de activitate, Parchetul European trebuie să poată să deschidă cel puţin 2000 de cazuri noi. Parchetul va investiga şi va ancheta o parte dintre ele şi va deferi restul speţelor către parchetele naţionale. În plus, din prima sa zi de mandat, Parchetul European trebuie să poată să soluţioneze un număr de cazuri restante care intră în sfera sa de activitate. Am făcut o primă evaluare, conform căreia procurorii europeni delegaţi vor trebui să filtreze minim 3000 de cazuri şi să ia o decizie: pe care le soluţionează direct şi pe care le trimit în instanţele naţionale".

EPPO desfăşoară investigaţii, efectuează acte de urmărire penală şi exercită acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre. Parchetul European este însărcinat cu anchetarea şi trimiterea în faţa justiţiei a persoanelor vinovate de infracţiuni la adresa intereselor financiare ale UE (fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră cu TVA mai mare de 10 milioane de euro). Conform procurorului-şef european, fraudele cu TVA în Uniunea Europeană sunt estimate între 30 miliarde euro şi 60 de miliarde euro pe an.

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruta Kovesi procuror-şef al Parchetului European. Pe de altă parte, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.

Dintre cele 27 de ţări ale UE, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Cu toate acestea, Laura Codruţa Kovesi doreşte să încheie acorduri de colaborare cu cele cinci ţări, în special cu Ungaria şi Polonia. Ea a afirmat recent că va folosi toate instrumentele internaţionale de cooperare disponibile pentru a-şi putea desfăşura activitatea în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2020, 07:46

Ferice de Romania.

2.   Nefertiti
mesaj trimis de vlad tepes în data de 29.09.2020, 12:04

Bai, astia de la Comisia Europeana lu' peste prajit, daca vreti ca Lulutza sa faca o "treaba buna" si nu una mare, creati-i o ambianța in care sa se simta bine si motivata, in genul sufrageriei lui Gabi Oprea si faceti-i rost neaparat si de un lautar care sa-i cante Cucuvelei, melodia ei preferata, "La Chilia-n Port"!

2.1.   Tov. . 2. (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de ® în data de 29.09.2020, 20:38

Geaba îi asiguri o cafeluță politică -- constituțională! -- în "Noaptea (alegerilor) Generalilor " din sufragerie și o lăutărească melodie din bogatul folclor cu zăngănit de cătușe într-o... celulă ; nu o "Chilie-n Port!"...

Geaba... dacă nu îi recunoști meritul profesional ca procuror general și șef DNA ( câți ani, câte mandate?!). Căci, NU (?) a tergiversat dosarele însângerate ale lui decembrie 89, ale mineriadelor, ale Pieței Universității și ale ,,Zeppelinizării,, și generalizării corupției din Patria sa.  

Aplauze prelungite,petarde, slavă și un piedestal Anticorupție din această perioadă.

Lui Tov. .1. De acord, ferice de RO c-a livrat-o... dar tu nu iubești UE?  

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TĂRICEANU:"Carantinarea masivă are urmări în societate mai dramatice decât infectarea câtorva dintre noi"1
26 oct. J.P.


ORBAN, DESPRE LOCURILE LA ATI:"Avem o problemă în Bucureşti, e adevărat, dar deja s-au luat decizii"2
26 oct. J.P.


ORBAN:"Cei care practică jogging în aer liber sunt exceptaţi de la portul măştii"2
26 oct. J.P.


MONICA ANISIE:"Digitalizarea educaţiei reprezintă un proiect de prioritate zero pentru mandatul meu de ministru"
26 oct. A.P.


ORBAN, DESPRE NOI RESTRICŢII:Aşteptăm să vedem efectul măsurilor pe care le-am luat şi efectele din alte ţări ale interzicerii circulaţiei în timpul nopţii1
26 oct. J.P.


NICUŞOR DAN:"E un simplu mod de a trage de timp pentru instalarea mea ca primar al Bucureştiului"6
26 oct. J.P.


Premierul Ludovic Orban începe azi o vizită oficială în Franţa2
26 oct. J.P.


FIREA:"Sunt convinsă că PNL se pregăteşte să fraudeze şi alegerile parlamentare"19
26 oct. J.P.


Pachetul Mobilitate 1 atacat de guvernul Orban la CJUE1
26 oct. I.Ghe.


GRINDEANU:"PNL ascunde măriri de taxe şi impozite, dar şi un posibil acord cu FMI"4
25 oct. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.